Šį prašymą prezidentas išsakė Ankarai siūlant savo, kaip tarpininkės, pagalbą siekiant užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą.

„Tikimės, kad ES greitai atidarys narystės derybų skyrius ir pradės derybas dėl muitų sąjungos nesivadovaudama ciniškais skaičiavimais“, – sakė R. T. Erdoganas po derybų su Nyderlandų premjeru Marku Rutte.

2005 metais prasidėjusios Turkijos derybos dėl narystės ES pastaraisiais metais įstrigo dėl įvairių nesutarimų. ES kaltina Turkiją nuokrypiu nuo teisinės valstybės principų ir kitų Bendrijos puoselėjamų vertybių.

ES ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo po nesėkmingo 2016 metų liepos pučo Turkijoje.

Po nesėkmingo perversmo vyriausybė ėmėsi griežtų represijų prieš žiniasklaidą ir per reidus visoje šalyje areštavo dešimtis tūkstančių žmonių.

Daugiau kaip 100 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, tarp jų daug mokytojų ir teisėjų, buvo atleisti ar nušalinti nuo pareigų dėl įtariamų ryšių su pučistais.

Turkija, palaikanti glaudžius ryšius tiek su Ukraina, tiek su Rusija, bando pozicionuoti save kaip tarpininkę vasario 24 dieną prasidėjusiame kare.

Kovo 10 dieną pietiniame Antalijos kurorte buvo surengtas Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimas – pirmosios tokio rango pareigūnų derybos nuo karo pradžios. Tačiau jokio proveržio dėl paliaubų ar humanitarinių klausimų per jas nebuvo pasiekta.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją