Žinomos čiuožėjos Allison Reed fizinio pasirengimo trenerė R. Daukšienė pasakoja, kad čiuožiant dirba gilieji raumenys, tad tai ne tik smagus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir puiki treniruotė, rašoma pranešime spaudai.

„Čiuožiant dirba daug giliųjų raumenų, ko vaikščiojant ar bėgiojant nepavyksta išjudinti. Ant ledo reikia pusiausvyros, koordinacijos, čiuožėjai treniruojasi šaltuoju sezonu, o tai turi teigiamos įtakos imuninei sistemai. Kaip ir užsiimant kitu sportu, taip ir čiuožiant pagerėja kraujotaka ir širdies darbas. Sportas gerina nuotaiką ir atitolina depresiją“, – čiuožimo naudas vardija trenerė, knygos „12 savaičių iššūkis kūnui. Pokyčių stebėjimo ir užrašų sąsiuvinis“ autorė.

Aktyvų poilsį mėgstanti šokėja E. Straleckaitė sako, kad visuomet stengiasi suderinti poilsį su aktyviomis veiklomis, tad ir čiuožimas ant ledo jai tikrai nesvetima veikla.

„Vaikystėje lankiau čiuožimą, tačiau dažnai sirgau ir nutraukiau šią veiklą, galbūt būčiau buvusi visai ne šokėja, o čiuožėja“, – Ledo rūmuose įsikūrusioje „Caffeine“ kavinėje pasakojo moteris. Šiuo metu čiuožimą lanko ir jos dukra, ir pati E. Straleckaitė neatmeta minties ateityje pasimokyti čiuožti, todėl naujoji arena pasak jos – puikus paskatinimas.

Šokėja drąsina išbandyti čiuožimą ir tuos, kurie dar nestovėję ant pačiūžų. Pasak jos, net įsitikinę, kad nemėgsta sporto ir fizinės veiklos, ieškodami atranda tas veiklas, kurios teikia malonumą. Čiuožimo privalumas ir tai, kad šia veikla galima užsiimti kartu su draugais, o vėliau aptarti įspūdžius ir sušilti prie karšto gėrimo.

Pirmas kartas su pačiūžomis

Natūralu, kad stovint ant ledo mažai tikėtina, jog pavyks išvengti parkritimų, tačiau trenerė R. Daukšienė įspėja, kad su pačiūžomis reikia būti atsargiais, nepersistengti, nebandyti savo sugalvotų triukų.

„Įvertinkite savo fizinę formą. Pirmą kartą užlipę ant ledo, pajauskite pusiausvyrą, patį čiuožimą, pajauskite, kur jūsų silpnosios vietos – korpusas, nugara, o gal skauda sąnarius – tai gali būti ženklas, kad reikėtų papildomai pastiprinti kelio sąnarius, atlikti korpuso stiprinimo treniruočių, pratimų giliesiems raumenims, tinka pilateso treniruotės ar riedučiai“, – vardija trenerė.

Jeigu niekada nečiuožinėjote ant ledo, pirmą kartą gali būti nedrąsu, tad tiesiog atvykite į ledo areną ir stebėkite treniruotes. Kavinės „Caffeine“ barista pasakoja, kad neretai būtent prie staliuko, iš balkono stebėdami treniruotes žmonės bando prisijaukinti ledą ir įveikti savo nerimą.

Teigiama nauda nuotaikai

Be jau minėtos naudos fizinei sveikatai, čiuožimas, kaip ir kita fizinė veikla, teigiamai veikia emocijas, padeda atsipalaiduoti, atsikratyti negatyvių minčių, streso. Trenerė R. Daukšienė ragina prieš treniruotę spintelėje palikti telefoną ir mėgautis čiuožimu, aplinkinių kompanija, bendravimu.
Neretai čiuožimas sukelia ir nostalgiškus prisiminimus. Apie tai užlipusi ant ledo visuomet pagalvoja ir R. Daukšienė.

„Būdama su pačiūžomis prisimenu vaikystę, kai žiemą čiuožinėdavome ant užšalusio tvenkinio ledo, nesibaimindami parkristi, tiesiog mėgavomės procesu. Per Kalėdas gavau dovanų pačiūžas, tad, tikiu, kad galėsiu dažniau prisiminti tas pozityvias emocijas“, – sako ji.

Po pirmosios treniruotės nereikėtų išsigąsti, jeigu jaučiate raumenų skausmą, tai visiškai normalu, ypač jeigu iki tol retai užsiimdavote fizine veikla. Norint, kad šis skausmas greičiau praeitų, svarbu judėti, teigiamai veikia ir kontrastinis dušas.

Prieš stodamiesi ant ledo įvertinkite savo fizinę formą, ir jeigu turite kelio sąnarių, klubų, nugaros problemų, treniruotes verčiau kol kas atidėkite arba pasitarkite su savo gydytoju ar treneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją