Pchenjanas sausį atliko neįprastai daug – septynis – ginkluotės bandymus, kurių metu, be kita ko, buvo išbandyta šalies turima galingiausia raketa, su kuria paskutiniai bandymai buvo atlikti 2017 metais, veikiausiai siekiant išprovokuoti tuometį JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

Po šio bandymo vyko aukšto lygio Kim Jong Uno ir D. Trumpo derybos, tačiau jos 2019 metais žlugo ir niekuomet nebuvo atnaujintos. Pchanjanas tuomet padvigubino savo karinių pajėgumų plėtros tempus, o praėjusį mėnesį perspėjo galįs atsisakyti savanoriškai paskelbto ilgojo nuotolio raketų ir branduolinių ginklų bandymų moratoriumo.

Raštu duotame interviu tarptautinėms naujienų agentūroms, įskaitant AFP, Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas teigė, kad bet koks Šiaurės Korėjos žingsnis ilgojo nuotolio raketų bandymų atnaujinimo link galėtų panaikinti per kelerius metus pasiektą pažangą.

„Jei Šiaurės Korėjos raketų bandymų serija baigsis tuo, kad bus atšauktas ilgojo nuotolio raketų bandymų moratoriumas, Korėjos pusiasalis gali vėl panirti į tokią pat krizę, kuri buvo įsivyravusi prieš penkerius metus“, – teigė jis.

Pietų Korėjos prezidentas, kuris per savo penkerių metų trukmės kadenciją ne kartą siekė taikos derybų su Šiaurės Korėja, gegužę paliks šį postą. Pietų Korėjoje prezidentai gali dirbti tik vieną kadenciją. Šalis gegužės 9 dieną rinks jo įpėdinį.

Nepaisant pažangos stygiaus branduolinėse derybose, tęsėsi „esminis“ Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderių bendravimas, teigė Moon Jae-inas. Jis pridūrė apgailestaująs, kad D. Trumpo ir Kim Jong Uno derybos baigėsi be susitarimo, ir nurodė, kad abi pusės galėjo siekti tokio susitarimo, kurį būtų galima įgyvendinti laipsniškai.

„Būtų geriausia, jei būtų pavykę pasiekti didelį susitarimą... Tačiau jei tai buvo pernelyg sudėtinga, manau, kad reikėjo siekti nedidelio sandorio ir jį įgyvendinti laipsniškai“, – nurodė Pietų Korėjos prezidentas.

Nors D. Trumpo įpėdinis JAV prezidentas Joe Bidenas Šiaurės Korėjos atžvilgiu kol kas laikosi nuosaikesnės politikos, Moon Jae-inas teigė tikįs, kad „galiausiai“ galėtų įvykti dar vienas JAV lyderio ir Kim Jong Uno susitikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją