Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys Delfi TV laidoje „Delfi diena“ atsakė, kas šiuo metu Lietuvoje patiria didžiausią apkrovą. Ir tai – ne ligoninės.

„Pirmiausia, tie, kas nesiskiepija, turi kitokių įsivaizdavimų, ir kitas dalykas tas, kad nėra čia toks baisus dalykas (užsikrėtimas), jeigu ir užsikreti, nes įgaunamas imunitetas. Nėra čia labai svarbu – vienuolika ar penkiolika tūkstančių (atvejų) – turbūt ateisime iki tokios ribos, kai mūsų laboratorijos nepajėgs labai daug ištestuoti, kiek tų užsikrėtusių yra, bet pagrindinis dalykas – sveikatos sistema. Šiandien joje labiausiai kenčia ir didžiausią apkrovą turi šeimos daktarai, o ne ligoninės“, – tvirtina L. Slušnys.

Ar reikėtų prailginti vaikų atostogas?

Laidoje paklausta apie galimą vaikų atostogų prailginimą ir ar iš viso verta apie tai svarstyti. Anot L. Slušnio, tai būtų pati paskutinė priemonė, kurios reikėtų imtis.

„Turint galvoje, kad per pastaruosius dvejus metus paaiškėjo tyrimai, kad nuotoliniam mokyme vis tik vaikai stipriai gauna neigiamą būseną, taip pat ir nutukimas atsiranda, aš esu tas, kuris sako, kaip saugantis vaikų gerovę, kad tai paskutinė priemonė, jeigu kitos išeities nėra.

Linas Slušnys

Aš manau, kad šiuo metu reikia pasižiūrėti į mokyklas: jose jau dabar yra tiek užsikrėtusių saviizoliacijoje, kas nuotolyje, kas ne nuotolyje, tai jeigu mes dar palaukiame dvi savaites, aš nematau tame prasmės: nei atostogų prailginime, tos atostogos bus. Pagal tai, kokie yra duomenys pasaulyje, jau turbūt kitą savaitę turėtų tie skaičiai pradėti kristi“, – tvirtina L. Slušnys.

Vienintelis dalykas kelia nerimą

Pašnekovas pasidalijo ir vieninteliu dalyku, kuris iš tiesų labai kelia nerimą.

„Vienintelis dalykas, kuris mane dar šiandien neramina, pastaruoju metu į ligonines atsigula vis daugiau vaikų. Šiuo metu Santaros vaikų ligoninėje guli septyniolika vaikų su kovidu, septyni yra reanimacijoje. Visi yra nesiskiepiję. Šioje vietoje turiu nerimo ir tikrai norėčiau kviesti: tėveliai, seneliai, suaugusieji, paskiepykite vaikus, kad nereikėtų jiems gulėti reanimacijoje.

Visa kita, jeigu mes neturime problemų su sistema, neturime problemų su žmonėmis, sunkiomis jų būklėmis, mes su šiuo omikronu, kuris duoda mums galimybę lengvai prasirgti, gali būti, kad tai mūsų išsigelbėjimo dalis ir mes, kuo daugiau užsikrėsime, įgysime tą labai seniai lauktą visuotinį imunitetą, jeigu jis sudaro tą galimybę ir mes baigsime visą pandemiją – tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje“, – svarsto pašnekovas.

Praėjusią parą nustatyti 11 tūkst. 365 nauji COVID-19 atvejai, 12 žmonių mirė, rodo penktadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Tai didžiausias iki šiol paros atvejų skaičius, rekordai fiksuojami trečią dieną iš eilės.

Iš visų mirusiųjų nuo COVID-19 11 buvo nepaskiepytų arba paskiepytų nepilnai.

Praėjusią parą 554 gyventojai gavo pirmąją vakcinos nuo COVID-19 dozę, iš viso paskiepyti 7105 asmenys.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1212 COVID-19 sergantys pacientai – keturiomis dešimtimis daugiau nei praėjusią parą, 97 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 29,7 tūkst. molekulinių (PGR) ir 4,2 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų nuosekliai auga ir siekia 3261,4 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis taip pat didėja ir siekia 36,9 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)