Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad vandens virinimas padeda įveikti bakterijas ir mikrobus, tačiau tikrai nevertėtų gerti tik virinto vandens. „Virinant vandenį pašalinami infekcinių ligų sukėlėjai, tačiau Lietuvoje viešai tiekiamo geriamojo vandens mikrobiologinės savybės yra geros, o kokybė reguliariai tikrinama, todėl jį galima gerti iš čiaupo nevirintą“, – dėsto VMVT specialistai.

Vanduo

Nevirintą vandenį kasdieniam vartojimui rekomenduoja rinktis ir bendrovės „Vilniaus vandenys“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė-Smalskė: „Kaitinant vandenį, jame esantys kalcio ir magnio hidrokarbonatai skyla ir „iškrenta“ nuosėdomis. Taip iš vandens pašalinami mūsų organizmui reikalingi kalcio ir magnio mineralai. Virimo temperatūrą pasiekęs ir vėliau atvėsintas vanduo netenka didžiosios dalies vertingų medžiagų, todėl sveikiau gerti nevirintą vandenį.“

Dalis žmonių kasdien išpila iš virdulio seną vandenį ir įpila šviežio, kuris dar nebuvo užviręs. Jie teigia, kad antrą kartą virinant vandenį padidėja jame esančių priemaišų koncentraciją ir tai gali pakenkti mūsų organizmui.

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovė teigia, kad taip tik švaistomas vanduo: „Daug kartų virintas vanduo žmogui nekenkia, nes tą patį vandenį virinant pakartotinai, jo sudėtis nebesikeičia“, – aiškina specialistė.

Asociatyvioji nuotr.

Tokiai nuomonei pritaria ir mokyklinių chemijos vadovėlių autorius, prof. dr. Algirdas Šulčius, kuris sako, kad kelis kartus virintas vanduo tikrai netampa kenksmingu.

„Įvairių vandenyje esančių medžiagų koncentracijos yra labai mažos, tad net nežinau, kiek kartų reikėtų virinti vandenį, kad kas nors nutiktų. Šimtus? Jei vandenį virinate kelis kartus, tikrai neįvyksta nieko, kas pakenktų jūsų organizmui.“

R. Saulytė-Smalskė primena, kad tiek Vilniuje, tiek ir visoje Lietuvoje iš centralizuotų sistemų tiekiamas vanduo yra nuolat tiriamas ir saugus. „Rekomenduojama virinti tą vandenį, kuris nėra ištirtas – pavyzdžiui, semiamas iš šulinio ar kokio šaltinio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)