Sveikatos sala

Visa sala, skirta tik jūsų sveikatai, ir žodis „sala“ nėra vartojamas perkeltine prasme. Maldyvuose, atokioje Bodufushi saloje Raa atole, keliasdešimt minučių lėktuvu nuo Malės oro uosto, „Joali“ grandinė atidarė visam pasauliui neįprastą naujieną – „Joali Being“ retritą, sveikatingumo salą, kurioje visas dėmesys skiriamas pagerinti svečių sveikatą ir savijautą. „Jokio alkoholio, tik „mokteiliai“, trumpiausias buvimo terminas – penkios dienos, tai unikali, vienintelė tokia vieta Maldyvuose, duris atvėrusi vos praėjusių metų pabaigoje, o naujiena privertė nustebti visą turizmo pasaulį“, – sako kelionių dizainerė Aja.

Įlankų ir vešlių kokosų palmių apsupta nuošali sala yra visiškai tvari ir spinduliuoja nuostabią natūralios aplinkos dvasią. „Joali Being“ specialistai apverčia įprastą penkių žvaigždučių modelį žemyn galva, kurdami viską – kambarius, programas, meniu – atsižvelgdami į sveikatingumo reikalavimus. Net paplūdimio ir vandens vilose gausu sveikatai skirtų patogumų ir galimybių – nuo terapinio apšvietimo iki muzikos instrumentų terapijos, specialių sporto zonų. Kaip sako „Joali Being“, jie siūlo „nesvarumą“ – laisvės, lengvumo ir džiaugsmo jausmą. Siūloma garso terapija miške, meditacija virš ramių bangų ar kasdienis saulėlydžio ritualas ant balto smėlio.

„Joali Being“ filosofija paremta keturiais geros savijautos ramsčiais: procedūros orientuotos į protą, odą, mikrobiomą ir energiją. Sveikatinimosi sistemą sukūrė Oksfordo universiteto profesorius Gerry Bodekeris, Harvarde tapęs tradicinės ir integracinės medicinos bei sveikatingumo ekspertu. Programos svyruoja nuo penkių naktų iki trijų savaičių, jos prasideda nuo sveikatos įvertinimo ir sudaromos svečiui atvykus arba iš anksto. „Joali Being“ yra net 39 procedūrų kambarių SPA, kuriame siūlomos mokslu paremtos terapijos, diagnostikos paslaugos, edukacinės programos ir specializuoti tradiciniai bei alternatyvūs gydymo būdai. Veikia didžiulis hidroterapijos kompleksas, garso terapijos salė, yra platus kūno rengybos skyrius, pilateso studija, herbologijos centras. Svečiai gali kreiptis į natūropatus, terapeutus, judėjimo ekspertus ir mitybos specialistus, kurie individualiai padės pagerinti jų savijautą. „Joali Being“ yra sveikatingumo vieta, nepanaši į nieką pasaulyje, tai žmones keičianti vieta, kurioje siekiama įkvėpti ir uždegti pačius giliausius sąmoningus ryšius su savimi ir aplinka, stiprinti kūną, protą ir ryšį su supančiu gamtos pasauliu“, – sako „Joali Being“ generalinis direktorius Özgüras Cengīzas.

Geriausio pasaulio oro klinika

SHA sveikatingumo klinikoje viskas buvo apgalvota iki smulkmenų, net prieš padedant pirmąjį akmenį: medicinos viešbutis įsikūręs puikioje aplinkoje, kur tvyro ramybė, puikus klimatas ir nuostabūs vaizdai. Įsikūręs netoli Albir ir Alfaz del Pi paplūdimių, Alikantėje netoli Valensijos. Maloniai švelnus mikroklimatas šioje vietovėje garantuoja fantastišką temperatūrą ištisus metus – Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad čia oras yra vienas iš geriausių pasaulyje ir tai yra esminis veiksnys, norint išlaikyti gerą sveikatos būklę.

Apdovanojimų pelniusioje SHA sveikatingumo klinikoje žmonės gali pagerinti savo sveikatą ir savijautą pasitelkdami senovės Azijos disciplinas ir revoliucines vakarietiškas technikas. Holistinės, specialiai kiekvienam kuriamos programos apima visą gamą: nuo svorio metimo, detoksikacijos ir miego atkūrimo iki genetinių tyrimų ir senėjimo stabdymo procedūrų. Beje, klinika pradėjo specialią programą, skirtą užsitęsusiems COVID-19 simptomams gydyti. Tai pirmoji tokio pobūdžio sveikatingumo sektoriuje sukurta terapijų ir klinikinio gydymo programa. Kadangi virusas paliečia ne visus žmones vienodai, sveikatos programą „Post-COVID“ koordinuoja keli specialistai, besivadovaujantys SHA integracinio požiūrio principais. Sujungdama skirtingas klinikines sritis, medikų komanda sukūrė skirtingus reabilitacijos ir klinikinius gydymo būdus, kad pašalintų liekamuosius viruso simptomus. „Visi SHA klinikos gerbėjai laukia naujojo atidarymo Meksikoje, kuris dėl pandemijos buvo nukeltas į 2023-iuosius, o 2024 metais atidarymas planuojamas JAE“, – komentuoja Aja.

Sen Tropezo lelija

„Sen Tropezas nebūtų Sen Tropezas, jei jame nebūtų galima suderinti trankių vakarėlių ir sveikatingumo procedūrų“, – šypsosi Aja, rudenį pati aplankiusi naują vietą Žydrojoje pakrantėje – „Lily of the Valley“. Naujas šeimai priklausantis prabangus viešbutis įsikūręs Gigaro kalvų šlaituose virš šešių kilometrų ilgio smulkaus smėlio paplūdimio.

Prašmatnų interjero dizainą sukūrė Phillipe’as Starckas, tačiau pagrindinė priežastis apsilankyti – įspūdingas sveikatingumo rojus, skirtas svoriui mesti, dietai, sportui ir sveikai gyvensenai. Viešbutyje yra visus metus šildomas pusiau olimpinis baseinas, procedūrų ir konsultacijų kabinetai, pirtys ir sniego dušas. Sveikatos patirtis grindžiama holistinės medicinos, senovinių terapijų ir naujoviškų metodų deriniu, kuriam vadovauja pirmaujantis prancūzų gydytojas ir mitybos specialistas. Po asmeninio įvertinimo ir konsultacijos kiekvienam svečiui sudaroma individuali programa su privačiomis dietologų ir trenerių sesijomis, galima rinktis iš daugiau nei 70 treniruočių nuo jogos iki vandens sporto ar nuo važinėjimo dviračiu patalpose iki kalnų dviračių.


Karališkasis kurortas

2021 metais Baden Badenas kartu su kitais šešių valstybių miestais praėjusiais metais buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą kaip dalis objekto „Didieji Europos SPA“. Dar romėnai čia atrado terminių šaltinių gydomąją galią ir pastatė pirtis. Jau seniai Baden Badenas vadinamas karališkuoju kurortu, elegancijos simboliu ir madinga aristokratų poilsio vieta.

Garsiajai „Oetker Collection“ grupei priklausantis „Brenners Park-Hotel & Spa“ veikia jau 150 metų, kai viešbutį, esantį garsiojoje Lichtentaler alėjoje, nupirko Baden Badeno dvaro siuvėjas Antonas Brenneris. Viešbutis buvo sveikatingumo pradininkas, dar 1983 metais pristatęs pažangią SPA koncepciją. Bėgant metams, viešbutis priėmė daugybę garbingų asmenų iš viso pasaulio – nuo Persijos šacho, Tailando, tuomet dar Siamo, karaliaus ir jaunojo Edvardo VII.

Ir čia viešbutis nesustoja: 2015 metais buvo atidarytas įspūdingiausias, novatoriškiausias ir vienas didžiausių Europoje SPA elegantišku „Villa Stéphanie“ pavadinimu. Be visų novatoriškų sprendimų, šis SPA yra išskirtinis savo skaitmeninio detokso programa. Ji aktyvuojama vos vienu mygtuko paspaudimu: kiekviename iš elegantiškai įrengtų kambarių prie lovos esantis jungiklis išjungia visą belaidį internetą ir kambario elektroniką. Menkiausias elektroninis laiškas jūsų nepasieks dėl specialios sienų technologijos su variu. „Brenners Park-Hotel & Spa“ turi viską – nuo estetinės medicinos chirurgų iki penkių aukštų SPA ir 500 kvadratinių metrų saunos.

Vyno vonia

Raudonojo ir baltojo vyno vonios. Masažas su vynuogių kauliukų aliejumi ar šviežių vynuogių minkštimu. Įvyniojimas naudojant raudonųjų vynuogių odeles, medaus vyną ar vynuogių cukrų. Odos šveitimas vynuogių sėklomis. Tai – tik kelios vyno terapijos procedūros.

Vyno terapijos istorija prasidėjo 1993-iaisiais, kai prancūzai sutuoktiniai Mathilde ir Bertrand’as Thomas sutiko Bordo farmacininką Dr. Vercautereną, kurio studijos atskleidė, jog po derliaus nuėmimo likę vynuogių kauliukai yra stebuklinga priemonė grožiui išlaikyti. Pasirodo, sėklose yra gausu polifenolių, sugebančių kovoti su laisvaisiais radikalais, o tai – itin veiksminga priemonė, sauganti odą nuo ankstyvo senėjimo. Prancūzų pora iš Bordo pirmoji užpatentavo ekstraktą iš vynuogių kauliukų, polifenolį, ir 1995-aisiais pradėjo pardavinėti pirmuosius patentuotus produktus iš vynuogių.

1999-aisiais jų įkurtas pirmasis pasaulyje vyno SPA su viešbučiu „Les Sources de Caudalie“ tapo tokie populiarūs, kad po metų teko dvigubinti kambarių skaičių. Mažiau nei dvidešimt kilometrų nuo Bordo įsikūrusiame vyno terapijos SPA, apsuptame besidriekiančių vynuogynų, atliekamos procedūros, kurios dėl antioksidacinių vynuogių savybių tonizuoja odą ir lėtina senėjimo procesus. Vyno terapijos paslaptys itin saugomos, tikrąsias procedūras, turinčias „Vinotherapie“ prekės ženklą, gali atlikti tik „Caudalie“ filialai „Les Sources de Caudalie“ Prancūzijoje ir „Relais San Maurizio“ Italijoje. „The Telegraph“ šiam SPA skyrė devynis balus iš dešimties galimų, akcentuodamas čia tvyrančią stulbinančią Bordo vynuogynų ramybę, šalia tyvuliuojantį ežerą su gulbėmis, senovišką viešbučio prabangą ir privatų karšto vandens šaltinį.

Ilgaamžiškumo klinika

Pasaulio įtakingiausieji trokšta įminti ilgesnio gyvenimo paslaptį, nenorėdami susigyventi su mintimi, kad gyventi liko kelios dešimtys metų. „PayPal“, „Google“ „Facebook“ ir „Oracle“ įkūrėjai Peteris Thielis, Larry Page’as, Markas Zuckerbergas ir Larry Ellisonas neseniai investavo dešimtis milijonų dolerių į senėjimo sustabdymo tyrimus. Tačiau pasaulyje yra unikali vieta, „Clinique La Prairie“ klinika Montrė mieste, Šveicarijoje, kuri jau beveik šimtą metų sprendžia ilgaamžiškumo mįslę.

Klinikos įkūrėjas profesorius Paulas Niehansas pirmiesiems savo pacientams gyvūnų ląstelių injekcijų suleido dar 1931 metais. Nuo to laiko „Clinique La Prairie“ išaugo į vieną moderniausių ir pažangiausių medicinos centrų pasaulyje su 50 gydytojų, siūlančių holistinį požiūrį į kūno išsaugojimą – nuo trumpų detoksikacijos programų iki pažangios kosmetinės chirurgijos. Pirmą kartą klinika plačiajam pasauliui tapo žinoma 1953 metais, kai popiežių Pijų XII, susirgusį pavojingu gastritu, klinika gydė ląstelių terapija. Nuo tada šią kliniką atrado Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Romy Schneider. Kukli ligoninė išaugo iki trijų pastatų Ženevos ežero pakrantėje su originalia XIX amžiaus pilimi. Pasak klinikos mokslininkų, senėjimas prasideda sulaukus 30 metų, kai pradeda mažėti organizmo gebėjimas atsinaujinti. Jei pradėsite estetinės medicinos programą 40 metų, vėliau gyvenime nereikės griebtis plastinės chirurgijos.

Nors „La Prairie“ kosmetiką dievina moterys, beveik pusė klinikos klientų yra vyrai. Odos kokybei pagerinti siūlomi neinvaziniai metodai, pavyzdžiui, lazeriai, odos pakėlimas ultragarsu ar „Coolsculpting“ išradimas, kuris mažina riebalus be operacijos. Čia dirba ir patyrę judesio terapeutai, nes judėjimas yra raktas į ilgesnį gyvenimą. Buvo įrodyta, kad olimpiniai atletai gyvena vidutiniškai septyneriais metais ilgiau nei paprasti žmonės. Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad pagrindinis 93 proc. pasiturinčių asmenų rūpestis buvo išsaugoti savo turtą, bet dabar vis didesnė dalis labiau susirūpino savo sveikata. „Atsižvelgdama į tai, „Clinique La Prairie“ šiuo metu kuria nuotolines paslaugas, mažas klinikos atstovybes kituose miestuose, kad palaikytų ryšį su klientais, kurie lankėsi įstaigoje arba planuoja vykti“, – geriausių pasaulio sveikatinimosi viešbučių ir klinikų apžvalgą baigia kelionių dizainerė, „Boutique Travel“ įkūrėja Aja.