Kaip pranešė Švedijos radijas, tai trečiadienį Karo instituto klausytojams pareiškė partijos pirmininkas Ulfas Kristerssonas.

Pasak politiko, kuo spartesnis paraiškos dėl narystės Aljanse parengimas – vienintelis teisingas kelias Švedijai, ir šis žingsnis galėtų būti žengtas iki NATO viršūnių susitikimo, kuris įvyks birželio pabaigoje.

Vyriausybė, jo partijos nuomone, turėtų priimti sprendimą dėl stojimo į NATO kartu su Suomija, o dabar – išdėstyti šį ketinimą tarptautinei bendrijai.

U. Kristerssonas taip pat pareiškė, jog „dabartiniai Rusijos veiksmai labai aiškiai rodo, kad visos viltys išvysti demokratinę Rusiją, kuri integruotųsi į Vakarų pasaulį, žlugo“. „Tuo pat metu mes matome, kaip kitoje pasaulio dalyje elgiasi Kinija, autoritarinė valstybė, kuri nori būti aukščiau kitų šalių ir turėti prieigą prie laisvojo pasaulio ekonomikos. Manau, kad laisvasis pasaulis turi pakovoti už save, kolektyviai gintis“, - sakė partijos lyderis.

Šiuo metu valdančioji Socialdemokratų darbininkų partija svarsto Švedijos narystės Aljanse galimybes. Ministrė pirmininkė Magdalena Andersson kovo pabaigoje pareiškė, jog šalies požiūris į neprisijungimo politiką gali pasikeisti. Anksčiau premjerė daug sykių kartojo, kad laisvė nuo karinių sąjungų naudinga Švedijai, bet dabar tvirtina, jog keičiantis saugumo politikos žemėlapiui reikia atlikti naują analizę ir ja remiantis priimti sprendimus.

Rugsėjo 11 d. Švedijoje įvyks parlamento rinkimai. Kaip anksčiau pareiškė U. Kristerssonas, jeigu Nuosaikioji koalicinė partija juose iškovos pergalę ir dauguma parlamente pritars narystei Aljanse, šalis pateiks paraišką dėl stojimo į NATO. Pasak jo, Švedija nebėra neutrali Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją