Kaip teigė prezidento G. Nausėdos atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, pasikeitimų priežastys yra skirtingos.

„Pokalbis su V. Zelenskiu nukeltas dėl pasikeitusios Ukrainos preizdento darbotvarkės. Susitikimas su teisingumo ministre nukeltas dėl pasikeitusios prezidento darbotvarkės“, – teigė R. Jasiulionis.

Turi apsispręsti dėl emocijas kaitinančio įstatymo

„Delfi“ primena, kad Seimas praėjusią savaitę įteisino originalią vardų ir pavardžių rašybą lotyniško pagrindo raidėmis asmens dokumentuose.

Tai reiškia, kad įstatymas leis lietuviškuose pasuose rašyti x, w ir q raides. Tokia rašyba būtų galima ir tuo atveju, jeigu jo tėvų ar vieno iš tėvų pavardė dokumento šaltinyje įrašyta ne lietuviškais rašmenimis, taip pat – jei jis, tėvai, seneliai, protėviai turėjo ar turi kitos valstybės pilietybę ir vardas bei pavardė ne lietuviškais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

Dar vienas variantas – originali asmenvardžių rašyba dokumentuose būtų leidžiama, jei jis vardą ir pavardę įgijo užsienio valstybėje, kurioje gyvena, ir jie šiais rašmenimis įrašyti dokumento šaltinyje.

„Lietuvos piliečiai – mišrios šeimos, jų vaikai, o taip pat ne lietuvių tautybės asmenys – galės lotyniško pagrindo rašmenimis originalia forma užsirašyti vardą ir pavardę. Pagarba savo piliečiams yra prielaida demokratiškai ir teisės viršenybės principą gerbiančiai valstybei. Pagarba asmens tautybei, kultūrai, asmenvardžiui yra esminis pamatas, ugdantis meilę tėvynei ir valstybei“, – sakė teisingumo ministrė.

Vis dėl to ne visiems politikams šis sprendimas buvo priimtinas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Audronius Ažubalis teigė, kad balsuojama „dėl antivalstybinio, lietuvių konstitucinį kalbos statusą paneigiančio ir piliečius supriešinančio įstatymo“.

Ar pasirašyti šį įstatymą, turi sprendimą priimti prezidentas.

Planavo aptarti geopolitinę padėtį

Kaip rašė BNS, pokalbyje su V. Zelenskiu planuota aptarti geopolitinę padėtį.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai vis labiau nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas. Be to, pastaruoju metu Rusijos kariuomenės pajėgos permetamos į ES kaimynystėje esančią Baltarusiją esą planuojamoms bendroms pratyboms.

Didėjant įtampai dėl Rusijos pajėgų telkimo, NATO sąjungininkai pirmadienį paskelbė padidintą pajėgų parengtį ir pasiuntė karinių laivų ir naikintuvų, kad sustiprintų bloko rytinio sparno gynybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)