Verslo psichologė, lektorė Laura Rimkutė pastebi, kad atsirandant vis daugiau galimybių lengvai įgyti naujų įgūdžių ir žengti persikvalifikavimo keliu, žmonės noriai tai daro. „Jau gyvename tokiu laiku, kai turbūt nieko nenustebinsi nusprendęs siekti pokyčių savo profesiniame kelyje ir ieškoti perspektyvesnių ar tiesiog tavo lūkesčius, tikslus labiau atitinkančių galimybių. To pavyzdžius aktyviai matome ir rinkoje“, – sako L. Rimkutė.

Ūkininkystę iškeitė į testuotojo kėdę

Persikvalifikavimo keliu pasuko ir ūkininkų šeimoje augęs bei daugiau nei penkerius metus ūkį valdęs Juozas Bundza. Pienininkystės ir žemdirbystės veiklą vykdęs J. Bundza buvo atsakingas už daugybę ūkio sričių – jam teko ir vykdyti apskaitą, samdyti darbuotojus, bendradarbiauti su kitais verslais, remontuoti techniką, ir melžti karves ar net dalyvauti veršelių gimdyme.

Jaunas vyras sako pavargęs nuo ūkio bei ilgų darbo valandų, lydimų nuolatinio streso. Sumanęs sukurti interneto svetainę savo verslui, jis suprato, kad tam turimų žinių nepakaks, tad nutarė išmokti IT subtilybių.

„Visų pirma baigiau beveik metus trukusius kursus apie visas programavimo kalbas, vėliau žinias gilinau nemokamuose programinės įrangos testavimo mokymuose. Šis procesas buvo labai įdomus, jo metu susipažinau su daugybe profesijas keičiančių žmonių – nuo virėjų iki vairuotojų“, – pasakoja J. Bundza, šiuo metu po praktikos „Telia Global Services Lithuania“ čia užimantis jaunesniojo programinės įrangos testuotojo poziciją.

Juozas pasakoja, jog sulaukdavo ir klausimų, kodėl priėmė tokį sprendimą, nes ūkininkaudamas uždirbo pakankamai, aišku, dirbdamas sunkų fizinį darbą. Žmonės klausė, ar verta viską pradėti iš naujo, tačiau specialistas įsitikinęs, kad IT kelias yra ypač perspektyvus ir dinamiškas.

„Tiek vietinėje, tiek tarptautinėse rinkose kasdien sukuriama šimtai naujų skaitmeninių produktų ar paslaugų, investicijos į šią sritį nuolat auga, todėl poreikis jau senokai keliskart lenkia potencialių kandidatų skaičių. Dėl šios priežasties rinkoje gausu akademijų, mokyklų ir platformų, suteikiančių galimybę persikvalifikuoti ir pradėti savo kelią IT srityje“, – teigia šimtus IT specialistų kasmet pasamdančio kompetencijų centro „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas Mindaugas Šestilo.

Jo skaičiavimu, bene 30 proc. kandidatuojančių į IT pozicijas būna studijavę ar dirbę visai kitoje srityje. Panašios tendencijos stebimos ir M. Šestilo atstovaujamoje organizacijoje – šis skaičius stabiliai auga kasmet ir kai kuriose komandose gali siekti net 50 proc. Tarp persikvalifikavusių IT specialistų – ir garso režisieriai, geografai ar ūkininkai.

Palaikymo iš darbdavio svarba – neginčijama

J. Bundzos teigimu, nors persikvalifikavimo procesas buvo jaudinantis ir įdomus, netrūko ir iššūkių. Ūkininko atsakomybę į kompiuterių išmanymą iškeitęs vyras sako, kad pasiduoti baimei vietoje to, kad kažką keistum – labai lengva. Jis neslepia, kad besimokydamas buvo praradęs motyvaciją ir norėjo viską mesti, mat prasidėjęs karantinas bei virtualios paskaitos susilpnino užsidegimą.

„Kartais kildavo abejonių, ar išvis ką nors moku, ar mane samdys po kursų, jaučiausi kiek neužtikrintai. Artimieji skatino baigti mokslus, o atradus sritį, kuri man patinka, tapo lengviau. Iš pradžių ieškoti darbo buvo nedrąsu, aš net CV paskutinį kartą kūriau prieš dešimtmetį“, – pasakoja J. Bundza.

Iš draugo sužinojęs apie praktikos galimybę jis nepraleido šios progos pro akis ir tikina, kad toliau drąsiai žengti pirmyn paskatino darbdavio ir kolegų palaikymas bei dedamų pastangų įvertinimas. „Sulaukus praktikos pasiūlymo, dariau viską, kas įmanoma, kad pasisemčiau skirtingų žinių ir tobulėčiau. Tai pastebėjo kolegos ir netrukus pasiūlė man nuolatinį darbą organizacijoje“, – sako J. Bundza.

Jam antrina L. Rimkutė, kuri pastebi, kad darbdavių palaikymas naujai prie organizacijos prisijungusiems darbuotojams – itin svarbus.

„Daug lengviau eiti šiuo keliu, kai jauti palaikymą. Jis gali būti reiškiamas įvairiomis formomis. Persikvalifikavusiems darbuotojams organizacijose gali būti paruoštos mentorystės programos, labiau patyrusio kolegos skyrimas, kuris kuruoja naujoką ir padeda jaustis geriau. Taip pat vadovas gali būti specialiai apmokytas dirbti su profesiją pakeitusiu darbuotoju“, – teigia verslo psichologė.

Kelionė – nelengva, bet daug žadanti

M. Šestilo teigimu, darbo rinkoje gausu persikvalifikuojančių ar ką tik studijas baigusių kandidatų, kurie tikisi gauti praktikos vietą ar užimti jaunesniojo specialisto pozicijas. Visgi būtent tokių pozicijų poreikis IT srityje yra mažiausias, tad ypatingą svarbą įgauna pasiryžimas intensyviai mokytis ir nebijoti žengti kelių žingsnių atgal.

„Sparti skaitmenizacija nesuteikia organizacijoms daug laiko vystyti produktus, o investuotojai bei vartotojai reikalauja greitų rezultatų, todėl samdomi patirties turintys specialistai, galintys iškart kurti vertę. Tai nereiškia, jog persikvalifikuoti reikėtų bijoti, tačiau tikrai svarbu įsivertinti, kiek laiko ir galimybių galėsi skirti šiam šuoliui ir nebijoti šiek tiek žengti atgal palyginti su aplinkinių karjeros tempu. Taip pat rekomenduojama rinktis tokias organizacijas, kurios akcentuoja vidinės karjeros galimybes ir turi daug komandų“, – teigia „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas.

Specialisto teigimu, norint IT srityje augti, būtina kasdien ja domėtis ir eiti koja kojon su tendencijomis, nebijoti bandyti ir vykdyti savo projektus, jei galimybių įsidarbinti nėra. Tai tikrai nelengva kelionė, tačiau tai – ateities specialybė. Tam pritaria ir ūkininko karjerą į IT sritį iškeitęs J. Bundza, kurio artimiausias tikslas yra auginti savo kompetencijas ir tapti aukštesnio lygio, daugiau atsakomybių turinčiu testuotoju.

„Reikia rizikuoti, nes Lietuvoje yra daug galimybių. Tai padaryti padeda ir pati valstybė, suteikdama įvairias nemokamas persikvalifikavimo ar įgūdžių kėlimo programas. IT sritis ko gero visada bus perspektyvi, taip pat ši sritis labai tinka ieškantiems mažiau streso darbe ar tiesiog intravertams. Norintiems keisti specialybę į IT patarčiau nebijoti, jei pradėjus iš karto visko nesuprasite. Esu tikras, kad kiekvienas žmogus gali rasti sau tinkamą vietą, nes yra labai daug skirtingų šakų, kuriose galima dirbti. Įspėju, nebus lengva, bet tikrai verta“, – sako J. Bundza.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją