Spinter tyrimai“ atlikto mokslo ir menų mokyklos „Taškius“ inicijuotos apklausos duomenys rodo, kad 24,9 proc. respondentų nuomone, tėvai su atžalomis kasdien turėtų praleisti nuo 1 iki 2 valandų, 23,7 proc. – nuo 2 iki 3 valandų, 26,8 proc. – daugiau nei 3 valandas. Vos 11,2 proc. dalyvių teigė, kad bendravimui pakanka nuo 30 min. iki valandos, skelbiama atsiųstame pranešime.

Įdomu tai, kad 33 proc.18–25 metų amžiaus grupės respondentų nurodė, jog tėvai su mokyklinio amžiaus vaikais kasdien turėtų bendrauti daugiau nei 3 valandas. Taip pat mano ir 29,3 proc. 46–55 amžiaus grupės atstovai.

Mokslo ir menų mokyklos „Taškius“ pagrindinio ugdymo vadovė Lina Sergejevienė, komentuodama apklausos rezultatus, sako, kad šių dvejų amžiaus grupių nuomonę gali lemti du aspektai – karjera ir požiūris. Pasak jos, jaunesni respondentai dar nesiekia karjeros arba studijuoja. Be to, šiuo metu daugelis studijų vyksta nuotoliniu būdu, tai leidžia kitaip pasiskirstyti dienos veiklas. Kita vertus, vyresni žmonės turi stabilesnes pajamas, poziciją darbe ir dienos rutiną geba susidėlioti kaip patogu, neprarandant balanso tarp skirtingų gyvenimo sričių.

„Jaunajai kartai svarbios pozityvios emocijos, o būtent iš vaikų jų galima pasisemti su kaupu. Mano nuomone, yra ir tokių, kuriems savi vaikai – asmeninio prekės ženklo demonstravimas. Pastebime, kad visuomenėje įsigali naujas fenomenas, kai jauni tėvai savo mažųjų sąskaita socialiniuose tinkluose „renkasi“ patiktukus, – detalizuoja ji. – Kita vertus, smagu pastebėti, kad dalis jaunosios kartos auga labiau emociškai išprususiais, jie jau supranta tėvų vaidmens svarbą vaiko brandai bei ugdymui, todėl sąmoningai renkasi daugiau bendrauti su savo vaikais. Pastarąjį požiūrį dažniausia turi ir vyresnio amžiaus tėvai.“

L. Sergejevienė atkreipia dėmesį, kad apklausa formuluota siekiant išsiaiškinti siekiamybę. Vis dėlto praktika rodo, kad realybėje kokybiško bendravimo su vaikais yra kur kas mažiau.

„Vaikams trūksta bendravimo su tėvais. Yra vaikų, kuriems to reikia gerokai daugiau nei šiuo metu yra. Manau, kad kalbant skaičiais, tėvai su vaikais bendrauja pusvalandį ar vos vos daugiau“, – sako L. Sergejevienė.

Anot ugdymo ekspertės, svarbu atskirti, ką vadiname bendravimu su vaiku, o kas yra tiesiog buvimas kartu. „Jeigu su vaiku einame į kino teatrą ir tylomis grįžtame namo, tai kartu praleistos 2,5 val. nėra bendravimas. Tuo metu prieš miegą su vaiku paskaitydami knygą, aptardami dienos įvykius, pasiekimus praleidžiame galbūt vos pusvalandį, bet vertingai“, – sako specialistė.

L. Sergejevienė primena tėvams, kad bendravimas su vaiku yra pokalbis, kurio formą derėtų pasirinkti, atsižvelgiant į vaiko amžių. Su pradinukais lengviausia pokalbį užmegzti žaidžiant jiems patinkančius žaidimus. Vėliau, kai vaikas jau turi suformuotą įgūdį dalyvauti pokalbyje ir dalintis mintimis, pašnekesius vertėtų įtraukti į bendras veiklas. Pavyzdžiui, gaminant vakarienę arba vakarieniaujant visiems kartu aptarti, kaip tądien sekėsi. Pokalbius galima inicijuoti einant pasivaikščioti, kartu su vaiku skaitant knygą. Tėvams verta pasidomėti, ką vaikas nuveikė mokykloje, ko naujo išmoko, su kokiais naujais draugais susipažino.

„Svarbu atsiminti, kad tėvai kartu su vaikais turėtų užsiimti veikla, kuri įdomi atžaloms. Priešingu atveju bus sunku užmegzti pokalbį ir atvirumo bei pasikalbėjimo iš širdies vargu ar galima tikėtis“, – sako L. Sergejevienė.

„Spinter tyrimai“ pernai gruodžio 13–25 dienomis atliko tyrimą, kuriame aiškinosi, kiek laiko tėvai turėtų praleisti su mokyklinio amžiaus vaikais. Tyrime dalyvavo 1012 šalies gyventojų, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 75 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją