Lietuvoje didėjant sergamumo COVID-19 skaičiams, tebefiksuojami protrūkiai įvairiose srityse – ugdymo, gydymo, socialinės globos, gamybos, prekybos, paslaugų ir kitose. Bendras protrūkių skaičius per pastarąją savaitę išaugo dvigubai, pirmadienio duomenimis, jis viršijo 1700, skelbia NVSC.

Ugdymo įstaigose užfiksuoti 1534 protrūkiai, tai yra beveik tris kartus daugiau nei praėjusios savaitės pradžioje. Didžioji dalis (88 proc.) jų užfiksuota pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose. Protrūkiai ikimokyklinio ugdymo įstaigose sudaro apie 11 proc. visų protrūkių. Aukštojo mokslo įstaigose protrūkių neužfiksuota, profesinio ugdymo įstaigose – 3 protrūkiai. Daugiausiai protrūkių užfiksuota Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Telšių apskrityse. NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad dauguma protrūkių (96 proc.) yra neskaitlingi, t. y. atvejų skaičius juose neviršija 10.

Tokį didelį protrūkių skaičių ugdymo įstaigose NVSC epidemiologai sieja su padidėjusiu sergamumu ir aktyviu mokinių testavimu ugdymo įstaigose.

Protrūkių skaičiai kitose veiklos srityse (gydymo, socialinės globos, gamybos, paslaugų, prekybos ir kt.) svyruoja nežymiai. Tarp sričių, kuriose protrūkių skaičius išliko nepakitęs, paminėtinos prekybos, gamybos įmonės. Mažesnis protrūkių skaičius, lyginant su ankstesne savaite, užfiksuotas maisto pramonės, statybų, logistikos ir transporto srityse.

Protrūkis – tai staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Šiuo metu izoliuotis dėl COVID-19 privalo asmenys, kuriems liga patvirtinta laboratoriniais tyrimais (PGR arba antigeno testu, atliktu laboratorijoje), taip pat kartu su jais gyvenantys asmenys.

Trečia grupė žmonių, kuriems taikoma privaloma izoliacija – keliautojai, t. y. asmenys, atvykę iš užsienio šalių, paveiktų šalių sąraše įtrauktų į raudoną, pilką zoną.

Kartu su COVID-19 sergančiuoju gyvenantys asmenys vadinami sąlytį turėjusiais asmenimis ir jiems privaloma izoliuotis 7 dienas nuo tos dienos, kai susirgusiajam patvirtintas teigiamas PGR tyrimo ar antigeno testo, atlikto laboratorijoje, rezultatas. Išimtis taikoma tiems, kurie persirgo COVID-19 ir nuo teigiamo PGR tyrimo ar antigeno testo, atlikto laboratorijoje rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų.

Atvykusiems iš užsienio asmenims izoliacija taip pat trunka 7 dienas (paskiepytiems ir 180 dienų laikotarpiu persirgusiems asmenims izoliuotis nereikia).

Susirgusiems asmenims izoliaciją paskiria gydytojas, todėl gavus teigiamą PGR tyrimo ar antigeno testo, atlikto laboratorijoje rezultatą, būtina kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Sergantys asmenys namuose turi izoliuotis nuo nesergančių šeimos narių (išskyrus, kai reikia slaugyti sergantį vaiką) – nesilankyti bendrose erdvėse, jeigu tai būtina, bendrauti dėvint medicininę kaukę ar respiratorių, išlaikant ne mažesnį nei 2 metrų atstumą ir kuo trumpiau.

Izoliacijos metu tiek sergantys, tiek su jais kartu gyvenantys asmenys, tiek iš užsienio atvykę asmenys privalo nepalikti izoliavimo vietos, pabrėžiama NVSC pranešime. Visgi yra nustatyta keletas aplinkybių, dėl kurių izoliacijos metu galima išeiti iš izoliacijos vietos. Sergantiems asmenims yra nustatyti du atvejai, kada galima palikti izoliacijos vietą: kai reikia nuvykti į gydymo įstaigą sveikatos priežiūros paslaugoms gauti; iš anksto užsiregistravus nuvykti ar nuvežti kartu besiizoliuojantį savimi negalintį pasirūpinti asmenį į mobilųjį atlikti tyrimą.

Tuo tarpu sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims bei asmenims, atvykusiems iš užsienio, aplinkybių, dėl kurių galima palikti izoliacijos vietą, sąrašas yra ilgesnis ir apima nuvykimą į gydymo įstaigą ar mobilųjį punktą, artimo žmogaus laidotuvių organizavimą, galimybę nuvežti savimi negalintį pasirūpinti asmenį į gydymo įstaigą ar mobilųjį punktą ir kitas aplinkybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją