Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas, kuris prašė pasidomėti esama situacija dėl vienos slėptuvės Vilniaus mieste.

„Kadangi dabar vyksta karas ir slėptuvės mums yra itin aktualios tai ši tema, manau yra labai svarbi.
Kuris laikas prieš, prasidėjus karui Lietuvos seimas apgailestavo, kad sunaikino daugybę bunkerių nors jų būklė buvo jau ir apgailėtina.

Tačiau dabar matosi, kad visi apgailestavimai yra tik dar vienas gražus melas, kadangi Vytenio g. 46b Vilniuje, šiuo metu yra didžiulė sporto salė. Po ja visa yra puikiai išlaikytas bunkeris su oro filtravimo sistemomis, dyzeliniu elektros generatoriumi. Paprastai sakant, nors ir dabar joje galima slėptis pasirūpinus maisto atsargomis ilgą laiką.

Tačiau kelių dienų eigoje buvo priimtas sprendimas sporto salę griauti su visu bunkeriu, kadangi norima statyti toje vietoje daugiabutį. Tai man labai keista, kaip yra kalbama viena, o daroma kitą. Žmonių gyvybė yra žemiau nei Vilniaus miesto pajamos.

Kiek teko girdėti, buvo bandymų išsaugoti bunkerį, bet galų gale nuspręsta jį griauti. Tai siūlyčiau pasidomėti, kodėl ir kieno tokie sprendimai priimami.Griauti pilnai funkcionalų didelį bunkerį tokiu neramiu laiku Lietuvai“, – rašė skaitytojas.

Vilniaus miesto savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjas Modestas Rudžius teigė, kad skaitytojo minėtas statinys priklauso privačiam savininkui.

„Jūsų minimu adresu esantis statinys priklauso privačiam savininkui. Pastatas ir jame esančios patalpos eksploatuojamos taip, kaip pasirenka jo savininkas. Tuo tarpu, Vilniaus miesto savivaldybė neturi informacijos apie pastatą ar įrangą jo viduje ir niekaip negali daryti įtakos jų naudojimui.

Vilniaus miesto savivaldybė turi paruošusi nuoseklų ekstremaliųjų situacijų valdymo planą, kuris galėtų būti aktyvuojamas ne tik karinio konflikto atveju, bet ir susidarius kitoms ekstremalioms situacijoms. Sostinėje iš kitų savivaldybių evakuotų gyventojų arba namų netekusių gyventojų apgyvendinimui yra numatyti kolektyvinės apsaugos statiniai (KAS).

O kaip laikinos slėptuvės, esant poreikiui, būtų naudojami gyvenamųjų ar kitokios paskirties pastatų rūsiai, požeminiai garažai ir kitos panašaus pobūdžio patalpos. Slėptuvių Vilniaus miesto savivaldybė nevaldo.

Kolektyvinės apsaugos statinių sąrašą galite peržiūrėti čia“ , – sakė atstovas M. Rudžius.

Savo istorijas ir nuomones siųskite pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)