Kaltas ir nuovargis

Oda atspindi mūsų gyvenimo būdą, kaip mes jaučiamės, kiek ilsimės ir skiriame laiko sau. Dabartinė pasaulinė situacija – ką tik praūžusi koranaviruso pandemija ir netoliese vykstantis karas neigiamai veikia ne tik mūsų vidinį pasaulį, bet ir išorę. Odą – taip pat. Oda tampa sudirgusi, pradeda rausti, praranda drėgmę, atrodo papilkėjusi, pavargusi, pradeda šerpetoti, rašoma pranešime spaudai. Kartais stresas iššaukia bėrimus ar tam tikras odos ligas: dermatitą, rožinę, aknę. Pastebėjus netikėtus odos pokyčius pagalvokite, kokiomis mintimis pastaruoju metu gyvenate, koks jūsų gyvenimo ritmas. Pamačius odos pakitimus svarbu nenumoti į juos ranka ir laiku kreiptis į specialistus.

„Atliekant veido odos diagnostiką aparatu pastebiu, kad dažniausia problema, su kuria susiduria moterys – jautri, raustanti ir dehidratuota oda. Prieš paskirdama odos priežiūros priemones visada pasiteirauju, ar jų kasdienybėje nėra daug streso, ar pakankamai laiko skiriama pasibuvimui lauke, gamtos apsuptyje. Deja, bet nuolat sulaukiu vieno ir to paties atsakymo: „Lekiu, bėgu, skubu, rūpinuosi šeima, artimaisiais, išgyvenu dėl kitų nelaimių, o apie save pagalvoju paskutinėje vietoje...“ Tokia daugelio moterų realybė, todėl nenuostabu, kad nuovargis iššaukia odos problemas. Malonūs ritualai: veido kaukės ir apsilankymai pas kosmetologą lieka užmarštyje. Moterims trūksta ir susibūrimų, jaukių vakarų, kur atsipalaiduotų ir pasidžiaugtų viena kitos draugija“, – sako „Rituale Skin Stories“ įkūrėja ir šalyje žinoma grožio terapeutė Lilija Baltramiejūnaitė.

Patarimai, nesilankančioms pas kosmetologą

Žiemą oda kenčia nuo patalpų šildymo, rausta ir dirgsta nuo skirtingos temperatūros skirtumo – namuose šilta, lauke šalta. Šaltuoju laikotarpiu odą naktį svarbu drėkinti, raminti, o dieną naudoti kremus su lipidais, maitinti. Vasaros metu odą privalu ne tik drėkinti, bet ir saugoti nuo žalingų saulės spindulių. Ypač rudenį kosmetologai pastebi saulės padarytą žalą, nes po vasaros moterys pas juos atskuba su išryškėjusiomis pigmentinėmis dėmėmis, bėrimais. Tuomet tenka taikyti aktyvesnes odos atstatymo priemones.

„Norint pasiekti rezultatų sporte ar bet kur kitur karjeroje – reikalinga disciplina ir rutina. Dėl veido odos priežiūros – lygiai tas pats. Teisinga odos priežiūra namuose ir palaikomosios profesionalios procedūros – būtinos, tačiau nėra vieno stebuklingo recepto ar priemonės, kuri išspręstų visas odos problemas. Holistinis ir sinergetinis požiūriai į odą visuomet bus efektyvesnis nei kažkoks vienas produktas“, – mano grožio terapeutė.

L.Baltramiejūnaitė primena, kad prausiklis, tonikas, serumas ir kremas privalo būti kiekvienos moters vonioje ir naudojami kasdien ryte ir vakare. Labai svarbu odą švariai nuplauti, tada ją tonizuoti, kad atstatytumėte odos pH, ir tik tuomet tepti aktyviųjų ingredientų kupinus serumą ir kremą.

O dabar – patarimai, nesilankančioms pas grožio specialistą: 1-2 kartus per savaitę namuose atlikite odos šveitimą ir užsitepkite drėkinančias ar poras sutraukiančias kaukes: „Tik žinokite, kad vienas produktas niekada neišspręs visų veido odos problemų. Jeigu nėra galimybės naudoti veido odos priežiūros priemonių rinkinio, ryte ir vakare rekomenduojame rinktis bent prausiklį ir kremą.“

Neužkibkite ant reklamos kabliuko

Kolagenas, peptidai, hialuronas, auksas, juodieji ikrai – šie ingredientai nuolat girdimi skambiuose produktų aprašymuose. Ilgainiui iškyla klausimas, ar tikrai jie visi veikia odą iš vidaus?

Profesionalūs grožio specialistai tikina, kad šiuolaikinė kosmetologija labai inovatyvi ir stipriai pažengusi, tad yra ingredientų, kurie akivaizdžiai keičia odos būklę ir struktūrą. Tačiau labai svarbu produktus pasirinkti pagal savo odos tipą ir būklę – nepasikliauti tik skambiomis reklaminėmis antraštėmis. Atsiminti dar ir tai, kad profesionali kosmetika visada bus efektyvesnė už masinės gamybos produktus, kuriuos galimą įsigyti maisto prekių parduotuvėse.

„Visi aktyvieji ingredientai turi būti ne tik išryškinti pavadinime ant pakuotės, bet ir atsispindėti sudėtyje. Svarbu žinojimas, ar jie iš tiesų prasiskverbs į odą tiek, kiek reikia. Tarkime, auksas kosmetikoje yra vertingas tik tam tikroje formoje – molekulė turi būti itin maža, kad pasiektų tuos odos sluoksnius, kur vyksta ekstraląstelinio matrikso atsinaujinimas. Tik specialios formulės auksas, peptidai, hialuronas ir kolagenas iš tiesų lėtins senėjimo procesus, kitu atveju, tai tebus rinkodaros triukas, siekiant vartotojui kuo daugiau parduoti. Rinkitės tuos prekinių ženklų gamintojus, kurie rinkoje yra patikimi ir su produktais atlieka begalę mokslinių tyrimų“, – pataria L.Baltramiejūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją