Šįkart lengvu „Pixar“ filmuku tapo iš „Žuvytės Dorės“ žinomo režisieriaus Anguso MacLane‘o naujas darbas „Šviesmetis“. Jo pamatas – asmeninė legendinės „Žaislų istorijos“ veikėjo Bazo istorija.

Apie ką mes čia…

Praleidęs ilgus metus apleistoje planetoje už 4,2 milijono šviesmečių nuo Žemės, astronautas Bazas Šviesmetis pagaliau turi galimybę sugrįžti namo. Tačiau jo svajonė sudūžta į šipulius, kai jam kelią pastoja piktieji robotai, vadovaujami piktavalio Zurgo. Ar Bazui pavyks rasti išeitį ir galiausiai atsidurti išsvajotoje Žemės planetoje? O gal jis bus priverstas likusį gyvenimą braidyti po visatą? Šiuo atveju viskas priklausys tik nuo jo sugebėjimų.

Kūrinio turinys

Puikiai žinau, kaip visi myli studijos „Pixar“ sukurtą „Žaislų istorijos“ seriją, todėl iš karto perspėju, jog „Šviesmetis“ su ja neturi beveik nieko bendro. O ir jo pasakojimo stilius visiškai neprimena to, kas buvo pateikta kol kas keturiuose pilno metro animaciniuose „Žaislų istorijos“ filmuose. Tad jeigu žadate apsilankyti naujame filme, sumažinkite lūkesčius. Bent aš taip padariau ir filmas man tikrai patiko, nors tai nėra standartinis „Pixar“ studijos projektas, kuriam būtų galima suteikti „šedevro“ titulą.

Pats filmukas save pozicionuoja kaip tipinį blokbasterį, tik animaciniame pavidale, dėl to į jį reikia žiūrėti kaip į pramogą, kuri priverčia pailsinti smegenis. Filmas tikrai atitinka ir žanrą, ir temą kuo puikiausiai. Bet gilesnių minčių ir „Pixar“ projektams būdingo pamokslavimo viena ar kita tema čia nėra.

Personažai juostoje irgi smagūs, nors kai kurie – pernelyg klišiniai ir jau ne vieną kartą matyti kituose projektuose. Pats Bazas Šviesmetis pateiktas kaip tikras didvyris ir žmogus, kuris turi rimtą svajonę. Jis jos siekia visais įmanomais būdais ir dėl to patikėti juo bei jo motyvacija nėra sunku. Kartu tai dar ir įkvepiančiai atrodantis veikėjas, kuriam neįmanoma nesimpatizuoti. Užtat pagrindinis blogietis – tikras klišių rinkinys, kuris kiek erzina savo banalumu ir ypatingai tikslu, kuriuo bando pateisinti savo veiksmus. Už Bazo kačiuką robotą milžiniškas ačiū kūrėjams, nes jis dažnai pralinksmindavo savo išdaigomis.

Apibendrinant, tai nėra vienas iš tų filmų, kurio turinio pristatymui be „spoilerių“ reikia skirti pakankamai daug laiko. Bet pasakysiu, jog tai gera animacija, kuri garantuoja smagias akimirkas, bet, tikėtina, kad pasibaigus seansui visai greitai užmiršite, apie ką buvo filmas. Jokio peno apmąstymams jis tikrai nesukelia.

Techninė juostos pusė

Man visuomet patiko faktas, jog tokios studijos kaip „Pixar“ negaili investuoti į savo projektus milžiniškų pinigų, kurie pavirsta į labai kokybiškai atrodančią ir kartais net pernelyg realistišką efektą turinčią animaciją. Šiuo atveju niekas nepasikeičia ir mes matome labai gerai atrodantį vizualinį reginį.

Be to, filmukas yra papuoštas puikiu garso takeliu ir dinamišku montažu, todėl kiekviena jo akimirka žiūrovui įsimintina.

Aktorių kolektyvinis darbas

Filmuką vyresnius kino mylėtojus raginu žiūrėti originalo kalba, nes tuomet galėsite išgirsti tokių nuostabių aktorių, kaip Chrisas Evansas, Keke Palmer, Taika Waititis, Billas Haderis ir Jamesas Brolinas balsus. Neteigiu, kad lietuviškas dubliažas yra blogas. Pastaraisiais metais jo kokybė išties pagerėjo ir tikrai malonu klausytis, bet originalas lieka originalu.

Verdiktas

„Šviesmetis“ – visiškai netipinis studijos „Pixar“ filmukas, kurio siužetas neatskleidžia jokių gilesnių minčių, bet tai nereiškia, jog juosta yra primityvi savo istorija. Tai efektingas, dinamiškas, gražus iš techninės pusės ir įtraukiantis pasakojimas, kurio esminiu pamatu tampa neprailgstantis nuotykis ir vieno žymaus „Žaislų istorijos“ animacinio veikėjo solinis plaukiojimas po visatos kampelius. Kaip pramoginis kinas jis veža ir nepabosta, o tai jau yra nemenkas laimėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją