Vilnietė Justina pasakojo pirmadienio vakare bergždžiai ieškojusi, kur rasti greitųjų antigenų testų.

„Apėjau tris vaistines: dviejose buvo tik nosies testai, vienoje – jokio. Sakė, kad nežinia, kada gaus testų papildymą“, – pasakojo Justina, patikslinusi, kad visos trys vaistinės buvo skirtingų vaistinių tinklų.

Primename, kad vis greičiau plintant koronaviruso omikron atmainai, sveikatos apsaugos vicemistrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė paragino pajutus pirmuosius simptomus kuo greičiau atlikti greitąjį antigenų testą, nes tai – tinkamiausias būdas neužkrėsti kitų kontaktų.

Greitieji antigenų testai.

Jūratė susidūrė su kita problema – prieš eidama į kino teatrą ji ieškojo, kur galėtų įsigyti respiratorių. Vaikščiojo po skirtingas vaistines. Paieškos buvo nesėkmingos.

Primename, kad nuo sausio 17 dienos dėl itin greit plintančios koronaviruso atmainos omikron visuose uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose – teatruose, kine, koncertuose – privaloma dėvėti respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį bei burną.

Vaistinių atstovai patvirtino, kad tiek greitųjų testų, tiek respiratorių paklausa šiuo metu kaip niekad išaugusi, tad kai kuriose vaistinėse šių prekių galima paprasčiausiai nerasti.

Žiedūnė Juškytė, vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ komunikacijos projektų vadovė, pasakojo, kad nuo praėjusios savaitės pradžios respiratorių poreikis labai padidėjo. Ypač jis išaugo praėjusį trečiadienį.

Žiedūnė Juškytė

„Respiratoriai nuolat vežami iš tiekėjų, likučiais rūpinamasi. Turime įvairių rūšių respiratorių. Tam tikrose vaistinėse tam tikru metu jų, aišku, gali pritrūkti. Pvz., gali pritrūkti ryte, nes iš vakaro buvo išpirkti – vaistinės nelaiko didelių kiekių. Naujos siuntos dažniausiai atvežamos po pietų.

Matome, kad patys žmonės nori daugiau respiratorius nešioti, nori sustiprinti savo saugumą. Jie su respiratoriais eina ir į prekybos centrus, ir į gydymo įstaigas, kas rekomenduojama“, – nurodė pašnekovė.

Respiratorių atsargos, priklauso ir nuo to, kurioje vietoje yra vaistinė. Pvz., jeigu ji veikia šalia kino teatro, prieš kino filmo seansą respiratoriai gali būti greičiau išpirkti.

Greitieji antigenų testai.

Greitųjų antigenų testų likučių, pasak jos, tinklo vaistinėse taip pat yra pakankami kiekiai.

„Jeigu tam tikroje vaistinėje nerandama, nereiškia, kad nėra visame tinkle. Gali būti išparduotas individualus likutis ir vaistinė nespėjusi atsivežti iš sandėlio.

Neradus tam tikros prekės, galite tos vaistinės darbuotojų paklausti, kurioje kitoje „Camelia“ vaistinėje ją būtų galima rasti. Trūkumo tikrai šiuo metu nejaučiame. Tiekimo sutrikimų nėra“, – komentavo Ž. Juškytė.

„Eurovaistinės“ komunikacijos turinio vadovė Laura Čiginskaitė pasakojo, kad klientų, įsigyjančių greituosius testus, nuosekliai daugėja jau kurį laiką.

Vaistinėje

„Per praėjusį savaitgalį įsigyta 1,75 karto daugiau greitųjų testų, palyginti su analogiškomis praėjusios savaitės dienomis. Mūsų tinklo vaistinėse galima įsigyti testų atliekamų imant mėginį iš seilių arba iš nosies, pastebime, kad susidomėjimas abiejų tipų testais yra panašus. Anot vaistininkų, dalis klientų testuojasi prevenciškai, kiti – testus įsigyja ir turi namų vaistinėlėje“, – kalbėjo L. Čiginskaitė.

Pašnekovės teigimu, taip pat vaistinėse dažnai teiraujamasi ir respiratorių: „Praėjusią savaitę jų įsigyta 3 kartus daugiau, palyginti su ankstesne. Dažniausiai vieno apsipirkimo metu klientai įsigyja 2–3 pakuotes respiratorių. Vienoje pakuotėje yra du respiratoriai.

Respiratorius

Kadangi pastarosiomis dienomis susidomėjimas tiek respiratoriais, tiek greitaisiais testais yra stipriai išaugęs, kai kuriose vaistinėse gali pasitaikyti laikinų trūkumų, tačiau šios prekės yra reguliariai pristatomos į vaistines ir likutis yra nuolat papildomas.

Apgailestaujame, jeigu klientams nepavyko konkrečioje vaistinėje rasti respiratorių ar greitųjų testų, taip galėjo nutikti dėl išaugusio klientų susidomėjimo, tai laikina ir likutis netrukus bus papildytas, prekių tiekimo sutrikimų šiuo metu nėra“.

BENU vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas taip pat pritarė – tiek respiratorių, tiek ir greitųjų antigenų testų paklausa šiuo metu yra ypač didelė.

Mindaugas Urbas

„Tačiau jai esame pasiruošę, prekių turime užtektinai ir jų atsargas nuolat pildome – dar nuo rudens greitiesiems testams netgi siūlome akciją, o respiratorių iš naujo tiekėjo gavome praėjusią savaitę.

Žinoma, dėl didelio poreikio arba didesnių vieno kliento perkamų kiekių pavienėse vaistinėse kurios nors prekės atsargų laikinai gali pritrūkti, tačiau jos yra netrukus papildomos ir toliau atitinkamai planuojamos į priekį“, – nuramino M. Urbas.

Pašnekovas sakė, kad vis dar paklausios yra ir dezinfekcinės priemonės ir medicininės kaukės. Bet jų paklausa nuo gruodžio išlieka stabili.

Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė, portalui „Delfi“ sakė, kad šventiniu laikotarpiu vaistinėse prasidėjęs greitųjų koronaviruso testų pardavimų augimas, pastaruoju metu tapo dar didesnis.

Irena Tėvelienė

„Testų paklausa nuo antros šių metų savaitės išaugo ir vis didėja. Pavyzdžiui trečią sausio savaitę, testų pardavimai buvo daugiau kaip 40 proc. didesni nei pirmąją sausio savaitę. Mūsų manymu, šis testų pirkimo spurtas tiesiogiai koreliuoja su didėjančiu užsikrėtimų COVID-19 mastu bei išaugusiu žmonių sąmoningumu ir atsakingumu bei rūpesčiu savo bei artimųjų sveikata.

Respiratorių paklausa, palyginti su metų pradžia, išaugo du kartus, akivaizdu, kad tam turėjo įtakos sprendimai, kad uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose jie yra privalomi. Vaistininkai pastebėjo, kad žmonės tikrai teigiamai vertina respiratorius ir vertina juos kaip patikimiausią apsaugos priemonę“, – kalbėjo I. Tėvelienė.

Pašnekovė patikino, kad tiek kaukių, tiek ir respiratorių galima rasti ir fizinėse, ir elektroninėse vaistinių tinklo parduotuvėse.

„Be abejo, gali būti atskirų atvejų, kai tam tikroje vaistinėje jų gali pritrūkti, bet čia daugiau yra mūsų kasdienis logistikos iššūkis: atsižvelgiant į situaciją ir turimas respiratorių atsargas vykdomi papildomi papildymai ir paskirstymai visoje Lietuvoje, kad būtų patenkinti visi pacientų poreikiai.

Jei atsitiktų toks atvejis, kad vaistinėje visi respiratoriai ar kaukės išpirktos, visada rekomenduojame pasiklausti vaistininko, kad jis patikrintų, kurioje artimiausioje tinklo vaistinėje galima įsigyti šių apsaugos priemonių. Taip pat rekomenduojame konsultuotis su vaistininkais ir dėl apsaugos priemonių dėvėjimo, nes svarbu ne tik fizinis apsaugos priemonės nešiojimas, bet ir kaip ji nešiojama“, – rekomendavo I. Tėvelienė.

Respiratorius

Respiratorių dėvėjimo taisyklės yra tokios pat kaip ir su apsauginėmis kaukėmis:

  • prieš nusiimant ir užsidedant respiratorių reikėtų nusiplauti ar dezinfekuoti rankas
  • dėvint jį svarbu vengti liesti rankomis
  • naujus respiratorius rekomenduojame nešioti maišelyje, kad jis nesiliestų su kitais daiktais
  • respiratoriai, nors ir gali būti dėvimi ilgiau nei medicininės kaukės, – iki 8 val., yra vienkartiniai ir nusiėmus neturėtų būti dėvimi pakartotinai.
  • respiratoriui sudrėkus, jį reikėtų pakeisti nauju
  • respiratoriaus paskirtis yra gerai prisispausti prie veido ir neleisti virusui būti įkvėptam.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)