Nepaisant to, bankas nurodė, kad ekonomikos išorės sąlygos išlieka „sudėtingos ir toliau smarkiai riboja ekonominę veiklą“. Tačiau, pasak banko, „šiek tiek sumažėjo rizika finansiniam stabilumui, o tai leido sušvelninti kai kurias kapitalo kontrolės priemones“.

Šis banko posėdis turėjo vykti tik birželio 10 d., tačiau finansų institucija trečiadienį nustebino rinkas, kai paskelbė, kad jis perkeliamas į šį ketvirtadienį. Bankas pranešė, kad neatmeta galimybės per kitus artimiausius savo posėdžius dar labiau sumažinti bazinę palūkanų normą.

Po to, kai Vakarai paskelbė Rusijai itin griežtas sankcijas dėl jos invazijos į Ukrainą, rusų finansų pareigūnai ėmėsi griežtos kapitalo kontrolės, kad paskatintų šalies ekonomiką. Nuo tada gerokai atsigavo rublio kursas ir JAV dolerio atžvilgiu pabrango daugiau kaip 30 proc.

Stiprus rublio kursas Rusijos vyriausybei yra nepalankus, nes būgštaujama, kad dėl to gali nukentėti biudžeto pajamos ir eksportuotojai. Tuo metu žemos palūkanų normos nėra patrauklios užsienio investuotojams ir jos mažina nacionalinės valiutos vertę. Nors analitikai teigia, kad stiprus rublis liudija Rusijos ekonomikos silpnėjimą, šalies prezidentas Vladimiras Putinas jau suskubo sveikinti žinias apie rublio brangimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)