Ekologiška yra saulės energija, patys šviestuvai – anaiptol

„Sodo šviestuvas nėra nei perdirbama pakuotė, nei vien tik plastikas, todėl pakuočių atliekoms skirtas konteineris jam – ne vieta. Be to, daugeliui šviestuvas su saulės baterija asocijuojasi su ekologija, tačiau tiesa ta, kad tokių šviestuvų sudėtyje dažniausiai yra toksiškų medžiagų, kaip pavyzdžiui kadmis ir švinas. Šviestuvų lemputėse gali būti ir volframo ar gyvsidabrio. Tad svarbu, kad tokie šviestuvai nepatektų į sąvartynus, o būtų perduoti įgaliotiems tvarkytojams“, – atkreipia dėmesį VšĮ Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

Jos aiškinimu, sodo šviestuvai su saulės baterijomis yra kompleksiniai elektronikos gaminiai, o jų atliekos šalinamos ta pačia tvarka, kaip ir elektronikos atliekos. Pasak E. Razbadauskaitės, Lietuvoje turime gerai išvystytą elektronikos atliekų surinkimo tinklą, tereikėtų tuo ir pasinaudoti. Kitu atveju su ekologija siejami lauko šviestuvai virs aplinkai ir žmonių sveikatai kenksmingais teršalais.

PTO viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė

„Patys paprasčiausi lauko šviestuvai dažniausiai yra lengvi, didžiąją jų dalį tikrai sudaro plastikas. Be to, pagal reikalavimus tai turėtų būti dar ir toks plastikas, kuriame yra degumą mažinančių medžiagų, vadinamųjų antipirenų. Įprastos plastikinės pakuotės, kurių atliekas metame į specialius pakuotėms skirtus konteinerius, gaminamos visiškai kitokios sudėties ir yra dažniausiai nesunkiai perdirbamos, taikant gerai žinomas technologijas. Deja, to nepasakysi apie saulės energiją naudojančių lauko šviestuvų atliekas“, – aiškina PTO atstovė.

Nemažai plastiko gaminių nėra skirti perdirbti

E. Razbadauskaitė taip pat atkreipia dėmesį, kad dauguma nebrangių lauko šviestuvų su saulės baterijomis parduodami kaip neskaidomi gaminiai, tad vos porai metų praėjus jų baterijos gali būti nebetinkamos naudoti, nors pats šviestuvas ar jame įmontuota lemputė vis dar tebėra sveiki. Deja, tokių šviestuvų pardavėjai dažniausiai nesiūlo atskirai įsigyti tokiems prietaisams skirtų atskirų baterijų. Tad mus džiuginusio šviestuvo amžius kartais tesiekia vos dvejus ar trejus metus.

„Kai kurie ekologiško gyvenimo propaguotojai kviečia šviestuvus panaudoti antrą kartą, prieš tai išmontavus lemputes ir baterijas. Pastarųjų atliekos taip pat surenkamos per elektronikos atliekų surinkimo sistemą. Tuo tarpu patys šviestuvai dar gali būti naudingi, jei tik mums netrūksta idėjų ir noro pratęsti gaminių gyvenimą, šitaip prisidedant prie tvarumo“, – pastebi E. Razbadauskaitė.

Saule maitinami lauko šviestuvai

Ji taip pat primena, kad į plastiko pakuočių atliekoms skirtus konteinerius reikėtų mesti ne bet kokį plastiką, o pakuotes, kurioms kasmet taikomi vis griežtesni perdirbamumo reikalavimai. Tuo tarpu daugelio gyventojų vis dar nepasiekia žinia, kad daugybė plastiko gaminių, kurie nėra pakuotės, nedomina plastiko perdirbėjų, nes juos perdirbti yra arba labai sudėtinga ir brangu, arba tiesiog neįmanoma. Neperdirbamo plastiko gaminių atliekos geriausiu atveju tiesiog sudeginamos specialiuose saugiuose įrenginiuose, išgaunant energiją.

Kaip galėtume pakartotinai panaudoti nebeveikiančius lauko šviestuvus?

  • Pasidirbkime lauko žvakidžių ar žibintų žvakėms.
  • Panaudoję vieną ar kelis tokius šviestuvus, įrenkime lesyklėlę.
  • Vasarą paukščiams gali praversti iš tokių šviestuvų pagamintos girdyklos ar maudyklos.
  • Nebeveikiantys lauko šviestuvai – puikūs daigų žymekliai darže.

Svarbu: jei šviestuvą naudojate ne pagal jo pradinę paskirtį – išmontuokite baterijas ir lemputes!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją