„Varšuva pasirinko pavojingos eskalacijos kelią regione, remdamasi ne nacionaliniais interesais, o NATO gairėmis, kurios grindžiamos atviru rusofobiškumu, pakeltu iki oficialios politikos lygio“, – teigiama ministerijos pareiškime.

„Mes tai matome ir į tai atsižvelgsime imdamiesi praktinių veiksmų dėl Lenkijos“, – priduriama jame.

Pareiškime teigiama, jog Rusijos diplomatų išsiuntimas, apie kurį pranešta ankstesnę dieną, buvo Lenkijos „sąmoningas žingsnis galutinio dvišalių santykių sužlugdymo link“.

„Visa atsakomybė už tai, kas vyksta, ir už galimas pasekmes tenka dabartinei Varšuvos valdžiai“, – nurodė ministerija.

Ji perspėjo, jog Maskva „nepaliks šio priešiško išpuolio be atsako“.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis išvakarėse pranešė, kad „iš šalies išsiųsti 45 Rusijos šnipai, apsimetinėję diplomatais“.

„Likviduojame mūsų šalyje veikiantį Rusijos specialiųjų tarnybų tinklą“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusijos ambasadorius Lenkijoje Sergejus Andrejevas patvirtino pranešimą ir reporteriams sakė, kad išvaromi asmenys iš Lenkijos turi išvykti per penkias dienas.

„Tokiems kaltinimams nėra jokio pagrindo“, – sakė jis ir nurodė, kad Rusija pasilieka teisę imtis atsakomųjų veiksmų.

Jis sakė, kad dvišaliai diplomatiniai santykiai nenutraukiami: „Ambasados lieka, ambasadoriai lieka.“

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai nurodė, kad sprendimas išsiųsti diplomatus priimtas „Rusijai ilgiau nei tris savaites kariaujant barbarišką karą prieš Ukrainą“.

„Ir mes bei kitos Vakarų šalys esame laikomi Rusijos pagrindiniu jos priešininku“, – sakė Lukaszas Jasina.

„Tokio pobūdžio neteisėtos Rusijos tarnybų veiklos toleravimas keltų grėsmę Lenkijos saugumui, taip pat mūsų sąjungininkių NATO ir Europos Sąjungoje, su kuriomis mes koordinuojame visus tokio pobūdžio veiksmus, saugumui“, – pridūrė jis.

Be to, trečiadienį Lenkijos kontržvalgybos agentūra ABW paskelbė identifikavusi 45 Rusijos diplomatus kaip įtariamus šnipus ir paragino Užsienio reikalų ministeriją išsiųsti juos iš šalies.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją