„Liko tik kelios valstybės, kurios turi problemų, visų pirma Vengrija“, – pirmadienio vakarą visuomeniniam transliuotojui ZDF sakė Robertas Habeckas. „Manau, kad per kelias ateinančias dienas pasieksime proveržį“, – sakė jis ir pridūrė, kad diskusijos „tęsiasi“.

Iš pradžių Briuselis siūlė, kad valstybės narės per ateinančius šešis mėnesius sustabdytų Rusijos žalios naftos importą, o iki metų pabaigos – rafinuoto kuro. Tačiau Vengrija iki šiol atsisako paremti Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pateiktą planą. Vengrija, kurios lyderis populistas Viktoras Orbanas yra retas Europoje Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, pareiškė negalinti paremti plano „tokios formos“, nes tai „visiškai sunaikintų“ jos energijos tiekimo saugumą.

Briuselis pasiūlė Vengrijai, Čekijai ir Slovakijai ilgus pereinamuosius laikotarpius, kad jos palaipsniui galėtų nutraukti Rusijos naftos importą, tačiau tai dar neįtikino Budapešto nusileisti. Dažnai Europos Sjungos (ES) sprendimams prieštaraujanti Vengrija reikalauja išimties dėl embargo mažiausiai ketveriems metams ir nori 800 mln. eurų ES lėšų peritvarkai ir vamzdyno į Kroatiją pajėgumui padidinti.

Prasidėjęs karas Ukrainoje paskatino ES valstybes stengtis sparčiai mažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos, įskaitant gamtines dujas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją