Avulis: statome lėčiau

Nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis pasakoja, kad nors viso statybų verslo jis šiuo metu stabdyti negali, situacija rinkoje bendrai yra gana aštri.

„Mes negalime sustabdyti statybų, bet situacija šiuo metu yra tokia, kad tokius žingsnius, susijusius su statybų pradžios nukėlimu, pateisinti būtų galima. <…>

Kad kažkas stabdytų darbus, atsisakytų projektų, nežinau, bet jei pamatyčiau, kad taip yra, sakyčiau, kad tai yra pateisinama. Viskas priklauso nuo aplinkybių“, – apie situaciją dėl didėjančių statybų kainų sakė jis.

Pats „Hanner“, kaip teigė, savo suplanuotų darbų nestabdo, tačiau įmonė, pasak jo, ėmėsi kitos strategijos.

„Mes šiuo metu tikslingai statome šiek tiek lėčiau, kad nepridarytume sau didelių problemų dėl kainų. Jeigu tu skubi, tu šiandien turi susimokėti labai daug ir kai kur tai yra neracionalios ir nesąmoningos kainos. Tai mes laikomės taktikos, kad dirbame gerokai lėčiau nei dirbdavome anksčiau.

Mes atsiprašėme ir atsiprašysime visų klientų už vėlavimus, bet manome, kad tai geriau nei iš viso stabdyti veiklą ir darbus“, – sakė jis.

Arvydas Avulis

Jo teigimu, statybos darbų kainos šiuo metu „yra atitrūkusios nuo žemės“.

„Čia gali būti tik du variantai: arba kainų augimas stabilizuosis ir kažkuriuo metu augimas sustos, prognozuoju, kad tai įvyks rudenį, arba gali būti, kad kainų augimas nesustos“, – kalbėjo jis.

Anot A. Avulio, kai kurių darbų kainos didėjo taip smarkiai, kad brangimas siekia ir 60 proc.

„Tai, ne tie skaičiai, kuriuos skelbia Statistiko departamentas, kad kažkas brango 15 proc.

Tarkime, kalbame apie stogo darbus. Tiek polistirolas, tiek bituminės dangos yra labai pabrangusios ir skaičiuojame, kad stogo darbai pabrango apie 60 proc.

Jeigu viskas būtų brangę po 10-15 proc., patikėkite, niekas nestresuotų tiek ir nestreikuotų, bet kai brangimai tokie, tada dirbti būna labai sudėtinga. Štai langai brango apie 30 proc. Bendrą vidurkį išvesti labai sunku“, – skaičiavo A. Avulis.

„Aš tikiuosi, kad rudenį rinkoje bus daugiau stabilumo statybos sektoriuje“, – pridūrė jis.

Įprasta praktika nevadina

Apie tam tikrus pavienius projektus, kurių šiuo metu vystytojai neskuba įgyvendinti, teigė girdėjęs ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius.

„Tai projektas centre, kur šiuo metu yra laukiama. Jie kas mėnesį pasitikrina kainas, gauna pasiūlymų.

Tai reiškia, kad vienas kitas toks atvejis yra, nors kol kas tai ir nėra įprasta praktika“, – apie tam tikrą delsimą pradėti projektus ir laukimą sakė jis, tačiau pabrėžė, kad tokie atvejai daugiau yra išimtys.

„Labai didelių signalų nematome. Žinoma, negali pasakyti už visą 100 proc. rinkos, bet bent jau didieji plėtotojai nestabdo statybų. Štai Vilniaus centre, kas planuota iš didesnių statybų, nestoja.

Kas nėra tikri dėl rangovų kainų, kas nepradėjo konkursavimosi, turbūt, yra tam tikras suklusimas ir bandymas susigaudyti rinkoje.

Mindaugas Statulevičius

Vienas kitas vystytojas, gali būti, kad nukėlė statybas, bet tai nėra rinkos standartas. Gali būti, kad kažkas kažką pavėlino, kažką peržiūrėjo“, – sakė jis.

Bendrai asociacijos prezidentas teigė manantis, kad statybų kainos vasarą turėtų nusistovėti.

„Metalų, medienos, stiklo kainos pamažu stabilizuojasi. <...>

Gali būti, kad dalis įmonių to ir laukia. Pasikonkursavo, pažiūrėjo, netinka, sugrįš po mėnesio įsivertinti. Žiūrint iš verslo pozicijų, tai logiška, ypač, jei tavęs nespaudžia akcininkai ar banko paskolos, gali svarstyti ir mėnesį ar du“, – teigė jis.

Pramoniniai projektai – atidėti arba įšaldyti

Newsec“ Statybų projektų valdymo grupės vadovas Tadas Grincevičius taip pat teigė, kad statybų kainos šiuo metu yra pakilusios visų tipų ir paskirties pastatams, o statytojai šiandien yra labai atsargūs.

„Šiuo metu nepradėtiems projektams vyrauja bendra tendencija – statytojai itin gerai pasveria rizikas, kuo tiksliau įsivertina kaštus bei laiką ir tik tada priima sprendimą projektą pradėti.

Dalis pramoninių projektų yra laikinai atidėti ar įšaldyti, nes šiuo metu vykstantis karas gali turėti įtakos pramonininkų tiesioginei veiklai“, – komentavo jis.

Pasak T. Grinevičiaus, panašu, kad pagrindinis kainų kilimas jau įvyko ir dabar dalis kainų jau stabilizuojasi ar artėja prie buvusio lygio.

„Kainų stabilizacija, supratimas kad statybos kainos nebegrįš į prieš metus buvusį lygį, pripratimas prie pasikeitusios geopolitines situacijos bei nemažėjanti paklausa vystytojus skatina pradėti naujus projektus“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)