80 proc. moterų jaučia skausmą

Reguliarios menstruacijos yra ženklas, kad moters ciklas yra normalus, o kūnas savu ruožtu ruošiasi galimam nėštumui. Visgi, net ir reguliarios menstruacijos gali labai sutrikdyti kasdienę rutiną, ypač jei be kraujavimo patiriami ir kiti nemalonūs simptomai.

„Jautrios, padidėjusios krūtys, irzlumas, nuovargis, pasikeitęs apetitas, sutrikęs virškinimas, nugaros, galvos bei apatinės pilvo dalies skausmai – visa tai gali tapti kiekvienų menstruacijų palydovais. Šie simptomai gali varijuoti ir keistis, priklausomai nuo paties organizmo subtilybių, tačiau bent dalį jų patiria visos moterys nuo pat menstruacijų pradžios – 11–14 metų iki pabaigos – 50–53 metų“, – pasakoja vaistininkė.

Menstruacijos

Naujausi organizacijos „Women‘s Health Concern“ atlikti tyrimai rodo, jog per 80 proc. moterų menstruacijų metu bent kartą patiria skausmą, tačiau nuo 5 iki 10 proc. moterų jaučiamas skausmas yra toks ūmus, kad sutrikdo jų įprastą gyvenimo ritmą.

„Menstruacijų spazmai, jaučiami apatinėje pilvo dalyje, juosmens srityje ar net šlaunyse, dažnai būna buki ir intensyvūs. Dažniausiai šie skausmai kartojasi pirmąsias tris menstruacijų dienas. Kai kurios moterys taip pat jaučia ir pykinimą, tuštinimosi pokyčius, aštrius galvos skausmus ar svaigimą“, – kalba L. Mockutė.

Kaip išvengti nemalonių pojūčių?

Anot vaistinės ekspertės, ištverti skausmus menstruacijų metu gali padėti nereceptiniai vaistai nuo skausmo, sudėtyje turinys ibuprofeno, deksketoprofeno ar paracetamolio. Visų jų galima įsigyti įvairiomis formomis: nuo kapsulių iki vandenyje ištirpstančių tablečių. Tačiau prieš išbandant vaistus, galima suteikti šansą ir pojūčių palengvinimui namų sąlygomis.

Paracetamolis ir ibuprofenas

„Šalia vaistų nuo skausmo galima išbandyti ir tradicinius, kraujo cirkuliaciją organizme pagerinančius metodus, tokius kaip poilsį karštoje vonioje, karšto vandens pūslę ar butelį, nugaros ar pilvo masažus. Nuo skausmo pagelbėti galėtų ir lengvi, kūną atpalaiduojantys tempimo pratimai. Menstruacijų metu taip pat patartina nedėvėti aptemptų drabužių, o rinktis laisvus ir patogius – taip kraujagyslių sistema veiks netrukdomai“, – patarimais dalijasi L. Mockutė.

Ji pažymi, jog menstruacijų metu kankinančius skausmus palengvinti gali ir subalansuota mityba, sveikesnio gyvenimo būdo pasirinkimas: reikėtų vengti alkoholio bei rūkymo, riboti suvartojamą cukraus ir druskos kiekį, palaikyti vitaminų B komplekso balansą organizme.

„Kadangi ciklo metu ir taip sumažėja krešėjimo faktorius, kitaip tariant, kraujas būna skystesnis, nerekomenduojama vartoti dar labiau kraują skystinančių preparatų, tokių, kaip aspirinas, analginas. Taip pat, svarbu paminėti, kad menstruacijų metu atsiranda geležies, baltymų, folio rūgšties trūkumas, tad jei menstruacijos yra gausios, rekomenduojama kartais vartoti geležies preparatus. Patartina vengti didesne vitamino E koncentracija pasižyminčių maisto papildų, mat vitaminas E taip pat skystina kraują“, – rekomenduoja vaistininkė.

Gali grėsti rimtos problemos

Jei minėti skausmo mažinimo būdai negelbsti ar simptomai sunkėja, vaistininkė primena, kad visada reikėtų pasitarti su vaistininku ar šeimos gydytoju. Gausų kraujavimą ir itin stiprius jį lydinčius skausmus gali sukelti ir organizme tūnančios ligos, tokios kaip endometriozė, miomos, cistos, įvairios infekcijos ir kiti susirgimai.

Menstruacijos

„Štai sergant endometrioze, kada gimdos gleivinės audinys išvešėja už pačios gimdos sienelių, galima pakenkti šalia gimdos esantiems organams, taip pat gali kilti iššūkių pastojant. Tokiu atveju, kai įtariama, jog gimdoje yra miomų, polipų ar cistų, taip pat reikėtų pasikalbėti su ginekologu, kad šis atliktų reikalingus tyrimus, paskirtų medikamentinį gydymą ar darinio pašalinimą chirurginiu būdu“, – pažymi L. Mockutė.

Anot jos, neatliekant reguliarių tyrimų ir toliau kenčiant skausmą, galima laiku nepastebėti sveikatos sutrikimo ir taip nebeišvengti galimų komplikacijų. Jei bus delsiama pasitarti su specialistais, nesirūpinama savo ginekologine bei viso organizmo sveikata, gresia sulaukti išties skaudžių pasekmių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją