„Italijos vyriausybė paprašė grupės pirmaujančių kompanijų vadovų nesusitikti su Rusijos prezidentu V. Putinu tuo metu, kai didėja įtampa dėl [Rusijos] ruošimosi galimai invazijai į Ukrainą“, – skelbia agentūra.

„Bloomberg“ šaltinis patikslino, kad Mario Draghio ministrų kabinetas pateikė atitinkamą prašymą „dėl dabartinės tarptautinės padėties“.

Italijos leidinys „La Repubblica“, remdamasis savais šaltiniais šalies vyriausybėje, savo ruožtu patikslino, kad verslininkai buvo raginami atšaukti vaizdo konferenciją su V. Putinu arba bent jau atsisakyti dalyvavimo joje tų kompanijų vadovų, kurių dalininkė yra Italijos valstybė. Dėl to, anot leidinio, „Eni“ ir „Snam“ vadovai tai jau padarė.

Anksčiau Kremliaus spaudos tarnyba pranešė, kad trečiadienį V. Putinas vaizdo konferencijos būdu surengs susitikimą su Italijos pirmaujančių kompanijų vadovais.

„Bloomberg“ žiniomis, renginį organizuoja Italijos-Rusijos prekybos rūmai, o jo tikslas – skatinti „tolimesnę komercinių, ekonominių ir pramoninių ryšių plėtrą“.

Savo ruožtu Italijos-Rusijos prekybos rūmų atstovas spaudai Stefano Maggis pareiškė, jog ši vaizdo konferencija įvyks, o jos organizatoriai negavo Italijos vyriausybės prašymų ją atidėti.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad šiuo susitikimu Maskva nesiekia užsitikrinti įtakingų Vakarų šalies verslininkų paramos naujų ir itin griežtų Vakarų sankcijų Rusijai grėsmės akivaizdoje.

„Šie susitikimai yra reguliaraus pobūdžio ne tik su Italijos, bet ir su kitų valstybių stambiuoju verslu“, – pabrėžė Kremliaus atstovas ir pridūrė, kad „tai neturi nieko bendra su esama situacija, neturi nieko bendro su jokiomis sankcijomis“.

Anot D. Peskovo, šioje vaizdo konferencijoje ketina dalyvauti 16 Italijos verslo atstovų.

Italija laikysis įsipareigojimų NATO dėl Ukrainos, teigia gynybos ministras

Italijos gynybos ministras trečiadienį pareiškė, kad jo šalis laikysis savo įsipareigojimų NATO dėl Ukrainos krizės, kartu pabrėždamas, kad būtina rasti taikų sprendimą.

„Aljansas numatė sustiprinti atgrasymo priemones savo rytiniame flange, kur Italija taip pat dalyvauja vykdant operacijas ir misijas, kurioms jau suteikė leidimą parlamentas“, – sakoma Lorenzo Guerinio pranešime.

„Jei bus priimti tolesni sprendimai NATO atgrasymo strategijos ribose, Italija toliau dalyvaus juos įgyvendinant ir atliks savo vaidmenį...“, – sakė jis.

Italijos gynybos ministerija trečiadienį pasisakė už tolesnį dialogą su Maskva ir teigė, kad reikia derybomis siekti taikaus sprendimo.

Tačiau Italija ir jos NATO sąjungininkės yra pasiryžusios „perduoti nedviprasmišką žinią: bet kokia agresija prieš Ukrainą turėtų rimtų pasekmių.“

L. Guerinis pridūrė, kad „mes visi puikiai suprantame tolesnio padėties blogėjimo pasekmes.“

Skirtingai nuo daugelio Vakarų kaimynių, Italija istoriškai palaiko santykinai draugiškus ryšius su prezidentu Vladimiru Putinu, o juos paremia stipriomis, ilgalaikėmis Italijos korporacijų investicijomis Rusijoje.

Italija nepritarė ES sankcijoms Rusijai po jos 2014 metų invazijos į Krymą.

Praėjusių metų vasarį tapęs Italijos ministru pirmininku, Mario Draghis pabrėžė, kad Italija yra tvirtai Europos Sąjungos ir NATO pusėje.

Tačiau gruodį jis sumenkino Rusijos invazijos į Ukrainą riziką, sakydamas, kad V. Putinas neatrodo „pasiruošęs veikti“.