Lietuvos apeliacinis teismas balandžio 6 dieną atsisakė laikinai pritaikyti areštą „Lifosos“ turtui.

Kaip BNS informavo „Baltpool“, Apeliacinio teismo nuomone, dėl Euroos Sąjungos sankcijų įšaldžius „Lifosos“ turtą ir jai leidžiant atlikti tik būtiniausius mokėjimus nėra pakankamos grėsmės, kad įmonės turto gali sumažėti tiek, jog būtų nebeįmanoma įvykdyti „Baltpool“ reikalavimų.

Pasak „Baltpool“, šiuo metu ginčas dėl „Lifosos“ skolos Apeliaciniame teisme sustabdytas, o Kauno apygardos teismas 2020 metų spalį visiškai patenkino 12,5 mln. eurų vertės „Baltpool“ ieškinį.

„Baltpool“ kovo duomenimis, Rusijos chemijos koncerno netiesiogiai „EuroChem“ valdoma „Lifosa“ yra skolinga 13,594 mln. eurų, o „Achemos grupės“ valdoma „Achema“ – 11,6 mln. eurų VIAP lėšų.

Tiek „Lifosa“, tiek „Achema“ dėl VIAP skolų ginčijasi teismuose.

Pagal 2019 metais pradėtą taikyti schemą energijai imlios pramonės įmonės gali susigrąžinti dalį už praėjusius kalendorinius metus sumokėtos atsinaujinančių energijos išteklių VIAP kainos, tačiau su sąlyga, kad nebus skolingos VIAP biudžetui bei sutaupytas lėšas investuos į energiją taupančias priemones ir plėtrą.

Tokios įmonės už per metus suvartotą elektros kiekį, viršijantį 1 GWh, gali susigrąžinti 85 proc. VIAP kainos, susijusios su elektros gamyba iš atsinaujinančių išteklių. Schema galios iki 2029 metų.

Sutartis dėl 2021 metais sumokėtos VIAP kainos dalies susigrąžinimo pasirašė 56 įmonės. Visos jos kartu suvartoja 2,2 TWh elektros per metus, todėl iš VIAP biudžeto jos galės susigrąžinti iki 12,3 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją