SEB bankas praneša, kad paprastai įkainius peržiūri vieną ar du kartus per metus. Minimalus pagrindinis banko paslaugų mokestis plano nepasirinkusiems klientams jau metų pradžioje padidėjo 30 centų.

„Luminor“ bankas įkainius keitė nuo balandžio 1 dienos. „Swedbank“ pokyčius žada nuo rugsėjo.

„Kai kurios klientų grupės turėjo ženklesnę nuolaidą. Tarkim, asmenys gaunantys į mūsų banko sąskaitą savo atlygį mokėjo mažiau nei 1,3 euro. Šiek tiek jiems tas planas pabrangsta, bet jis vis tiek nesiekia tos standartinės kainos, kuri būtų taikoma įprastu atveju“, – sakė „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius.

Brangsta ne tik kai kurių dažniausiai naudojamų paslaugų ir operacijų įkainiai, bet ir PIN kodo generatoriaus išdavimas. Ši procedūra kainuos dvigubai brangiau, apie 16 eurų.

Finansinių institucijų veiklą reguliuojantis Lietuvos bankas sako, kad nors dauguma komercinių bankų periodiškai keičia paslaugų kainyną, dažniausiai naudojamų mokėjimo paslaugų įkainiai keičiami itin retai.

Vis dėlto, gyventojai to smarkiai pajusti neturėtų.

„Mes nustatome bazinį paslaugų krepšelį, jo kainą, kas į jį turėtų įeiti. Bet didžioji dalis gyventojų yra pasirinkę tokius bankų siūlomus krepšelius, kurie yra net pigesni negu mūsų nustatomas“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Anot Lietuvos banko, didesnius įkainius gali lemti išaugusios sąnaudos užtikrinant kibernetinį saugumą dėl piktybiško Rusijos elgesio. Taip pat konkurencija tarp finansų institucijų.

Atsiranda naujovių ir dėl grynųjų pinigų. „Swedbank“ nebebus teikiama grynųjų pinigų įnešimo į kito kliento sąskaitą paslauga. Be to, gryninant dideles sumas pinigų, teks bankui pasiaiškinti, kur jie bus naudojami.

„Mes prašysime klientų, kurie gryninasi daugiau nei 10 tūkst. eurų, pateikti paaiškinimą, kam jie ketina tuos pinigus naudoti. Tie pinigai bet kokiu atveju bus suteikiami žmogui, bet tiesiog bus renkama informacija“, – sakė S. Abraškevičius.

SEB banke galioja panaši tvarka. Kaskart bankui gyventojai pasiaiškinti neturės, tačiau paprašius, gali tekti nurodyti, kam reikalinga tokia suma.

Kituose bankuose tokia praktika kol kas netaikoma. Esą tokiu reikalavimu siekiama sumažinti pinigų plovimo riziką. Tačiau kokia forma paaiškinimas turėtų būti pateiktas neaišku, o ar jis nėra melagingas niekas netikrins.

„Reikalavimas, kuris padėtų bankui geriau pažinti savo klientą“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

Pokyčiai susiję su grynaisiais, siekis apskritai sumažinti jų naudojimą rinkoje.

„Jei žiūrėtume į pastaruosius 10 metų, tai grynųjų pinigų operacijų, skaičiuojant vienetais, sumažėjo šešis kartus. Tuo metu operacijų ne grynaisiais pinigais išaugo apie keturis kartus“, – sakė E. Čipkutė.

Šiuo metu mokėjimo paslaugų krepšelio įkainis skirtinguose Lietuvos bankuose svyruoja nuo 70 centų iki 2 eurų per mėnesį.

Čia galite pažiūrėti LNK video: