Tailande šiaip jau itin mažai sukčių, palyginus su kitais turistiniais kraštais. Pavyzdžiui, Turkijoje ir Egipte labai sunku iškart gauti konkrečią ir galutinę paslaugos ar prekės kainą. Jie nuolat sako dvigubą ar trigubą sumą, po to leidžia derėtis, derybų metu vaidina, kad nieko neuždirbs. Galiausiai vis tiek šypsosi ir pirkėjas pasijaučia išdurtas. Tai tikrai nervina, o Tailande tokių derybinių procedūrų labai labai mažai. Turėčiau pagirti šią šalį už gana sąžiningus taksi vairuotojus, už pakankamai atvirus turgaus prekeivius, net ir prostitutės dažniausiai nemeluoja savo įkainių. Bet vis tik, negali viskas būti iki galo tobula. Pasitaiko nemalonių incidentų ir čia. Vis tik niekada nereikėtų pamiršti, mes turistai – visame pasaulyje esame tarsi vaikščiojančios piniginės. Ir bet kurioje pasaulio vietoje, vietiniai į atvykėlius žiūri kaip į galimybę užsidirbti.

O dabar apie tai, ko nuvykus į šią nuostabią pietryčių Azijos šalį reikėtų pasisaugoti, nes galite visai be reikalo prarasti nemažą sumą pinigų.

Tailando sostinėje Bankoke nuo labai senų laikų priimta vakarus praleisti ant didingų šio miesto dangoraižių stogų. Jų čia šimtai, pačių įvairiausių. Gyvenamųjų namų, verslo centrų, viešbučių. Ir beveik ant kiekvieno daugiaaukščio statinio viršūnės veikia įspūdingą panoramą turintys barai, kavinės ir net naktiniai klubai. Nuo labai prabangių iki pačių paprasčiausių, pasirinkimas toks didelis, kad tikrai tiks visiems skoniams. Patys vietiniai ant dangoraižių viršūnių keliasi savaitgaliais arba švenčių proga, o štai turistai taip palydėti saulę mėgsta kone kiekvieną atostogų Bankoke vakarą.

Nieko keisto, daug kas sako, kad saulėlydžiai Bankoke yra vieni įspūdingiausių pasaulyje. Milijonai žybsinčių didmiesčio lempučių, tūkstančiai langų su švieselėmis ir tarp jų skęstanti saulė. Toks vaizdas niekada nenusibosta. O šitokio saulėlydžio nuotraukos socialiniuose tinkluose garantuotai surinks rekordinį skaičių patiktukų. Svarbu tik gauti tinkamą vietą, į tą pusę, kur leidžiasi saulė. Ir žinoma, prie stogo krašto, kad nuotraukoje nesimaišytų jokie pašaliniai objektai, pavyzdžiui, kiti baro svečiai.

Norint patekti į barus ant stogų dažniausiai reikia rezervuotis staliuką iš anksto, nes geri ir populiarūs barai kiekvieną vakarą būna sausakimši. Dar rekomenduoju išsirinkti tokią vietą, kur už įėjimą nereikėtų mokėti didelių pinigų. Vienose vietose reikia susimokėti sumą atitinkančią penkis eurus, kitose dešimt ar dvidešimt. Tačiau yra ir tokių, kurie įleidžia nemokamai, tačiau reikalauja, kad svečias išleistų tam tikrą pinigų sumą, pavyzdžiui, dvidešimt ar trisdešimt eurų. Taip daug kas pasimauna, išsirenka tarsi nemokamą vietą, bet po to bare susimoka daugiau.

Ką turėtų prisiminti kiekvienas keliautojas – visuose be išimties baruose ant stogų – kainos didesnės nei įprastuose Bankoko baruose ir kavinėse. Už vaizdą vienaip ar kitaip vis tiek teks susimokėti.

Labai nemaloni situacija man nutiko, kai nusprendžiau pasikliauti visuotine reklama ir iš daugybės dangoraižių barų pasirinkau patį populiariausią, Bankoko numerį 1 – barą kuriame 2011 metais filmavo legendinę komediją „Pagirios Tailande 2“ („Hangover 2“ – originalus pavadinimas). Nepamirštami trijų draugelių nuotykiai įsiminė milijonams filmo gerbėjų, todėl nenuostabu, kad žmonės nori apsilankyti ten, kur siautėjo ir šiuos personažus suvaidinę aktoriai Bradley Cooper, Ed Helms ir Zach Galifianakis.

Filme rodoma vieta vadinasi „Lebua Hotel & Sky Bar“, tai milžiniško viešbučio 64 aukšte esantis baras. Oficialiai skelbiama, kad įėjimas į jį yra nemokamas, vienintelis reikalavimas svečiams – apsirengti „Smart Casual“ stiliumi. Jokių šortų, jokių šlepečių ar maudymosi kelnaičių. Kelnės, markšinėliai, na toks laisvalaikio ir išeigos drabužių miksas.

Dauguma žmonių būna tokie laimingi, kad galės papulti į visame pasaulyje žinomą barą, kad net nesidomi, ką ras jo viduje. O tai ir yra pati liūdniausia šios istorijos dalis.

„Lebua Hotel & Sky Bar“ yra populiariausias, bet ir tikriausiai pats prasčiausias Bankoko baras ant stogo. Senas, trokštantis remonto, modernizacijos ir tvarkos. Bet šeimininkams tai matyt nerūpi, verslas juda į priekį, tai ko čia dabar stabdyti ir tvarkytis, galvoja jie. Įsileidžia klientus iš viso pasaulio, o tada nustebina. Nors įėjimas čia nemokamas – už tai, ką užsisakysite teks susimokėti rekordinę sumą. Visame Tailande man neteko regėti tokių kainų, kokios jos yra šiame bare.

Padavėja iškart pasiūlo, anot jos, patį populiariausią ir geriausią kokteilį skirtą būtent filmo „Pagirios Tailande 2“ gerbėjams, jo pavadinimas „Hangovertini“. Padavėja sako, kad būtent tokį gėrimą gurkšnojo filmo personažai, o po jų ir šimtai šios vietos lankytojų. Padavėja kalba įtikinamai, taip, kad net nesinori pažvelgti į meniu, o iškart užsisakyti. Bet tai, jeigu jūs nesate milijonieriai, būtų nedovanotina klaida.

Kokteilis „Hangovertini“ kainuoja net 15 tūkstančių Tailando batų, išvertus į mūsų pinigus tai būtų tiek, kiek Lietuvos pensininkas gauna pensijos – 400 eurų. Už vieną stiklinę gėrimo, už trumpą, gal valandos pagurkšnojimą. Vietoje, kur lupasi sienos, nuo dulkių pajuodavo sofutės ir pagalvės ant jų, o langai nevalyti gal jau metus.

Išpūčiau akis iš nuostabos, pamatęs kainą, puoliau padavėjos klausti ar čia normalu rekomenduoti gėrimą už tokią sumą ir ar dažnai žmonės užsisako nepažvelgę į meniu. Ji sutriko išgirdusi tokį klausimą ir patvirtino: „Taip, užsisako kasdien, žmonėms patinka“.

Paklausiau jos, o ką dar, gal šiek tiek pigesnio ji man galėtų rekomenduoti saulėlydžiui. Padavėja išdidžiai pasiūlė dar vieną kokteilį, jo pavadinimas „Elyx Reserve“, o kaina žymiai mažesnė – 3900 Tailando batų. Išvertus į mūsų pinigus – viso labo tik 104 Eur. Na, ir tokia suma man pasirodė per didelė. Paprašiau jos tiesiog paties pigiausio gėrimo, ką jie turi šiame bare. Tai buvo alus ir vaisvandeniai, už 15 eurų. O štai taurė vyno garsiajame bare kainuoja 26 Eur. Štai jums ir nemokamas įėjimas, štai jums ir pigusis Tailandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)