– Kiek blogas miegas gali įtakoti bendrą žmogaus savijautą?

Pastebima, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius sumažėjo ir miego kokybė, ir jo trukmė. Tiesą sakant, daugelis žmonių nuolat prastai miega. Deja, tyrimai rodo, kad prastas miegas turi tiesioginį neigiamą poveikį hormonams, fizinei būklei ir smegenų funkcijai, gali sukelti svorio padidėjimą ir padidinti ligų riziką tiek suaugusiems, tiek vaikams. Geras miegas yra toks pat svarbus, kaip reguliari mankšta ir sveika mityba. Kokybiškas miegas gali padėti mažiau valgyti, geriau sportuoti ir būti sveikesniems.

Specialistai rekomenduoja miegoti 7–9 valandas, tačiau jei miego kokybė yra labai bloga, tai gali atrodyti, kad ir tiek valandų yra per mažai. Juk kai blogai miegame, jaučiamės nepailsėję naktį, kūnas neatsigauna, būna sunku susikaupti, dirbti protinį darbą, jaučiamas alkio jausmas, geriame daugiau kavos. Žodžiu, esame tiek fiziškai, tiek emociškai pavargę, išsekę ir piktesni nei įprastai. Būdami tokioje būsenoje, galime padaryti daugiau klaidų.

– Ar dažnai susiduriate su pacientų skundais, kad „nugulėjo“ sprandą, neranda geros pozicijos miegui, atsikelia „kaip sudaužytas“?

– Tai girdžiu labai dažnai, būsiu atviras – ir pats anksčiau dažnai taip jausdavausi. Labai daug žmonių skundžiasi blogu miegu, nugaros, kaklo ar kojų skausmais pabudus, nors tikina, kad geriau išsijudinus tie nemalonūs pojūčiai praeina. Ir tai suprantama – pajudėjus suaktyvinama kraujotaka, kraujas pamaitina mūsų raumenis deguonimi ir kitomis mums svarbiomis medžiagomis, dėl to ir palengvėja. Tai tik pasako, kad miego metu lėtėja kraujotaka ir raumenynas stingsta, todėl dažniausiai ir jaučiame ryte skausmą ar sunkumo jausmą.

– Turbūt ne vienas klausia, kokią pagalvę ar čiužinį rekomenduotumėte geresniam miegui, ypatingai turint stuburo problemų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją