„Netekome ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje gerai žinomo kūrėjo, kuris iki paskutinės akimirkos, nepaisydamas pavojų, dirbo agresorės Rusijos užpultoje Ukrainoje. Linkiu tvirtybės bei stiprybės N. Kvedaravičiaus artimiesiems, draugams ir visiems jo talento gerbėjams", - sakė šalies vadovas.

„Netekome lietuvių kūrėjo, kuris nepaisydamas pavojų kūrė Rusijos užpultoje Ukrainoje. Tikiu, kad režisieriaus dokumentinė kūryba išliks kartų atmintyje. Šią sunkią valandą reiškiu užuojautą artimiesiems, kolegoms ir kino bendruomenei", - sakoma premjerės I. Šimonytės užuojautoje.

Režisierius gimė 1976 m., studijavo Vilniaus universitete, kur įgijo bakalauro išsilavinimą. Oksfordo universitete režisieriui buvo suteiktas kultūrinės antropologijos magistro laipsnis.

2011 m. jis sukūrė Europos šalis sužavėjusią dokumentinę kino juostą „Barzakh". Šis filmas pasakojo apie karo nualintą Čečėniją ir nuolat dingstančius jos gyventojus. Filmo premjera įvyko Berlyno kino festivalyje, filmas pelnė „Amnesty International" premiją bei Ekumeninės žiuri prizą. „Barzakh" taip pat buvo apdovanotas „Sidabrine gerve" už geriausią metų dokumentinį filmą.

2016 m. režisieriaus dokumentinis filmas „Mariupolis" pateko į Berlyno kino festivalį. Jis pasakoja apie Mariupolį - anksčiau graikų gyventojų pilną uostamiestį Ukrainoje, gyvenantį karo laukimo nuotaikomis. Šis M. Kvedaravičiaus darbas buvo nominuotas tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International" apdovanojimui.

Kaip jau skelbta, režisierius M. Kvedaravičius žuvo Ukrainoje, Mariupolyje. Jam buvo 45-eri.

Į automobilį, kuriame važiavo režisierius, pataikė raketa. Lietuvis buvo išgabentas į ligoninę, tačiau joje netrukus mirė. Apie M. Kvedaravičiaus mirtį feisbuke sekmadienio naktį patvirtino garsus rusų dokumentinių filmų režisierius Vitalijus Manskis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją