Papildymas 12.09. Buvo pašalintas teiginys, kad Švedijos užsikrėtimų skaičius - vienas iš trijų didžiausių, ir patikslinta informacija, kad Švedija, statistikos duomenimis, 2022-ųjų pradžioje nurodyta kaip turėjusi daugiausia užsikrėtimų atvejų iš visų šalių Šiaurės Europoje.

Tiesa: pandemijos pradžios istorija

„Kai užpernai vasarą žiniasklaidoje buvo pradėti skaičiuoti pirmosios Kovido bangos rezultatai, nuniokojimą buvo galima vertinti įvairiai. Vienas iš būdų vertinti pandemiją buvo sutelkti dėmesį į tai, kiek žmonių mirė – iki birželio pabaigos visame pasaulyje jų mirė daugiau nei pusė milijono.

Kitas būdas – bandyti įvertinti sudėtingą įvairių priemonių, kurių buvo imtasi kovojant su virusu, poveikį. Kai daugelis visuomenės funkcijų buvo sustabdytos, žmonės, ypač pažeidžiamiausi, susidūrė su sunkumais“, – ši dalis straipsnio pradžioje yra teisinga.

Melas: reikėjo nieko nedaryti

„Giesecke (medikas, – Red.) jautėsi taip, tarsi pasaulis būtų išgyvenęs savo paties sukeltą pasaulinę katastrofą. Jei viskas būtų buvę palikta vykti sava vaga, ji jau būtų pasibaigusi. Vietoj to milijonai vaikų neteko išsilavinimo. Kai kuriose šalyse jiems net neleisdavo eiti į žaidimų aikšteles. Iš Ispanijos sklido pasakojimai apie tai, kaip tėvai su vaikais slapta nusileisdavo į automobilių stovėjimo aikšteles ir leisdavo jiems bėgioti.

Sveikatos priežiūros tarnybos atidėjo dešimtis tūkstančių operacijų. Buvo atidėti tyrimai dėl visų ligų – nuo gimdos kaklelio iki prostatos vėžio. Tai vyko ne tik kitose šalyse. Švedijoje taip pat buvo priimta nemažai keistų sprendimų. Švedijos policija kelis mėnesius netikrino vairuotojų neblaivumo, nes bijojo viruso. Šiais metais neatrodė taip rimta, jei kas nors žūtų nuo girto vairuotojo“, – rašoma straipsnyje.

Pirmiausia, nėra jokių įrodymų, kad Švedijos policija numojo ranka į girtus vairuotojus. Tiesa, kad daugelyje šalių gyvenimas sustojo, tačiau taip, tikėtina, buvo išsaugota daug gyvybių.

Jei viskas būtų palikta, kaip minima, „sava eiga“, skaičiai būtų buvę dar didesni ir milijonai mirčių visame pasaulyje nebūtų sustabdytos.

Manipuliacija: Švedija elgėsi teisingai, nesilaikydama ribojimų

Straipsnyje teigiama, esą Švedijoje visus dvejus metus nebuvo ribojimų, o jų koronaviruso ligų ir mirčių skaičiai – gerokai mažesni nei likusio pasaulio.

Iš tiesų iš pradžių Švedijoje ribojimai buvo tik rekomendacinio pobūdžio, tačiau ilgainiui, pradėjus daugėti mirčių, buvo įvesti panašūs ribojimai kaip ir visame pasaulyje. Taip pat Švedijoje užsikrėtimų skaičius 2022-ųjų pradžioje buvo didžiausias iš visų Šiaurės Europos šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją