Šioje, praėjus dvejiems metams po menininko netekties surengtoje parodoje, atsiveria išbaigtas Romualdo Lankausko kūrybos pasaulio paveikslas: pažinusieji jį kaip puikų rašytoją, nustebs išvydę jį kaip nuostabų tapytoją. Pristatomoje retrospektyvoje bus galima susipažinti su daugiau nei pusšimtį metų menininko nuosekliai išgyventu kūrybos etapu.

„Romualdo Lankausko kūrybos paroda „Prisimink seną bliuzą...“ taip pavadinta neatsitiktinai. Juk jis – klaipėdietis, žmogus, kuris mylėjo jūrą, vėją ir, žinoma, gerą muziką. Tas bliuzo ritmas atsispindi ir jo abstrakcijose, kurios sovietmečiu buvo, kaip jis pats ne kartą minėjo, ir užuovėja, ir paguoda, ir energijos pasikrovimas“, – teigia menotyrininkė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Iš viso parodoje pristatomi kelios dešimtys kūrinių, kurie pasakoja apie dailininko kūrybą skirtingais etapais, atspindi jo, kaip kūrėjo, nuoseklų kūrybinį kelią nuo pradžios (XX a. 7 deš.) iki 2013–2014 metų. Kūriniai parodos lankytojus pasitiks atpažįstamu tapytojo braižu ir spalvomis, abstrakcijos žanru ir technika, tačiau laukia ir siurprizų. Vienas tokių – skulptūrinė kompozicija „Miestas“, papildanti, praplečianti ir paaiškinanti daugelyje paveikslų vaizduojamas erdves. Be to, daugelis kūrinių į parodą atkeliavo iš Romualdo Lankausko šeimos aplinkos bei buvo iki šiol niekur nerodyti, tad meno mylėtojams, jo kūrybos gerbėjams žadama daug netikėtų atradimų.

Pasak dr. S. Skaisgirytės-Makselienės, kaip prieš daugelį dešimtmečių aprašydamas antrąją Romualdo Lankausko parodą taikliai pastebėjo šviesaus atminimo dailininko bičiulis Linas Katinas, šie kūriniai yra nutapyti grakščia, žaisminga užuominų kalba.

„Tuomet viename žurnale jis rašė: „Tikrovės vaizdą tapytojas abstrahuoja iki maksimumo. Daug ko nepasako, leidžia žiūrovo fantazijai. Aplamai, malonūs Romualdo Lankausko tapybos darbai. Jie džiugina žiūrovą, priverčia pasvajoti ir kažką prisiminti. Jie nevaržo, neapriboja, o sugestionuoja ir kartu leidžia žiūrovui kūrinius savaip interpretuoti. Tiesa, čia pavojingas išankstinis žiūrovo nusiteikimas – šiuo atveju reikia būti tolerantu ir šiek tiek nusivokti tapyboje“. Taikliau apie Romualdą Lankauską ir nepasakysi. Tad kviečiame lankyti parodą – ne tik susipažinti, pamatyti, plėsti akiratį, bet ir pasvajoti ar kažką prisiminti“, – cituoja menotyrininkė.

2022 m. gegužės 4 d., 18.00 val. vyksiančiame parodos „Prisimink seną bliuzą...“ atidaryme sostinės galerijoje „Kunstkamera“ laukiami visi meno gerbėjai. Vėliau parodą bus galima nemokamai lankyti galerijos darbo laiku nuo pirmadienio iki penktadienio 10.00–18.30 val., šeštadienį 12.00–16.00 val. iki birželio 4 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją