Jungiasi prie S. Skvernelio partijos

Ilgus metus Kauną valdžiusių, o šiuo metu opozicijoje esančių konservatorių vienybė ėmė aižėti. Partijos gretas paskelbė paliekanti įtakinga miesto politikė, vienintelės Kauno savivaldybės taryboje opozicijoje esančios TS-LKD frakcijos seniūnė E. Gudišauskienė. Kartus su ja traukiasi ir kitas žinomas Kauno konservatorius, ilgametis miesto tarybos narys, buvęs savivaldybės administracijos direktorius V. Gudėnas.

Apie pokyčius antradienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pranešusi E. Gudišauskienė sprendimus grindė asmeniniais išgyvenimais.

E. Gudišauskienė vadinta viena įtakingiausių Kauno konservatorių

„Mieli draugai, pastaruosius kelerius metus patyriau asmeninius sukrėtimus, sakyčiau, išbandymus. Tėvelio netektis. Netikėtai užgriuvusios sveikatos problemos. Visa tai privertė daug ką permąstyti. Dar geriau suprasti gyvenimo esmę ir prasmę. Kas aš esu ir dėl ko esu. Tai buvo tarsi kryžkelė, kurioje atsidūrusi svarsčiau, kuriuo keliu toliau eiti. Sukrėtimai privertė apmąstyti, ką noriu daryti, su kokiais žmonėmis noriu dirbti, kokios idėjos vežtų, o rezultatai džiugintų. Atsigavusi ir sustiprėjusi supratau, kad atsišviežinusi mintis subrendau pokyčiams.

Šiandien tvirtai galiu pasakyti, kad ir toliau noriu tarnauti žmonėms ir dirbti Kaunui. Tik su naujais žmonėmis, nauja komanda, kurie duotų naują impulsą. Matau naujas galimybes dirbant Kaunui.
Drauge su Vygantu Gudėnu paliekame TS-LKD frakciją Kauno miesto savivaldybės taryboje ir jungiamės prie naujai kuriamos partijos ,,Vardan Lietuvos“, – pranešė E. Gudišauskienė.

Vadino vienetiniu atveju

TS-LKD vicepirmininkas Paulius Saudargas, trečiadienį komentuodamas šį kolegų žingsnį, sakė, kad vienetinis atvejis.

„Tai kol kas toks vienetinis atvejis, nesu plačiau girdėjęs, kad būtų koks nors dreifavimas į tą pusę. Jeigu yra politikoje kokie nors asmeniškumai, asmeniniai interesai, taip ir pasisuka gyvenimas“, – Žinių radijui sakė jis.

P. Saudargas svarstė, kad E. Gudišauskienė galėjo būti nepatenkinta „susiklosčiusia padėtimi, asmenine pozicija Kauno skyrių sueigoje, galbūt dėl kandidatavimo į Seimą negavo tos pozicijos, kurios norėjo“.

Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ kuria „valstiečius“ palikęs buvęs premjeras S. Skvernelis su bendražygiais. Šeštadienį Palangoje rengiamas partijos steigiamasis suvažiavimas.

Trintis prasidėjo rinkimus pralaimėjus V. Matijošaičiui

Ne vieną kadenciją Kauno savivaldybės taryboje dirbanti E. Gudišauskienė vadinta viena įtakingiausių Kauno TS-LKD narių. Ji vadovavo Kauno konservatoriams, buvo išrinkta miesto TS-LKD skyrių sueigos pirmininke.

2015 metais konservatoriams pralaimėjus vietos savivaldos rinkimus ir jų bastionu vadintą miestą perleidus Visvaldo Matijošaičio suburtam visuomeniniam judėjimui „Vieningas Kaunas“ TS-LKD gretose prasidėjo trintis. Nusivylimo nuotaikas sustiprino prasidėjęs „valymas“, kurio metu pareigų savivaldybės administracijoje ir jos kontroliuojamose įmonėse neteko nemažai konservatorių ar jiems artimų žmonių.

Visvaldas Matijošaitis

Tiesioginiuose mero rinkimuose V. Matijošaičiui pralaimėjęs konservatorius Andrius Kupčinskas po ketverių metų savo kandidatūros jau nekėlė. V. Matijošaičio varžove 2019 metais tapo TS-LKD atstovė, partijos lyderių favorite vadinta buvusi laikinoji Kauno technologijos universiteto rektorė Jurgita Šiugždinienė. Tačiau pasiruošti mero regalijomis jai nebuvo lemta, V. Matijošaitis tiesioginius meru rinkimus laimėjo pirmajame ture.

Po pakartotinio pralaimėjimo vietos savivaldos rinkimuose konservatoriai liko vienintele Kauno savivaldybės taryboje daugumą turinčiam „Vieningam Kaunui“ oponuojančia frakcija. Jos seniūne, opozicijos lydere išrinkta E. Gudišauskienė.

Takoskyra išryškėjo renkant Kauno konservatorių lyderį

Kauno savivaldybės kuluaruose jau senokai kalbėta, kad tarp E. Gudišauskienės ir J. Šiugždinienės buvo jaučiama stiproka trintis.

Aistras pakurstė ir daug kam netikėtas E. Gudišauskienės brolio Andriaus Cechanavičiaus karjeros vingis. Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus pavaduotoju dirbęs kaunietis 2019 metų pabaigoje tapo S. Skvernelio vadovautos vyriausybės atstovu Kauno ir Marijampolės apskrityse.

E. Gudišauskienė vadinta viena įtakingiausių Kauno konservatorių

Takoskyra ypač išryškėjo 2019 metais, kai baigiantis tuomečio TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininko Kazio Starkevičiaus kadencijai miesto konservatoriai tiesioginiuose rinkimuose rinko naują lyderį.

Užimti skyrių sueigos pirmininko postą ir tapti Kauno konservatorių lyderiu pradžioje pretendavo 7 vietos politikai. Tai jau minėta E. Gudišauskienė, buvusio miesto mero, parlamentaro Andriaus Kupčinsko žmona Jurgita Kupčinskienė, į mero postą nesėkmingai kandidatavusi J. Šiugždinienė, Vitas Lendraitis, Audronė Veilentienė, Audronė Baronienė ir Nerijus Gedeika.

Likus savaitei iki skyrių sueigos pirmininko rinkimų, savo kandidatūrą atsiėmė viena favoričių užimti šį postą laikyta, ilgametė Kauno savivaldybės tarybos narė E. Gudišauskienė. Partijos kuluaruose kalbėta, kad šį politikės sprendimą galėjo lemti tai, kad esą ji suvokė neturinti realių šansų nurungti savo oponentę, TS-LKD vadovybės palaikymą užsitikrinusią J. Šiugždinienę. Juolab, apie šių dviejų moterų nesutarimus bei kylančius įtampas beveik atvirai užsimena nemažai Kauno konservatorių.

Apie pasitraukimą iš kovos kalbėjo diplomatiškai

Pati E. Gudišauskienė savo pasitraukimą aiškino tuo, jog nori koncentruotis į šiuo metu užimamas TS-LKD frakcijos seniūnės Kauno miesto savivaldybės taryboje pareigas. Nors frakcija dirba opozicijoje, po vietos savivaldos rinkimų konservatoriai liko vienintele partija, sugebėjusia prasibrauti į miesto tarybą, kurioje mandatų daugumą pelnė V. Matijošaičio suburtas „Vieningas Kaunas“.

Jurgita Šiugždinienė

Motyvuodama sprendimą nekandidatuoti į TS-LKD skyrių sueigos pirmininko postą E. Gudišauskienė akcentavo, kad būtent jos vadovaujamai frakcijai tenka viešojo intereso gynimo prioritetai oponuojant V. Matijošaičio daugumai. Tad sėkmės vidiniuose partijos rinkimuose atveju, užimti du postus ir abiejuose produktyviai dirbti būtų pernelyg sudėtinga.

Likus visai nedaug laiko iki Kauno konservatorių vedlio rinkimų, drastiškai praretėjo kandidatų gretos, iš 6 liko vos 2. Tai neformalia laikinosios sostinės konservatorių lydere bei partijos vadovybės favorite vadinama J. Šiugždinienė bei TS-LKD Kauno Žaliakalnio skyriaus atstovas V. Lendraitis. Kiti vietos konservatoriai savo kandidatūras atsiėmė debatų metu arba netrukus po jų.

Kaip ir tikėtasi, Kauno konservatorių lydere tapo ir šias pareigas iki šiol užima dabartinė švietimo ir mokslo ministrė J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)