„Praėjusią savaitę kreipiausi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), prašydamas įvertinti, ar buvusio Seimo nario Česlav Olševski patarėjo Zbyszek Jedziński darbas Seime nekelia grėsmės nacionalinio saugumo ir gynybos interesams. Nors atsakymo dar negavau, istorijoje aiškėja naujos aplinkybės.

Pasirodo, kad Zbyszek Jedziński, kuris teigia, kad Lenkija turėtų išstoti iš ES ir NATO bei sudaryti sąjungą su rusija, nuo 2016-11-18 turi teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „SLAPTAI“, – feisbuke trečiadienį rašė T. V. Raskevičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad šis leidimas Z. Jedinskiui galiojo iki 2016-2020 metų Seimo kadencijos pabaigos. Visgi T. V. Raskevičius akcentavo svarbią detalę.

„Tačiau įdomiausia šioje istorijoje yra tai, kad VSD tikrinimo išvada, kad šis žmogus gali dirbti su įslaptinta informacija, GALIOJA IKI 2023-03-04. Kitais žodžiais tariant, jei Zbyszek Jedziński šiandien pradėtų eiti pareigas, kuriose reikėtų gauti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, toks leidimas jam būtų išduotas jo net papildomai nepatikrinus. Po 2016 metų gali atsigulti į lovą nors ir su pačiu putinu, tačiau mūsų VSD tas menkai tedomina“, – teigė parlamentaras.

T. V. Raskevičius taip pat akcentavo, kad Z. Jedinskis, nors ir nebedirba Č. Olševskio patarėju, toliau vaikšto Seime.

Tomas Vytautas Raskevičius

„Įdomu ir tai, kad 2016 metais Seimo Valdyba yra priėmusi sprendimą, kad į Seimo rūmus gali patikti visi buvusių kadencijų Seimo nariai. Tai nors Zbygis Seimo nario padėjėju jau nebedirba, po Seimo rūmus ir toliau vaikštinėja laisvai. Suprantu, kad leidimus pateikti į Seimą neribotai turėtų turėti signatarai, buvę Seimo pirmininkai ar kiti valstybės vadovai, tačiau visi visų buvusių kadencijų Seimo nariai? ČIA JŪS RIMTAI?

Panašu, kad Seime yra susiformavęs nemenkas užutekis, kurį reikia padėti išardyti. Pagalvosiu, kaip galima tą efektyviai padaryti“, – pridūrė T. V. Raskevičius.

VSD paneigė

Vis dėlto praėjus kelioms valandoms po T. V. Raskevičiaus įrašo, parlamentaro teiginį, kad Z. Jedinskiui būtų išduodamas leidimas dirbti su įslaptinta informacija jo papildomai netikrinant, paneigė VSD.

Toks teiginys, pasak departamento, neatitinka tikrovės.

„Pagal įstatymą, pasibaigus renkamų į pareigas asmenų įgaliojimų laikui, leidimas dirbti su įslaptinta informacija netenka galios. Naujas leidimas dirbti su įslaptinta informacija asmeniui išduodamas neatliekant patikrinimo tik tuo atveju, jeigu nepraėjo 12 mėnesių nuo dienos, kurią leidimas neteko galios.

Zbignev Jedinskij leidimas dirbti su įslaptinta informacija buvo panaikintas 2020 m. lapkričio 13 d., pasibaigus Seimo nario kadencijai. Naujas leidimas dirbti su įslaptinta informacija galėtų būti išduotas tik teisės aktų nustatyta tvarka taikant įprastinę tikrinimo procedūrą, t.y. iš pradžių gavus kompetentingos institucijos išvadą dėl jo patikimumo ir lojalumo Lietuvos valstybei“, – pranešė VSD.

Pasitraukė keli LLRA-KŠS nariai

Kaip Delfi jau rašė anksčiau, buvusio Seimo nario Z. Jedinskio pasisakymai supurtė Lietuvos lenkų rinkimų akciją–Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA–KŠS). Partiją paliko Seimo narė Beata Petkevič, LRT radijas pranešė, kad Vilniaus rajono vicemeras Robert Komarovski taip pat žada išstoti iš partijos.

LLRA–KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis savo ruožtu feisbuke paskelbė, kad Z. Jedinskis, kilus audringai reakcijai į jo viešus pasisakymus, sustabdė savo narystę partijoje.

Savo įraše politikas taip pat pažymėjo, kad LLRA–KŠS nepritaria Z. Jedinskio viešai skelbtoms mintimis, kad Lenkija turi palikti NATO bei ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA–KŠS) vienareikšmiškai pasisako už Lietuvos euroatlantinę kryptį, teigia partijos pirmininkas V. Tomaševskis. Partija atsiriboja nuo Zbignevo Jedinskio asmeninio komentaro parašyto feisbuke“, – rašė feisbuke V. Tomaševiskis.

Z. Jedinskis savo feisbuko paskyroje buvo pareiškę, kad Lenkija turi palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija.

„Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“, – asmeninėje feisbuko paskyroje teigė Z. Jedinskis.

Zbignevo Jedinskio komentaras

Dalis politikų ir ekspertų pasigedo LLRA-KŠS aiškesnio atsiribojimo nuo prokremliškais pasisakymais garsėjančio Z. Jedinskio. Kritikos sulaukė ir Vilniaus miesto savivaldybės valdžia, nes čia valdančiąją koaliciją su LLRA-KŠS sudaro Darbo partija, Laisvės partija ir konservatoriai.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į kolegas savivaldybėje su prašymu atsiriboti nuo kolegos.

Po to Vilniaus miesto tarybos Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjunga“ frakcijos nariai pareiškė, kad atsiriboja nuo buvusio parlamentaro Z. Jedinskio viešų pasvarstymų. Tai, kad LLRA–KŠS nepritaria Z. Jedinskio mintims, teigė ir Č. Olševskis, tačiau kartu jis pažymėjo, kad kiekvienas turi teisę į nuomonę. Tiesa, po kurio laiko Z. Jedinskis vis dėlto buvo atleistas iš Č. Olševskio patarėjų.

T. V. Raskevičius praėjusią savaitę kreipėsi į VSD, kad šis įvertintų, ar prokremliškais pareiškimais pagarsėjusio Z. Jedinskio lankymasis Seime nekelia grėsmės parlamentarams bei valstybės vadovybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)