S. Gaidai šeštadienį anksčiau teigė, kad cheminių trąšų gamykla „Azot“, esanti tarp Severodonetsko ir Lisichansko, yra vis dar masiškai apšaudoma. Buvo pranešta, kad Severodonecko pramoninė zona yra vienintelė reikšminga miesto sritis, kurią kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos, skelbia BBC.com.

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pranešime, kurį cituoja Unian.net, rašoma, kad „Severodonecko kryptimi priešas apšaudė civilinę infrastruktūrą Severodonecko, Lisichansko, Metelkino, Ustinovkos ir Toškovkos srityse. Ukrainos kariai sėkmingai priešinasi priešo puolimo veiksmams Severodonetske. Kai kurie priešo daliniai šturmuoja Toškovkos apylinkėse, kovos tęsiasi. Be to, priešo puolimas buvo sėkmingai atremtas Metelkino apylinkėse. Priešai pasitraukė. Jie turėjo sustiprinti grupę, į operaciją įtraukdami rezervo dalinius.“

Slėptuvėse slepiasi šimtai žmonių

Prieš tai Unian.net skelbtos naujienos buvo neoptimistiškos: mieste trūksta elektros ir vandens. Ukraina pranešė, kad keliose slėptuvėse po gamykla slepiasi apie 800 žmonių, įskaitant apie 200 darbuotojų ir 600 Severodonecko gyventojų.

„Iki šiol vyksta aršios gatvės kautynės. Jas lydi nuolatiniai bombardavimai. Trečdalį miesto kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos: nutiesta gynybos linija, gretimuose gyvenamuosiuose rajonuose vyksta kovos. Vykdomos karinės operacijos, bandoma atstumti [Rusijos karius]“, – sakė meras Aleksandras Stryukas, kurį cituoja BBC.

Prieš tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad rusai ruošiasi pulti Slovjanską ir Siverską. Be to, paskelbta, kad tebepuolama ir Nikolajevo sritis, mažiausiai vienas žmogus žuvęs.

Rusai vėl griebėsi Sumų srities artilerijos apšaudymo

Tai paskelbė Sumų regiono administracijos pirmininkas Dmitrijus Živitskis, kurį cituoja Unian.net: „Po 13 valandų priešas iš drono Velikopisarevskajos bendruomenės teritorijoje numetė du sprogmenis. Iš karto po to, apie 13.30 val., prasidėjo tų pačių teritorijų, 12 parapijų apšaudymas.“ Anot jo, aukų išvengta.

Ryto naujienos

Anksčiau apie puolimas buvo pranešta ir „Facebook“ puslapyje, kurį cituoja Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

„Slovjansko kryptimi priešas sutelkia pagrindines pastangas ruošti karius puolimui. Jis vykdo puolamąsias operacijas Pasika-Bogorodičnės kryptimi. Jam sekasi, jis bando įsitvirtinti šiaurės vakariniame regiono pakraštyje. Lymansko kryptimi priešas pergrupuoja karius ir papildo amuniciją bei degalus-tepalus, kad galėtų pasirengti puolimui prieš“, - sakoma pranešime.

Charkivo kryptimi rusai sutelkia pagrindines pastangas gynybai vykdyti ir užkirsti kelią tolesniam Ukrainos karių judėjimui link valstybės sienos.

Anksčiau JAV karo studijų institutas teigė, kad Rusijos kariuomenė padarė nedidelę pažangą puldama Slovjanską, tačiau prieš šturmuodama jį turėjo įveikti tam tikrus sunkumus. Ankstesni Rusijos bandymai kirsti Severodonecką baigėsi nesėkmingai, o dabar dėl karščio jis tapo seklus.

Rusai nesustoja vykdyti puolimo ir Novotoškovsko kryptimi Luhansko regione.

Kaip praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, Rusijos kariai naudoja aviaciją ir artileriją keturiomis kryptimis, kad „surištų“ Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Severodonecko meras: Ukraina kontroliuoja trečdalį miesto teritorijos

Šeštadienį po pietų BBC portale pasirodė žinutė, kurioje pateikiamas trumpas interviu su Sjeverodonecko meru Aleksandru Stryuku. Jis BBC papasakojo apie padėtį mieste:

„Šiandien vyksta aštrios gatvių kovos. Jas lydi nuolatinis bombardavimas. Trečdalį miesto kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos: pastatyta gynybinė linija, kovos vyksta aplinkiniuose gyvenamuosiuose rajonuose. Vykdomos karinės operacijos, bandoma nustumti [Rusijos kariuomenę]“.

„Jau maždaug du mėnesius netiekiamas vanduo, nes nėra elektros. Mūsų aukštos įtampos tiekimo linijos nutrauktos, be to, dėl apšaudymo sugriauta 70 proc. pastočių visame mieste. Jei yra sužeistųjų, tai yra ir žuvusiųjų – daugiausia nuo artilerijos apšaudymo, kurį vykdo Rusijos kariai, nes apšaudomi gyvenamieji rajonai. Gatvės palei miesto perimetrą yra visiškai sugriautos", - sako A. Stryuk.

Pasak jo, pagrindinė Ukrainos kariuomenės problema yra ta, kad „mus bombarduoja, bet nėra kuo gintis“, todėl Ukrainai reikia toliašaudės artilerijos ir oro gynybos sistemų.

Ukrainoje tęsiantis įnirtingoms kautynėms V. Zelenskis ragina pasaulį nenusigręžti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad jo šalies pajėgos „daro viską“, kad sustabdytų Rusijos puolimą, tęsiantis įnirtingoms kautynėms rytuose ir pietuose.

Kyjivas anksčiau penktadienį informavo surengęs naujų aviacijos smūgių Rusijos užimtose teritorijose pietinėje Chersono srityje. Šis regionas buvo vienas pirmųjų, užimtų Maskvos pajėgų per vasario 24-ąją pradėtą invaziją.

Tačiau V. Zelenskos įprastame kasdieniame vaizdo pranešime sakė, kad „labai sunkūs mūšiai“ tęsiasi rytiniame Donbaso regione, kur Maskva sutelkė savo pagrindines pajėgas, ypač aplink rytinį pramonės miestą Sjevjerodonecką.

„Ukrainos pajėgos daro viską, kad sustabdytų okupantų puolimą, kiek jiems tai leidžia sunkioji ginkluotė, šiuolaikinė artilerija – viskas, ko prašėme ir toliau prašome savo partnerių“, – kalbėjo prezidentas.
Pietinės Mykolajivo srities administracijos vadovas Vitalijus Kimas taip pat pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenei skubiai reikalinga tarptautinė karinė pagalba.

„Rusijos kariuomenė galingesnė, turi daugiau artilerijos ir šaudmenų. Kol kas tai yra artilerijos karas... ir mums stinga šaudmenų, – sakė pareigūnas. – Europos ir Amerikos pagalba yra labai, labai svarbi, nes mums tiesiog reikia šaudmenų savo šaliai apginti.“

V. Zelenskis savo kreipimesi sakė, kad Ukraina „neturi leisti pasauliui nukreipti dėmesio nuo to, kas dedasi mūšio lauke“.

Tuo metu Lysyčansko mieste, esančiame kitapus upės nuo Sjevjerodonecko, vietos gyventojai sakė naujienų agentūrai AFP, kad jiems yra iškilęs sunkus pasirinkimas: pasilikti ir tikėtis išlikti gyviems per bombardavimus arba palikti savo namus.

39 metų Jevhenas Žyriada sakė, kad dabar vienintelis būdas gauti vandens – prisipilti jo mieste įkurtame vandens skirstymo centre.

„Turime ten vykti per bombardavimus ir apšaudymus, – skundėsi vyras. – Štai kaip mes gyvename.“

Rusija ne kartą perspėjo Vakarus nesikišti į šį konfliktą, o kai kurie pareigūnai perspėjo dėl galinčio kilti branduolinio karo.

Tarptautinė cheminio ginklo priežiūros organizacija savo ruožtu penktadienį pranešė atidžiai stebinti padėtį Ukrainoje, išliekant „nuodingųjų cheminių medžiagų panaudojimo kaip ginklų grėsmei“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad per „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje siekiama „denacifikuoti“ šią šalį, taip pat užsiminė, kad ketina susigrąžinti teritorijas, neva teisėtai priklausančias Maskvai.

Tačiau kreipdamasis vaizdo ryšiu į vieno Britanijos universiteto studentus V. Zelenskis penktadienį sakė, kad Rusijos teiginiai, esą Ukrainai buvo „dirbtinai sukurta“, yra absurdiškas ir prilygsta pareiškimui, jog ukrainiečiai yra „ne žmonės, o kažkokia augalų atmaina ar gyvūnų rūšis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)