Ketvirtadienį prieš pat vidurnaktį Vengrijos oficialiajame leidinyje pasirodė atitinkamas įsakas.

Pagal šį įsaką automobiliai su užsienio valstybiniais numeriais nebegali piltis degalų už oficialiai nustatytą 480 forintų (1,32 JAV dolerio) kainą už 95 oktaninio skaičiaus benziną ir dyzeliną. Vietoj to užsienio vairuotojai turi mokėti rinkos kainą.

Ši kaina, žiniasklaidos duomenimis, yra vidutiniškai 40 proc. didesnė už oficialiąją.

Kraštutinių dešiniųjų nacionalistų ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė oficialią degalų kainą nustatė praėjusių metų lapkričio mėnesį. Šiuo reglamentu, kuris kol kas galioja iki liepos 1 dienos, siekiama užtikrinti, kad vairuotojai nepatirtų nuostolių dėl visame pasaulyje kylančių degalų kainų.

Iki šiol Vengrijoje užsienio automobilių vairuotojai taip pat galėjo įsipilti degalų už oficialią kainą. Tačiau ketvirtadienio popietę vyriausybės atstovai netikėtai paskelbė, kad nuo penktadienio užsieniečiams bus taikoma rinkos kaina.

Žiniasklaida pranešė, kad ketvirtadienio vakarą prie degalinių netoli sienų su Austrija ir Slovakija nusidriekė ilgos eilės, nes daug užsieniečių vis dar norėjo įsipilti degalų pigesne oficialia kaina.
Skirtingas elgesys su kitų ES šalių piliečiais degalinėse kelia klausimą, ar ES narė Vengrija nepažeidžia ES draudimo diskriminuoti.

V. Orbano kanceliarijos vadovas Antalas Roganas ketvirtadienio vakarą televizijos laidoje pripažino, kad dėl naujojo kainų reguliavimo gali tekti diskutuoti su Briuseliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)