Nuo tada, kai Rusija kiek daugiau nei prieš mėnesį įsiveržė į Ukrainą, Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras pranešė užfiksavęs 22-ų Ukrainos vietos pareigūnų savavališką sulaikymą ir priverstinį dingimą,13 jų vėliau buvo paleisti.

Bene žinomiausias yra Ukrainos pietinio Melitopolio miesto mero Ivano Fiodorovo atvejis – jį, pasak Ukrainos valdžios, pagrobė okupacinės Rusijos pajėgos ir pralaikė kelias dienas, kol paleido. „Atrodo, kad tai būdinga Rusijos Federacijos okupuotose teritorijose“, – sakė JT teisių biuro atstovė Ukrainoje Matilda Bogner. „Rusijos Federacijos pajėgos atlieka specialius sulaikymus ir nepraneša artimiesiems ir kitiems, kur išveža žmones“, – žurnalistams Ženevoje sakė ji vaizdo ryšiu iš Užhorodo Vakarų Ukrainoje. "Kai kuriais atvejais tai labai panašu į tam tikrą įkaitų paėmimo formą“.

M. Bogner sakė, kad taip pat keliuose regionuose buvo paimta 15 žurnalistų ir pilietinės visuomenės aktyvistų, „kurie atvirai priešinasi invazijai“. „Neabejotinai atrodo, kad taikinys yra proukrainietiški aktyvistai arba tie, kuriuos Rusijos pajėgos laiko proukrainietiškais“, – sakė ji.

Pasak M. Bogner, JT darbuotojai mėgina patikrinti pranešimus, kad nuo to laiko paleisti penki žurnalistai ir trys aktyvistai, tačiau „kitų asmenų buvimo vieta lieka nežinoma“.

Nuo invazijos pradžios vasario 24 d. žuvo septyni žurnalistai, sakė ji. Jie yra tarp tūkstančių civilių, taip pat tūkstančių abiejų šalių karių, kurie, manoma, žuvo. JT žmogaus teisių biuras patvirtino 1 081 civilio, įskaitant 93 vaikų, žūtį, tačiau pabrėžė, kad tikrasis aukų skaičius tikriausiai didesnis. Pavyzdžiui, sakė M. Bogner, teisių tarnyba iki šiol negali patikrinti mirčių apgultame pietiniame Mariupolio uostamiestyje. Miesto valdžia paskelbė, kad mieste žuvo daugiau nei 2 tūkst. žmonių, o penktadienį pranešė, jog praėjusią savaitę per smūgį į teatrą, kuriame glaudėsi civiliai, žuvo 300 žmonių.

M. Bogner teigė, kad žmogaus teisių biuras, pasitelkęs palydovinius duomenis, sugebėjo gauti informacijos apie masines kapavietes mieste, vienoje jų yra maždaug 200 kūnų. Tačiau ji pabrėžė, kad iki šiol neįmanoma patvirtinti, ar jie visi civiliai ir žuvo tiesiogiai dėl konflikto.

Apskritai, sakė M. Bogner, „civilių aukų mastas ir civilinių objektų sunaikinimas stipriai rodo“, kad per konfliktą Ukrainoje buvo pažeisti tarptautiniai civilių gyventojų apsaugos įstatymai. „Šios atakos sukelia neišmatuojamas žmonių kančias ir gali prilygti karo nusikaltimams“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją