Kiauliena, jautiena, ėriena, vištiena, mėsainiai, vėrinukai, jūros gėrybės, daržovės ir netgi vaisiai – ant grotelių galima iškepti bet ką. Ir vis tik, nors lauko virtuvės istorija siekia tūkstantmečius, o žodis „barbekiu“ jau tapo antruoju grilio fanų vardu, grilio tradicijos, kaip ir pavadinimai, pasaulyje skiriasi.

Daugiau nei 20 būdų grilinti

Kepsninės visame pasaulyje simbolizuoja laiką su draugais ir šeima, tačiau skirtingose šalyse patiekalai čirška nevienodai. Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 20 būdų grilinti: nuo mums puikiai pažįstamo šašlyko ir kebabo iki asado bei kitų, galbūt mažiau girdėtų, bet pasaulyje itin populiarių būdų.

Štai Argentinoje kepimas ant grotelių glaudžiai siejamas su šalies kultūra, o patys argentiniečiai laikomi absoliučiais grilio čempionais. Skaičiuojama, kad ši šalis suvartoja daugiausiai mėsos visame pasaulyje, o barbekiu, arba kaip vietiniai vadina – „asado“, laikomas nacionaliniu šalies patiekalu. Į asado tradicijas argentiniečiai žiūri labai rimtai: šeimos ir draugai sekmadieniais ant atviros ugnies čirškina druska barstytą jautieną ir pagardina ją čimičiuri padažu. Čia populiaru kepti ir visą gyvūną.

Nuo Argentinos neatsilieka ir JAV. Skaičiuojama, kad daugiau nei 70 procentų amerikiečių namuose turi kepsnines, ir nors nacionaline grilio diena čia oficialiai laikoma gegužės 16-oji, daugiausia grilių kuriama liepos 4-ąją – JAV Nepriklausomybės dieną. Tačiau kepsninės turinys priklauso nuo valstijos. Štai Misūryje esančiame Kanzas Sityje, tituluojamame pasaulio kepsnių sostine, dažniau sutinkama padaže skendinti lėtai rūkyta mėsa. Į Pietų Karoliną verta vykti dėl plėšytos kiaulienos, o Teksaso virtuvę, sakoma, verta išbandyti kiekvienam grilio fanui. Nors dažnas amerikietis čirškina ir mėsainius, ir šonkauliukus, labiausiai jie didžiuojasi valandų valandas lėtai kepta ir burnoje tirpstančia jautiena (ang. brisket).

Pietų Korėja kepimui ant grotelių turi ne vieną pavadinimą: „kalbi“, „bulgogi“, „samgyeopsal“ ir kiti. Tai yra dar viena gilias grilinimo tradicijas turinti tauta, o populiariausia čia – kepta kiauliena. Kepimą ant grotelių vietiniai laiko menu, o ir pats grilinimo būdas yra gana unikalus. Korėjiečiai tai dažnai daro uždarose patalpose: šalyje itin populiaru dujinę arba anglies kepsninę montuoti tiesiai į valgomojo stalą, o virš jo kabinti didžiulį gartraukį. Restoranuose turistus korėjiečiai taip pat kviečia susėsti aplink groteles ir kiaulieną kepti patiems. Prie mėsos garnyrui dažniausiai patiekiama kimči – aštrios ridikėlių salotos, garuose virtos daržovės ir net sriuba.

Įspūdingiausi grilio rekordai

Iš kiemų ir namų žmonės visame pasaulyje grilį neretai perkelia į rekordų knygas. Daugiausia vienu metu kepančių žmonių – 579 – iki šiol užfiksuota Honkonge, Kinijoje. Tai įvyko 2019-aisiais.

Didžiausia grilio pamoka 2017-aisiais užfiksuota Kanzas Sityje, JAV. Gineso pasaulio rekordų knygos duomenimis, į miesto stadioną susirinko 336 pradedantieji, mokęsi kepti šonkauliukus, česnakus ir žolelėse marinuotos kotletus.

Filipinai taip pat turi kuo didžiuotis: 2014-aisiais čia buvo sukonstruota ilgiausia, net 8 000 metrų siekianti kepsninė, o grilinimui sunaudota 50 000 kg žuvies, 2 000 kg druskos, 480 ledo luitų ir 6 000 maišų anglies.

Išskirtiniai pasiekimai registruoti ir Lietuvoje. Rekordų agentūros „Factum“ duomenimis, ilgiausias šašlykas šalyje siekė 100 metrų. Tiek pat metrų sudarė ir ilgiausia keptų obuolių virtinė. Skaičiuojamas didžiausias vištienos kepsnių kiekis: 400 kg, arba apie 7 000 vienetų. Užfiksuotas ir didžiausias barbekiu kepėjų kiekis vienoje vietoje – 70.

Kviečia siekti grilio rekordo Lietuvoje

Siekti masiškiausio grilinimo vienoje vietoje rekordo kviečia prekybos tinklas „Lidl“. Birželio 2 dieną, 17 val. Vingio parke bus švenčiamas ne tik „Lidl“ šeštasis gimtadienis, bet ir vyks „Grill&Fun Nacionalinė grilio diena“.

Prekybos tinklas kviečia registruotis visus grilio fanus, kurie vienu metu sieks rekordo ir keps „Lidl“ griliui paruoštus patiekalus. Produktais, kaip ir griliais bei kitomis kepimui reikalingomis priemonėmis, pasirūpins prekybos tinklas, tačiau pageidaujant, galima atsinešti savo grilių.

Kepėjų paradui diriguos ir vertingus patarimus dalins barbekiu guru Vylius Blauzdavičius, grilio fanams žinomas Šefo Vikingo vardu. Pats Vylius lietuvius vadina tikra grilininkų tauta. Jis sako, kad Lietuvoje yra be galo daug grilio entuziastų, o pagal kepsninių tradicijų gilumą ir populiarumą mes lenkiame daugelį Europos šalių.

„Lidl“ gimtadienis nemokamas ir atviras visiems: šventės svečių lauks ne tik grilio zona, bet ir kitos pramogų erdvės. Pamiršę savo pikniko krepšius, įvairiausių pasaulio šalių virtuvių patiekalų galės įsigyti maisto ir gėrimų zonoje. Vaikų zonoje mažųjų pramogautojų lauks batutai, animatoriai, burbuliatorius, ledai ir balionai. Pasirūpinta ir augintiniais: specialiai jiems skirtoje zonoje bus organizuojami žaidimai, lauks užkandžiai ir vanduo.

O geriausią vasaros pradžią gimtadienio svečiams dovanos ir privers šokti Saulius Prūsaitis su kompanija. Tad burkime bičiulius, tėvus ir kaimynus siekti rekordo ir švęsti kartu, o masiškiausią nacionalinį grilių užkūrę kepsninių fanai dar ir gaus dovanų.

6-asis „Lidl“ gimtadienis ir „Grill&Fun Nacionalinė grilio diena“ vyks birželio 2 dieną, 17 val. Vingio parke, Vilniuje. Laukiami visi, o norintys kartu siekti grilinimo rekordo, kviečiami užpildyti anketą.