„Egidijaus patirtis labai reikalinga rinktinei. Tokių specialistų Lietuvoje neturime daug. Svarbiausias aspektas renkantis asistentą buvo tai, kad Egidijus yra praktikuojantis specialistas, treniruojantis ne tik vartininkus, bet ir visą komandą, – sako G. Savukynas. – Tik kasdien rankiniu gyvenantis treneris gali spėti su šiuolaikinio rankinio tendencijomis. Nebuvo lengva įkalbėti, nes Egidijus jaučia didelę atsakomybę ir klubui. Bet jis rado sprendimą ir džiaugiamės, kad galės suderinti darbą rinktinėje ir klube.“

109 rungtynes Lietuvos rinktinėje sužaidęs E. Petkevičius karjerą pradėjo Kauno „Granito“ gretose, o po legionieriaus karjeros Ispanijos, Islandijos, Graikijos ir Baltarusijos klubuose, į gimtąjį Alytų grįžo 2011 metais. Kaip žaidžiantysis treneris ir pagrindinis vartininkas E. Petkevičius su „Varsos“ komanda 2016 m. iškovojo Lietuvos čempionų titulą. Po čempioniško sezono E. Petkevičius tapo vyriausiuoju alytiškių treneriu.

Egidijus Petkevičius / Foto: "Varsos" klubas

„Kvietimas į rinktinę buvo netikėtas ir maloniai nustebino. Kiekvienam treneriui tai yra įvertinimas ir garbė dirbti nacionalinėje komandoje. Tuo pačiu ir didelė atsakomybė bei galimybė tobulėti dirbant su aukščiausio lygio komanda, – tvirtina rinktinėje vartininkų treneriu 2014-2016 m. jau dirbęs E. Petkevičius. – Lietuvos rinktinėje vartininkai visada buvo stipri pozicija ir konkurencija šioje pozicijoje skatina tobulėjimą.

Šiuo metu turime keturis patikimus vartininkus. Vilius Rašimas sėkmingai rungtyniauja Islandijos klube ir yra pasiekęs karjeros piką, Giedrius Morkūnas turi sukaupęs daugybę patirties ir ragavęs Čempionų lygos, Europos čempionate patikimai rungtyniavo Lukas Gurskis, lygiavertis minėtiems vartininkams yra ir Edmundas Pelėda. Dar keli perspektyvūs vartininkai yra ant Lietuvos rinktinės slenksčio. Todėl trenerių laukia malonus galvos skausmas, kuriuos iš jų pasirinkti.“

Jau pradėjo darbus

Jau anksčiau skelbta, kad G. Savukyno asistentu nacionalinėje komandoje tapo Lietuvos jaunimo rinktinę ir Vilniaus „Amber“ komandą treniruojantis Gintaras Paškevičius. Rinktinėje lieka tas pats medikų personalas – gydytoju dirbs buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas Gediminas Bučys, kineziterapeutais Šarūnas Jurkšys ir Žilvinas Pušnys.

„Naujojo Lietuvos rinktinės trenerių štabo darbas jau įsibėgėja. Rankininkai jau gavo užduočių ir turės atlikti jėgos rodiklių testus. Treneriai dėliojamės planus ir tvarkaraščius, keičiamės informacija ir pildom kandidatų sąrašą prieš artimiausias pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Atskirai verta paminėti linijos poziciją, čia matome problemų ir didelį poreikį šios pozicijos žaidėjų, – sako Lietuvos rinktinę 2009-2014 m. treniravęs G. Savukynas. – Turime viziją, kad po pasaulio čempionato atrankos turnyro birželio mėnesį pavyks surengti treniruočių stovyklą, kurioje dalyvautų potencialūs rinktinės kandidatai, daugiausia žaidžiantys Lietuvos klubuose.

Norime ilgesnį laiką stebėti juos treniruočių procese, nustatyti ko jiems trūksta ir nurodyti kryptis bei konkrečius tikslus, kur jiems reikia tobulėti.“

Naujojo Lietuvos rinktinės trenerių štabo artimiausias išbandymas laukia kovo 16 ir 20 dienomis. 2023 m. pasaulio čempionato atrankos turnyro atkrintamosiose varžybose Lietuvos rankininkai susitiks su Izraelio rinktine. Pirmasis susitikimas vyks Izraelyje, atsakomosios rungtynės Alytuje. Į kitą atrankos etapą patekusi komanda dėl kelialapio į pasaulio čempionatą kovos su Vengrijos rinktine.

P. Babarskas išsigydė traumą

Povilas Babarskas (Foto: Edgaras Alšauskas)

Rinktinės trenerį džiugina tai, jog po Europos čempionate patirtos traumos atsigavo linijoje galintis žaisti Povilas Babarskas. „Grosswallstadt“ klubui atstovaujantis lietuvis jau buvo registruotas savaitgalį vykusiose Vokietijos antrosios Bundeslygos rungtynėse. 17 vietą užimantis „Grosswallstadt“ išvykoje 29:31 pralaimėjo „Wolfe“ ekipai.

Antrojoje Bundeslygoje savaitgalį žaidė dar du Lietuvos rinktinės rankininkai. 14 vietą užimanti Luko Juškėno atstovaujama „Coburg“ ekipa namuose 34:25 nugalėjo „Emsdetten“. Lietuvis įvarčiais nepasižymėjo. 10 pozicijoje esanti „Elbflorenz“ su Mindaugu Dumčiumi savo aikštelėje 29:31 turėjo pripažinti „Lubeck“ pranašumą. M. Dumčius pelnė 1 įvartį.

Po Europos čempionato atsinaujino kovos ir kituose Europos šalių čempionatuose, kuriuose rungtyniauja Lietuvos rinktinės rankininkai.

Prancūzijos čempionate 4 vietą užimantis „Chambery“ klubas su Gerdu Babarsku svečiuose 31:28 įveikė „Creteil“ ekipą. G. Babarskas nugalėtojams pelnė 2 įvarčius. Tiek pat kartų pasižymėjo ir „Istres“ komandoje rungtyniaujantis Lukas Simėnas. 14 pozicijoje esanti „Istres“ išvykoje 25:30 turėjo pripažinti „Toulouse“ pranašumą.

Ispanijos aukščiausioje lygoje penkių pralaimėjimų seriją nutraukė „Ademar“ komanda su Žanu Gabrielium Virbausku. 13 vietą užimanti „Ademar“ svečių aikštelėje 33:26 nugalėjo lygos autsaiderę „Antequera“. G. Virbauskas prie pergalės prisidėjo 4 įvarčiais.

Rusijos čempionate pergale džiaugėsi Deividas Virbauskas. Trečią vietą užimanti Taganrogo „Donskyje kazaki“ komanda išvykoje minimaliu skirtumu 24:23 įveikė Snežinsko „Dinamo“. Lietuvis pelnė 5 įvarčius.

Vengrijos čempionate Rolandas Bernatonis pasižymėjo 6 įvarčiais, tačiau lietuvio rezultatyvus žaidimas neišgelbėjo „Eger“ komandos nuo pralaimėjimo svečiuose „Budakalasz“ ekipai rezultatu 27:28.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją