Taigi, baigė galioti pasas. Savaime suprantama, kad reikia pasikeisti, tuo labiau, kad rugpjūčio mėnesį norėčiau nuskristi į Londoną, o į Angliją su asmens tapatybės kortele nebenuskrisi.

Prisiskaitęs internete apie eiles prie pasų ir įsitikinęs, kad internete galiu rezervuoti vietą pasui pasikeisti tiktai rugpjūčio pradžioje, nutariau išbandyti gyvos eilės metodą.

Taigi birželio 8 d. 6:30 val. atvykau prie pasų išdavimo poskyrio Vytenio g. 18. Iki darbo pradžios dar buvo likusi visa valanda, tačiau prie uždarytų durų buriavosi nedidelis būrelis žmonių, maždaug 10–15. Man pasisekė, pagalvojau, ne tik radau vietą pastatyti automobilį, bet ir žmonių kol kas nedaug, turėčiau tikrai per šiandien dieną (na, gal iki pietų) dokumentus pateikti.

Artėjant darbo pradžiai eilė didėjo, bet sąmoningi piliečiai rikiavosi į vieną eilę. Pasirodė, kad šioje eilėje buvo kelių kategorijų piliečiai.

Pirma, tokie kaip aš, norintys pateikti prašymą, ar atsiimti dokumentus, bet neužsiregistravę internetu.

Antra, piliečiai – „rezervistai“, užsiregistravę internetu, kuriems paskirtas rytinis priėmimo laikas, ir ukrainiečiai, bet jie Lietuvos piliečiams ne konkurentai, nes turi eiti net į kitą aukštą.

Taigi pirmos grupės tikslas – patekti prie terminalo, spausdinančio kvitus ir gauti numeriuką su kuo mažesniu numeriu, nes tik tada gali tikėtis būti šiandien aptarnautas.

Rezervistams prie terminalo nereikia, jiems nurodytas vizito laikas ir jie eina tiesiai prie langelio, kuris jiems nurodytas. Kaip pasakojo eilės senbuviai, kurie jau kartą stovėjo eilėje, dokumentams priduoti, o dabar turi vėl laukti eilėje jiems pasiimti, paprastai stovi viena eilė ir skirtingos piliečių grupės viena kitai netrukdo.

Pirma grupė rikiuojasi prie terminalo, antra – eina prie langelių, na o ukrainiečiai į kitą aukštą.

Ir čia likus dešimčiai minučių iki durų atidarymo pasirodo ji – departamento aktyvistė tvarkai eilėje palaikyti (toliau aktyvistė), kuri pareiškia, kad tie, kurie užsiregistravę internetu galės eiti be eilės, o pirma grupe turi palaukti.

Aktyvistei padarius tokį pareiškimą, eilės pobūdis ženkliai pasikeičia, vietoje išsivingiavusio vorelės, pasidaro žmonių grūstis apspitusi duris iš visų pusių.

Man kažkaip pasirodė keista, kad tie, kurie stovėjo eilės gale, pasirodo yra visi užsiregistravę, bet pagalvojau, kad aktyvistė yra Migracijos departamento vadovybės paskirta eilei reguliuoti ir viskas bus gerai. Aš vis tik būsiu prie terminalo koks 10–15, o tai teikia vilčių.

Aktyvistė vėl pasirodė, kai atsidarė durys 7:30, pakartojo tą patį, ką sakė prieš dešimt minučių ir pradėjo tikrinti prasibrovusių į priekį piliečių, kurie yra užsiregistravę internetu. Tikrino telefonus su pranešimais apie registraciją internetu.

Deja, tai buvo „mėlynojo drambliuko svajonė“. Aktyvistė nieko netikrino ir nuėjo savo keliais. Spėkite, kas buvo toliau. Tie pirmieji stovėję eilėje, tame tarpe ir aš, paklausė aktyvistės ir ramiai laukė, kol rezervistai nueis prie jiems paskirtų langelių.

Na ir ką jūs sau galvojate, pasirodo, kad rezervistai nieko nėra rezervavę, ir eilės galas susigrūdo prie terminalo, išduodančio numeriukus. Pamatęs kiek jų ten susigrūdo pagalvojau, gal to paso man visai nereikia, gal nuskrisiu kur nors kitur, kur galima skristi su asmens tapatybės kortele.

Na ką galima pasakyti apie aktyvistės veikla, turbūt čia tiktų rusiška patarlė „Norėjome kaip geriau, o išėjo kaip visada“. Įdomu ar ji veikė savarankiškai, ar ją įgaliojo departamento vadovė, norinti sutvarkyti asmens dokumentų išdavimo tvarką, kad ji būtų patogi ne tik ukrainiečiams, bet ir Lietuvos Respublikos piliečiams.

Kaip ten bebūtų, gal jų abiejų pastangos bus įvertintos. Aš jau įvertinau. Departamento vadovės veiklą, kitaip kaip „trizniojimas“ pavadinti neišeina. Nuo 2022 m. kovo 7 d. buvo įvestas registravimas tiktai internetu. Norint pataisyti situaciją, nuo balandžio mėnesio vėl buvo įvesta gyvoji eilė.

Turbūt pagerinti nepavyko, tai nuo birželio 13 d. grįžtama prie registracijos tik internetu. Žodžiu, Departamento vadovybė visą laiką galvoja, kaip pagerinti dokumentų išdavimą, imituoja audringą veiklą, o rezultatai, kaip visada.

Na sakykime, aš suprantu, kad atsirado daugiau žmonių norinčių pasikeisti pasą, reikia padėti ir ukrainiečiams bėgantiems nuo karo, kad dėl to tenka ilgiau pastovėti eilėje.

Mane, kaip žmogų, labiausiai erzina ta betvarkė, kuri atsiranda departamento aktyvistui įsikišus ir sujaukus visą tvarką, kurią vadovavosi žmonės tvarkingai sustoję į eilę prie Migracijos departamento durų Vilniuje, ankstyvą birželio 8 dienos rytą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)