D. Peskovas teigė, kad Kremlius nėra susipažinęs su minėtuoju laišku, ir nurodė klausimus dėl laiško pateikti Rusijos užsienio reikalų ministerijai.

„Tikriausiai šiuo atveju galima pasakyti tik tiek, kad ponas Bondarevas nebe su mumis, greičiausiai, jis prieš mus“, – D. Peskovą citavo „Interfax“.

„Jis smerkia Rusijos vadovybės veiksmus, kuriuos palaiko praktiškai visi mūsų šalies gyventojai. Vadinasi, tas ponas paprieštaravo bendrai konsoliduotai mūsų šalies nuomonei“, – į patikslintą žurnalistų klausimą, ką reiškia „prieš mus“, atsakė Kremliaus atstovas spaudai.

„Man dar niekada nebuvo taip gėda dėl savo šalies“

Delfi pirmadienį skelbė, kad, protestuodamas prieš Kremliaus karą Ukrainoje, darbą paliko Rusijos diplomatas Ženevoje, pareiškęs kolegoms diplomatams: „Man dar niekada nebuvo taip gėda dėl savo šalies.“

Rusijos misijos prie Jungtinių Tautų Ženevoje patarėjas B. Bondarevas paskelbė laišką, kuriame rašė, kad išeina iš darbo po 20 metų diplomatinėje tarnyboje, smerkdamas Rusijos invaziją į savo vakarinę kaimynę.

Dmitrijus Peskovas, Sergejus Lavrovas

Laiške, kuris buvo išplatintas kelioms diplomatinėms atstovybėms Ženevoje ir kurį matė agentūra AFP, jis pasmerkė „agresyvų karą, kurį V. Putinas pradėjo prieš Ukrainą ir, tiesą sakant, prieš visą Vakarų pasaulį“.

Tai, pasak jo, yra „ne tik nusikaltimas prieš Ukrainos žmones, bet ir, ko gero, sunkiausias nusikaltimas prieš Rusijos žmones“.

B. Bondarevas rašo, kad raidė „Z“, užrašyta ant Rusijos tankų ir transporto priemonių Ukrainoje ir simbolizuojanti paramą karui, „perbraukia visas viltis ir perspektyvas dėl klestinčios laisvos visuomenės mūsų šalyje“.

Jis tvirtina, kad „tie, kurie sumanė šį karą, nori tik vieno dalyko – likti valdžioje amžinai, gyventi pompastiškuose neskoninguose rūmuose, plaukioti jachtomis, kurių tonažas ir kaina prilygsta visam Rusijos kariniam laivynui, turėti neribotą galią ir būti visiškai nebaudžiamiems“.

„Rusija nebeturi sąjungininkų ir dėl to galima kaltinti tik jos beatodairišką ir neatsakingą politiką“, – teigė diplomatas.

Jis apgailestavo, kad Rusijos užsienio reikalų tarnyba per 20 jo darbo metų degradavo, o užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą išskyrė kaip „gerą šios sistemos degradacijos įrodymą“.

„Šiandien Užsienio reikalų ministerija neturi nieko bendro su diplomatija. Joje svarbiausia – karo kurstymas, melas ir neapykanta, – rašė jis. – Aš tiesiog nebegaliu ilgiau būti šios kruvinos, beprotiškos ir visiškai beprasmiškos niekšybės bendrininkas“.

B. Bondarevo atsistatydinimas, kuris, kelių diplomatinių šaltinių teigimu, buvo ne pirmas Rusijos diplomato atsistatydinimas nuo karo pradžios prieš tris mėnesius, bet neabejotinai pats atviriausias, sulaukė sveikinimų ir susižavėjimo.

„Drąsu!“ – tviteryje parašė Nyderlandų nusiginklavimo ambasadorius Robertas Gabrielse.

Ženevoje įsikūrusiai žmogaus teisių gynimo organizacijai „UN Watch“ vadovaujantis Hillelis Neueris, pirmasis šį laišką paskelbęs tviteryje, paragino „visus kitus Rusijos diplomatus Jungtinėse Tautose – ir visame pasaulyje – pasekti jo moraliniu pavyzdžiu ir atsistatydinti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)