Kodėl žmonės saugo paslaptis?

Pirmiausia reiktų atskirti tai, kad paslapčių ir privatumo saugojimas yra du skirtingi dalykai. Žmonės turi teisę išlaikyti privatumą tų temų, kurios nedaro neigiamo poveikio jų partneriui. Kas čia turima omenyje? Svarbiausios paslaptys, turinčios įtakos poroms, yra neištikimybė, finansinės problemos bei piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis. Tyrimai rodo, kad toks paslapčių saugojimas yra ypač destruktyvus. M. Slepian, N. Halevy ir A. Galinsky teigia, jog šių paslapčių turėjimas susijęs su neigiamu gerovės jausmu, o tai gali turėti įtakos partnerių tarpusavio bendravimui.

Taigi, kas paskatina neatsiverti antrajai pusei? Žmonėms paslapčių turėjimas gali būti patrauklus, jeigu iš anksto nusistatoma, kad informacijos atskleidimas sukels konfliktą ar gėdą. Jie padarytas klaidas slepia, nes bijo, kad partneriai nesugebės jų mylėti, jei bus išsiaiškinta tiesa. Tačiau jie dar nesupranta, kad paslapties laikymas jau daro žalą santykiams. Vieno tyrimo metu apskaičiuota, kad neištikimybė sudaro apie 20–40 proc. skyrybų JAV, o maždaug 13 mln. gyventojų slepia ar yra kada nors nuslėpę nuo sugyventinio ar sutuoktinio papildomas banko sąskaitas ar korteles.

Neigiama įtaka santykiams

Sukuriamas barjeras. Bandant išsaugoti paslaptį tampa sunku jausti artimą ryšį su žmogumi, su kuriuo žinai, kad elgiesi nesąžiningai. Tyrime psichologai pažymėjo, jog egzistuoja dichotomija tarp paslapčių saugojimo elgesio ir žmonių, kaip socialinių būtybių. Be to, jie išsiaiškino, kad paslapčių saugotojai jaučia mažesnį pasitenkinimą gyvenimu, yra pavargę, vieniši bei liūdni.

Kuria nepasitikėjimo atmosferą. Kai partneris pažeidžia pasitikėjimo ribas, jas atkurti ypač sudėtinga. Pasipiktinimą ir įtarinėjimą sunku įveikti. Apgautam partneriui tampa sunku patikėti, kad nebėra kitų paslapčių arba kad toks modelis nepasikartos ir ateityje.

Atsiliepia fizinei sveikatai. Ne tik partnerio, bet ir vidinė savęs apgaulė yra našta, turinti somatinių pasekmių ir galinti sukelti kaltę, gėdą bei stresą, galvos skausmus, miego sutrikimus ar net virškinimo problemas. Ekstremaliais atvejais kai kurie žmonės bando mažinti diskomfortą pasitelkdami į pagalbą alkoholį ar kitas psichotropines medžiagas, o tai tik dar labiau atitolina nuo partnerio.

Kaip išbristi?

Jei santykiuose esate amžinas paslapčių kaupėjas, apsauginio barjero, kuris leidžia jaustis saugiam ir mažiau pažeidžiamam, sulaužymas atrodys kaip grėsmingas iššūkis. Jei staiga tapsite skaidrus, tai jus ir jūsų partnerį erzins, todėl nebūkite impulsyvūs atskleisdami viską iš karto. Būkite malonūs, užjaučiantys bei atidžiai įvertinkite aplinkybes, tokias kaip vietą, laiką, partnerio nuotaiką bei jo emocinę būklę. Jei informacija gali sukelti kančią, apsvarstykite pasikviesti į pokalbį trečią asmenį, pavyzdžiui, terapeutą ar psichologą.

Nors paslapties atskleidimas gali atrodyti iš pradžių bauginantis, galiausiai tai turi teigiamą poveikį. M. Slepian, N. Halevy ir A. Galinsky tyrime pabrėžia, kad žmonės, kurie atsikrato paslapties šydo, jaučiasi laimingesni ir, priklausomai nuo situacijos, artimesni su partneriu.