„Putino pradėtas agresyvus karas su Ukraina, o faktiškai ir su visu Vakarų pasauliu, yra ne tik nusikaltimas prieš ukrainiečių tautą, bet ir, ko gero, sunkiausias nusikaltimas prieš Rusijos tautą“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „LinkedIn“ parašė jis.

Remiantis JT padalinio interneto svetainės informacija, B. Bondarevas nuolatinėje atstovybėje ėjo patarėjo pareigas. Anot jo, diplomatinį darbą dirbo 20 metų.

„Deja, visus tuos 20 metų melo ir neprofesionalumo lygis Užsienio reikalų ministerijoje vis didėjo“, – nurodė diplomatas.

Kaip sakė B. Bondarevas, Rusijos užsienio reikalų ministerija nebevykdo diplomatijos, bet „sėja melą, kurstymą ir karą“.

„Rusija nebeturi sąjungininkų“, – parašė jis ir nurodė priežastį – agresyvią Maskvos politiką. Vyro teigimu, jis norėtų tęsti karjerą, bet mano, kad šiuo metu likti valstybinėje tarnyboje prilygsta tėvynės išdavystei.

B. Bondarevas tikriausiai tapo pirmuoju Rusijos kadriniu diplomatu, oficialiai pranešusiu apie pasitraukimą iš posto dėl karo. Jo pareiškimo Rusijos užsienio reikalų ministerija kol kas nepakomentavo.


Diplomatas sakė, kad šio karo iniciatoriai nori tik vieno – amžiams likti valdžioje, gyventi pompastiškuose dvaruose, plaukioti prabangiomis jachtomis, mėgautis neribota valdžia ir visišku nebaudžiamumu. B. Bondarevas pabrėžė, kad šio tikslo vardan V. Putino režimas yra pasiruošęs paaukoti daug gyvybių.

Taip pat jis sukritikavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos darbą, melą ir neprofesionalumą, kurių lygis didėjo metai iš metų. Diplomatas pažymėjo, kad pastaraisiais metais minėtieji trūkumai įgavo tiesiog katastrofinį mastą – „sukurta sistema, apgaudinėjanti pati save“.

„Ministras Lavrovas – puikus tos sistemos pavyzdys. Per 18 metų iš profesionalo ir apsišvietusio intelektualo, į kurį norėjo lygiuotis daugelis ministerijos darbuotojų, jis virto žmogumi, kuris nuolatos transliuoja pareiškimus, prieštaraujančius vienas kitam, ir grasina pasauliui (t. y. ir Rusijai) branduoliniu ginklu! Šiandien Užsienio reikalų ministerija nevykdo diplomatijos. Ji sėja melą, kursto neapykantą ir karą. Diplomatija tarnauja siauro rato interesams. Rato, kuriam priklausantys asmenys neturi nieko bendra su realiais Rusijos visuomenės poreikiais“, – nurodė B. Bondarevas.

B. Bondarevas iki šiol ėjo diplomatinio patarėjo, atsakingo už Rusijos vaidmenį Ženevos nusiginklavimo konferencijoje, pareigas. Anksčiau jis užėmė postus įvairiose šalyse, įskaitant Kambodžą ir Mongoliją.

Diplomatas patvirtino atsistatydinantis laiške, adresuotame Rusijos ambasadoriui prie JT Ženevoje Genadijui Gatilovui.

Misijos atstovas kol kas neatsakė į AP prašymus pakomentuoti padėtį.

B. Bondarevo pareiškimas yra retas arba galbūt ir precedento neturintis atvejis, kai Rusijos diplomatinio korpuso pareigūnas viešai išreiškė nepasitenkinimą dėl savo šalies karo Ukrainoje. V. Putino vyriausybė stengėsi nuslopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas ir oficialios linijos neatitinkančius šio konflikto, kurį Maskva vadina „specialiąja karine operacija“, o ne karu, vertinimus.

„Tai, ką dabar daro mano vyriausybė, yra netoleruotina, – AP sakė B. Bondarevas. – Kaip civilis tarnautojas turiu prisiimti dalį atsakomybės, bet nenoriu to daryti.“

B. Bondarevas sakė kol kas nesulaukęs jokio Rusijos pareigūnų reakcijos, bet pridūrė: „Ar esu susirūpinęs dėl galimos reakcijos iš Maskvos? Turiu būti dėl to susirūpinęs.“

Paklaustas, ar jo bendradarbiai irgi panašiai jaučiasi, diplomatas pridūrė: „Ne visi Rusijos diplomatai yra karo kurstytojai. Jie mąsto blaiviai, bet privalo tylėti.“

B. Bondarevas sakė, kad jo žingsnis gali tapti pavyzdžiu kitiems.

„Jeigu man bus iškelta byla, tuomet kiti žmonės, kurie norėtų pasekti šiuo pavyzdžiu, to nedarys“, – pripažino jis.

B. Bondarevas sakė AP neplanuojantis išvykti iš Ženevos.

Teisių gynimo grupės „U.N. Watch“ vykdomasis direktorius Hilleris Neueris susiklosčiusią padėtį apibūdino lakoniškai: „Borisas Bondarevas yra didvyris.“

„Bondarevas turėtų būti šią savaitę pakviestas pasisakyti Davose, – pridūrė jis. – JAV, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga turėtų parodyti pavyzdį laisvajam pasauliui, sukurdamos programą, kuri skatintų daugiau Rusijos diplomatų pasielgti taip pat ir pereiti į kitą pusę, teikdamos apsaugą, finansinį saugumą ir diplomatų bei jų šeimų perkėlimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)