Apie tai paskelbė Sumų regiono karinės administracijos pirmininkas Dmitrijus Živitskis.

„Vakar ir šiandien Trostjanece tęsiasi mūšiai – čia karščiausias taškas Sumų regione... Trostjanece kilo labai didelis gaisras, todėl kreipiamės į visus miesto gyventojus: uždarykite langus, gali būti labai didelis užterštumas dėl dūmų, ir toliau likite slėptuvėse, nes gatvėje tęsiasi mūšiai ir artilerijos apšaudymai“, – sakė jis.

Anot jo, dabar Trostjanecas išlieka ta vieta, kuri labiausiai kenčia nuo į Ukrainą įsibrovusių Rusijos kariuomenės karinių veiksmų.

„Žmonės žudomi, daugelyje gyvenviečių nėra elektros, nėra vandens ir galimybės pristatyti vaistus... Bet kur yra galimybė... savanoriai pristato...“, – sakė D. Živitskis.

Jis pažymėjo, kad Trostjanece pavojinga tiesiog būti gatvėje, nes įsibrovėliai šaudo civilius.

„Nušovė moterį, kuri kaip tik važiavo per miestą dviračiu. Neduoda galimybės palaidoti mirusiųjų. Labai didelė bėda su žuvusiųjų kūnų laikymu morge“, – sakė Sumų regiono karinės administracijos pirmininkas.

Jo teigimu, bendruomenės moterys gimdo namuose, nes nėra galimybės patekti į ligoninę, kurią taip pat ne kartą apšaudė okupantai.

Anot D. Živitskio, Rusijos kariai pavogė ir paskutinį greitosios pagalbos automobilį, todėl medikai fiziškai negali reaguoti į iškvietimus.

Anot jo, teroras tęsiasi ir Sumų srities Krasnopolskio bendruomenės kaimuose – Rusijos kariai vaikšto nuo durų prie durų, atima iš vietinių medžiotojų mobiliuosius telefonus, ginklus, užima mokyklas, namus, išvaro žmones tiesiai į gatvę. Įsibrovėliai verčia žmones eiti į Rusiją, tačiau vietiniai atsisako dėl represijų grėsmės.

D. Živitskis sakė, kad per apšaudymą Sumų regione buvo pažeistas dujotiekis. Be dujų tiekimo lieka apie 20-25 tūkst. gyventojų.

Be to, įsibrovėliai ir toliau apšaudo patį Sumų miestą.

Anksčiau buvo pranešta, kad užpuolikai sviedė granatą į Trostjaneco civilius ir nužudė du vyrus.

Be to, anksčiau skelbta, kad Sumų regione rusai vietinius gyventojus varo į netikrus „žaliuosius koridorius“ ir naudoja juos kaip „žmonių skydus“.