Pasak akcijos „Ištark, išgirsk, išsaugok“ organizatorių, Sovietų Sąjungos represijos laikotarpis Lietuvos gyventojams buvo itin negailestingas – per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau nei 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių, tačiau istoriją būtina saugoti, net jei ji ir skausminga.

Šiemet septintą kartą iš eilės vyksiantys skaitymai taip pat bus įgyvendinami vaizdo skambučių pagalba, susisiekiant su visais iš anksto užsiregistravusiais į skaitymus. Skaitymai, kaip ir įprasta, truks parą, o jų metu tikimasi įgarsinti 11 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų.

Praėjusiais metais atsiradus galimybei prie akcijos prisijungti ir nuotoliniu būdu, ji pritraukė itin daug pasaulio lietuvių. Anot akcijos organizatorių, tai tapo tam tikru istorijos tiltu, kuris sujungė skirtingose šalyse gyvenančius mūsų tautiečius.

„Skausminga lietuvių istorija pažymėta tūkstančiais. Tūkstančiai nekaltų mūsų tautiečių nukentėjo nuo žiaurių sovietų represijų. Galime kalbėti apie skaičius, tačiau svarbus yra kiekvienas likimas. Todėl „Ištark, išgirsk, išsaugok" yra apie likimus. Birželio 14-ąją atmintis vėl atgims likimais, kuriuos įprasminsime Lietuvoje bei įvairiausiuose pasaulio kampeliuose gyvenančių lietuvių lūpomis ir širdimis. Tad kviečiame susijungti istorijos tiltais – ištarti vardą, išgirsti likimą, išsaugoti istoriją kartu. Nes tik dėl mūsų, ją saugančių, atmintis yra gyva“, – sako projekto vadovė Vanesa Ražinskytė.

2021 metais siekiant įprasminti tremtinių ir politinių kalinių vardus ir likimus atminimo akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok" buvo įgarsinta per 45 000 tremtinių vardų, pavardžių ir likimų. Praėjusiais metais šiuose skaitymuose dalyvavo daugiau nei 400 žmonių visame pasaulyje, o akciją palaikė tūkstančiai lietuvių visame pasaulyje.

Šiais metais kviečiame registruotis skaitymams ir prisidėti prie atminimo akcijos, įprasminant karo Ukrainoje aukų bei tremtinių ir politinių kalinių vardus ir likimus. Skaitymai gyvai ir virtualiai vyks nuo birželio 14-osios 13 val. iki birželio 15-osios 12 val. Daugiau informacijos ir registracija – https://ryztaszydeti.lt/.