„Truputį mes įžvelgiame tam tikrų dalykų, kad tiekėjas, kuris prieš tai tiekė elektros energiją buitiniams vartotojams ir užima didžiausią rinkos dalį, galimai piktnaudžiauja savo padėtimi rinkoje, nes siūlo pačius brangiausius planus ir neaišku, kodėl siūlo“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Pocius.

„Mes tikrai planuojame užsiklausti ir pabandyti pasiaiškinti tiekėjo kainodarą. (...) Vartotojai yra inertiški, jie renkasi tiekėją ir tiekėjas gali tuo piktnaudžiauti žinodamas tokią vartotojo elgseną“, – pridūrė jis.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, gegužės 19 dieną nepriklausomų tiekėjų siūlomas standartinis vienos laiko zonos tarifas svyravo nuo 0,31 iki 0,34 euro už kilovatvalandę, o didžiausią kainą siūlė „Ignitis“.

„Ignitis“ teigia, kad jos taikoma kainodara yra skaidri, tiekėjas turi argumentus jai pagrįsti ir yra pasiruošęs bendradarbiauti su reguliuotoju.

Pasak „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovo Artūro Ketleriaus, vertindama situaciją ir rizikas rinkoje įmonė kainodarą peržiūri kas savaitę, ji pagrįsta kaštais, o kitų tiekėjų patiriami kaštai ir rizikos vertinimas gali būti skirtingi.

„Mūsų kainodara yra pagrįsta patiriamais kaštais. Būdami vieni didžiausių žaidėjų rinkoje negalime teikti paslaugų žemiau savikainos, kitaip tariant, negalime prekiauti elektros energija patirdami nuostolių, nes veikti nuostolingai draudžia konkurencijos teisė. Be to, konkurentų patiriami kaštai arba rizikos vertinimas gali būti skirtingi, kas gali lemti ir skirtingų tiekėjų galutinių kainų skirtumus“, – komentare BNS teigė A. Ketlerius.

Ignitis grupės“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė portalui 15min.lt anksčiau sakė, kad įmonės kainodara yra skaidri ir orientuota į ilgalaikį geriausios įmanomos kainos užtikrinimą klientui.

„Mes turime didžiausią patirtį rinkoje ir manome, kad tiksliausiai prognozuojame kainas“, – teigė L.Beganskienė.

Tuo metu energetikos ekspertas Arvydas Sekmokas svarstė, kad „Ignitis“ naudojasi monopoline padėtimi.

„Ji turi daugiausia vartotojų – dažnai ir į radiją skambinantys vartotojai sako, kad esame „Ignityje“ ir toliau liksime. Tad jie susirinkę mato, kad nežiūrint jų aukštų kainų, vartotojai išlieka pas juos, jiems nėra pakankamas rinkos spaudimas, kad kainas sumažintų. Tai monopolinės padėties rezultatas“, – 15min.lt komentavo A. Sekmokas.

„Ignitį“ iki šiol yra pasirinkę daugiausia – 265,8 tūkst. (68,9 proc.) – antrojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojų, „Perlas energiją“ – 55,2 tūkst. (14,3 proc.), „Elektrum Lietuvą“ – 35, tūkst. (9,1 proc.), „Enefit“ – 27,9 tūkst. (7,2 proc.), kitus tiekėjus („Egto energija“, „Birštono elektra“, Kauno termofikacijos elektrinė) – 2 tūkst. (0,5 proc.).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)