Vertina rizikas

Lietuvos banko Kredito ir draudimo paslaugų priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Aistė Tavorė pasakojo, kad pirmiausia, bankai, prieš suteikdami paskolą gyventojui, pagal galiojančius teisės aktus turi surinkti informaciją apie tikslią paskolos paskirtį.

Kaip teigė, būtent konkrečios paskirties žinojimas padeda kredito davėjams pasiūlyti tinkamiausią produktą vartotojui bei įvertinti su paskolos paskirtimi susijusias aplinkybes ir rizikas.

„Palūkanų marža yra nustatoma individualiai kiekvienam asmeniui, atsižvelgiant į įvairias aplinkybes, todėl ji galėtų skirtis ir priklausomai nuo to, ar žmogus siekia įsigyti nuomai skirtą būstą, ar savo gyvenimui skirtą būstą.

Kadangi taikoma palūkanų marža pasižymi koreliacija su asmens ar produkto rizikingumu, kitaip tariant, kuo bankas mato didesnę riziką, tuo siūloma didesnė palūkanų marža. Todėl jeigu bankas tokį produktą (pavyzdžiui, antrąją būsto paskolą) vertina kaip rizikingesnį, atitinkamai, gali kilti ir tokio produkto palūkanos“, – aiškino ji.

Kaip tikino, bendrai palūkanų dydis priklauso nuo įvairių dalykų, o vienas iš jų galėtų būti siūlomo produkto ypatybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)