Teigiamas socialinių tinklų poveikis santykiams:

Padeda išlaikyti ryšį. Remiantis naujausiais tyrimais, socialinių tinklų naudojimas turi teigiamą poveikį socialiniam ryšiui, jei žmonės jais naudojasi. Gyvenime pasitaiko tokių etapų, kai mylimas žmogus apsigyvena už kelių tūkstančių kilometrų. Socialinių tinklų platformos, tokios kaip Instagram, Facebook užtikrina, jog kiekvienas įvykis ar pokytis gyvenime pasiektų kitą žmogų: galima dalintis nuotraukomis, svarbiomis šventėmis, dalyvauti vaizdo pokalbiuose. Kartais gali atrodyti, kad žmogus visai šalia...

Pagerina bendravimo įgūdžius. 2020 m. klinikinė psichologė Margaret E. Morris atliko apžvalgą apie tai, kaip įvairių tipų santykius užmezgę žmonės naudoja naujausias technologijas. Mokslininkė išsiaiškino, kad svarbiausia ne tai, kokias technologijas jie naudoja, o tai, kaip jie jas naudoja. Kalbėdama apie romantiškus santykius ji pabrėžia, kad dalijimasis nuotraukomis socialiniuose tinkluose gali būti vienas bendravimo būdų. Be to, ginčo metu, pasirodo, bendravimas žinučių pagalba gali būti naudingas. Tai suteikia žmogui laiko ir erdvės suformuoti tinkamus žodžius, kai pokalbis akis į akį tampa per sudėtingas.

„Ginčo metu bendravimas žinutėmis gali būti naudingas. Tai suteikia žmogui laiko ir erdvės suformuoti tinkamus žodžius, kai pokalbis akis į akį tampa per sudėtingas“, – sako klinikinė psichologė Margaret E. Morris.

Neigiamas socialinių tinklų poveikis santykiams:

Paskatina funkcinius sutrikimus. Taip, socialiniai tinklai kartais gali padėti spręsti problemas esamuose santykiuose, tačiau kartu gali turėti įtakos gebėjimui užmegzti naujus santykius. Nors kai kurie mokslininkai pažymi, kad reikia daugiau atlikti tyrimų, susijusių su socialiniu nerimu ir socialiniais tinklais, teigiama, jog kai kuriems žmonėms gali pasireikšti funkciniai sutrikimai: jiems tampa nepatogu bendrauti akis į akį.

Pernai Saudo Arabijoje atliktas tyrimas rodo, kad daugiau nei pusė (59 proc.) iš 300 dalyvių teigė, jog ilgalaikis socialinių tinklų naudojimas paveikė jų socialinį bendravimą: turėjo neigiamos įtakos gyvam bendravimui su šeima bei draugais.

Sumažėja kokybiškas laikas ir pasitenkinimas santykiais. Per didelis socialinių tinklų naudojimas gali neigiamai paveikti kokybišką laiką, sukelti konfliktus ir sumažinti pasitenkinimą santykiais – nesvarbu, ar jei romantiniai ar ne. Tyrimo metu mokslininkai naudojo Instagram programėlės laiko stebėjimą, kad sužinotų daugiau apie ryšį tarp socialinių tinklų bei pasitenkinimo santykiais. Jie nustatė, kad dėl padidėjusio Instagram naudojimo mažėja pasitenkinimas santykiais realiame gyvenime bei padaugėjo konfliktų tarp partnerių. O to pasekmė – atsiradusi ir priklausomybė Instagram platformai.

Galimybė pasukti į kairę. Nors nėra daug empirinių įrodymų, kad socialiniai tinklai susiję su neištikimybe, tyrimų šia tema daugėja. Bendravimas su alternatyviais partneriais gali sukelti nepasitenkinimą santykiais, išsiskyrimą. O socialiniai tinklai suteikia puikiausią galimybę tai daryti. 2017 m. buvo atlikta 338 susituokusių arba kartu gyvenančių porų apklausa. Be santuokos kokybės indekso vertinimo, dalyviams buvo užduodami specifiniai klausimai, susiję su veikla internete, emocijomis ir slaptumu. Nors nedidelė dalis pranešė, kad socialiniuose tinkluose yra buvę neištikimi, tyrėjų teigimu, įtakos tam turėjo santykiuose iškylančios problemos ir negebėjimas jų spręsti.