Atiduodamas pagarbą Ukrainos kariams, šalies prezidentas V. Zelenskis nepamiršo ir bene mažiausio kovotojo – „išminuotojo“ Patrono. Šunelis ir jo šeimininkas buvo pagerbti Kijeve vykusios spaudos konferencijos su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau metu.

Kalbėdamas apie Patrono žygdarbius, M. Zelenskis pažymėjo, kad šuo rado daugiau nei 200 sprogstamųjų užtaisų, o šiam darbui šunį apmokė jo šeimininkas Mykhailas Ilievas.
Patrono apdovanojimo ceremonija

Patronas ne tik padeda aptikti minas, bet ir prisideda prie gyventojų saugumo apmokymų. Kaip apdovanojimų metu pažymėjo V. Zelenskis, Patronas yra vaikų numylėtinis, skatinantis visų gyventojų atsargumą ir sąmoningumą teritorijose, kuriose minos kelia pavojų.

„Apdovanojau Patroną, kuris ne tik padeda neutralizuoti sprogstamus objektus, bet ir padeda mokyti mūsų vaikus būtinų saugos taisyklių toje vietoje, kur yra minų grėsmė“, – sakė V. Zelenskis.

Panašu, kad spaudos konferencijoje dalyvavęs J. Trudeau nesitikėjo susitikimo su keturkoju didvyriu – ceremonijos metu jis juokaudamas puolė tapšnoti savo kišenes, neva jose ieškodamas skanėstų. Į šią šmaikščią akimirką sureagavo ir Patroną globojanti Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba, savo feisbuko paskyroje komentavusi, kad „buvo malonu susitikti su tikru Ukrainos draugu, nors ponas Trudeau ir nerado gabalėlio Patrono mėgstamo sūrio“.
Šuo Patronas

Vasario 24 dieną Rusijai paskelbus karą Ukrainoje, dvejų metų Džeko Raselo terjeras Patronas tuoj pat tapo Černihovo išminuotojų būrio talismanu ir socialinių tinklų žvaigžde. Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba aktyviai dalinosi vaizdo įrašais su Patrono darbo užkulisiais, kurie buvo peržiūrėti šimtus tūkstančių kartų.