Mano vaikystėje jos nebuvo sovietinėje parfumerijoje, nes sovietai importuodavo tik tai, kas būdavo gaminama kokiose nors broliškose egzotinėse šalyse (tai yra, tokiose, kur būdavo nugalėjęs socializmas ir arba dar formavosi brandusis karinis feodalizmas, pavyzdžiui, gerai tiko koks Mozambikas su Kalašnikovo automatu ant vėliavos).

Tonkos pupelės, sėklos ant medžio (kilusio iš Pietų Amerikos) galėjo atplaukti tik iš Kolumbijos, Venesuelos, Nigerijos ir Brazilijos – nė viena šalis nėra pakankamai draugiška, kad iš jos galėtų būti importuojamos kvapiosios medžiagos (brazilišką kavą pirkdavo, bet tik todėl, kad tos didelės šalies kava buvo viena pigiausių: Brazilijos kava niekada kokybe negarsėjo).

Tonkos pupelės turi saldų, praktiškai konditerinį kvapą (jos ir naudojamos konditerijoje, tik tas naudojimas yra prieštaringas, nes didelėmis dozėmis kumarinas gali būti nuodingas), kuriame yra labai daug jaukumo ir meilės. Jis buvo kai kada naudojamas, kaip alternatyva vanilei.

„Ach Brito“ yra portugalų kompanija, kuri gamina muilus, kvepalus ir kremus, jau nuo XIX amžiaus, ir pakuoja juos išmaniai – senoviniuose buteliukuose ir vynioja į antikvarinius popierėlius. Parduoda daugiausiai nebrangiai (nors turi ir premium segmentą, į kurį šiandien nesigilinsiu). Jų gaminius, kadangi jie senoviškai supakuoti ir atliepia tradiciniam atostogų vaibui, kaip kokia keramika ar panašūs dalykai, švilpukai ar dekoratyviniai šaukštukai.

„Fava Tonka“

„Fava Tonka“ yra odekolonas (Eau de Cologne), kurio pagrindinis akcentas yra ta pati tonkos pupelė, net ne akcentas, o pagrindas. Segmentas yra, nepabijokim šito žodžio, biudžetinis: flakonas kainuoja 27 EUR, kai kur – iki 33 EUR, tačiau bet kuriuo atveju tai yra nebrangus pasiūlymas.

Odekolone susipina tonkos pupelės (saldžios) su vanile (irgi saldžia) ir Arabijos smilkalais (mira). Viršuje dar yra šiek tiek levandos (beveik visai nejuntama), ir migdolais, kurie duoda dar daugiau to konditerinio pojūčio.

Tai nebus įsimenamas arba ilgai plaukiantis kvapas. Tai greičiau toks trumpalaikis pojūtis, kaip atostogos arba greitas romanas, bet kas sakė, kad tai yra blogai? Ir visam gyvenimui išmoksite, kaip kvepia tonkos pupelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)