Naujai paskelbtas tyrimų ir konsultavimo bendrovės „Gartner“ tyrimas atskleidė svarbiausius personalo valdymo prioritetus ir tendencijas 2022 metais. Kelios iš tendencijų – blogėjanti darbuotojų emocinė sveikata ir naujų „minkštųjų“ įgūdžių bei kompetencijų ugdymas. Todėl vis daugiau įmonių ieško naujų būdų, kaip prisidėti prie darbuotojų gerovės, o tuo pačiu ir kelti motyvaciją, darbuotojų tikėjimą ir pasitikėjimą savo įmone, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Darbuotojų emocinė sveikata tampa vis svarbesnė

„Rūpinimasis žmonėmis ir jų emocine sveikata – MO muziejaus dėmesio centre. Visa muziejaus parodine ir edukacine veikla siekiame prisidėti prie žmogaus gerovės (angl. wellbeing) puoselėjimo ir emocinės sveikatos gerinimo. Žmonės – pagrindinis įmonių variklis, taigi pastebime, kad rūpinimasis jų gerove tampa kiekvienos įmonės svarbia dalimi, vidine kultūra. O čia didele dalimi galime padėti ir mes – muziejus“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

Pandemija ir „naujoji realybė“, kuri tampa jau įprasta, į dėmesio centrą iškėlė darbuotojų sveikatą – ypač emocinę. Ieškodamos įvairių sprendimų, įmonės vis dažniau pasitelkia specialistų (psichologų, psichoterapeutų) pagalbą, rekomendacijas, mokymus, plačius papildomų naudų paketus, kurių tikslas – kuo geresnė darbuotojų savijauta. Negana to, kai kuriose įmonėse atsiranda ir naujų pareigybių – žmonių gerovės, įvairovės ir įtraukties vadovai (-ės). Ši tendencija, tikėtina, šiais metais ir ateityje tik stiprės.

Apsilankymas muziejuje – pirmas žingsnis geresnės emocinės sveikatos link

Ką pasiūlyti gali MO muziejus? Opcijos įmonėms įvairios: muziejaus bilietai, metinės narystės, grupiniai užsiėmimai „Skirtingos perspektyvos“, ciklas „be neriMO: 4 patyrimai“, ekskursijos po parodas ir kitos veiklos. Visos jos gali būti skirtingai pritaikomos, individualizuotai pateikiamos įvairioms įmonėms, atsižvelgiant į jų poreikius ir tikslus. Nuo savarankiško apsilankymo muziejuje (asmeniškai ar su šeima) sau patogiu metu darbuotojas ar darbuotoja gali atitrūkti nuo kasdienės rutinos, iki ekskursijų, edukacinių veiklų ar tikslingai MO muziejaus sukurtų užsiėmimų suaugusiesiems grupėse.

„Muziejus – ideali vieta stabtelti ir atsisukti į save, išgirsti kitą, sustiprinti bendrumo jausmą. Kiekvieno mūsų emocinė būsena kuria ir bendrą komandos atmosferą. Be savarankiško apsilankymo muziejuje, kurie aktualūs kiekvienam darbuotojui ar jų šeimai, siūlome ir kelias tikslines programas bei užsiėmimus grupėms. Jos gali vykti ir fiziškai muziejaus erdvėse, ir pagal poreikį – virtualiai“, – pasakoja M. Ivanauskienė.

Milda Ivanauskienė

Specialūs užsiėmimai

MO muziejus drauge su psichologe, MO edukatore Simona Košinskaite yra parengęs naują specialią programą, kuri padeda atpažinti ir pradėti sąmoningai valdyti nerimą, stresą ir kylančią emocinę įtampą. Faktorius, kurie pandemijos kontekste yra vis dažnesni darbuotojų palydovai.

Užsiėmimų „be neriMO: 4 patyrimai“ metu dalyviai susipažįsta su skirtingomis meditacijos technikomis, dėmesingo įsisąmoninimo (angl. mindfulness), atjautos (angl. compassion) praktikomis. Žvelgdami į skirtingus MO parodose eksponuojamus meno kūrinius, dalyviai analizuoja savo reakcijas į stresą. Tai užsiėmimai, kurių metu laikas sau, savo emocijoms ir mintims skiriamas ypatingu metu – muziejaus ne darbo valandomis.

Komunikavimo, bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimams stiprinti bei puoselėti muziejus siūlo užsiėmimus „Skirtingos perspektyvos“, grįstus vizualinio mąstymo strategija. Tai – MoMA muziejaus (JAV) edukatoriaus ir psichologės sukurtas metodas, kuris MO muziejuje taikomas nuo pat atidarymo. Jo metu tyrinėjami skirtingi žmonių matymai į tą patį reiškinį ar meno kūrinį, skirtingos perspektyvos, turinčios įtakos abipusiam susikalbėjimui ir bendradarbiavimui. Užsiėmimas atveria kelius ne tik analizuoti įvairius savo matymo ir mąstymo kampus, bet ir priimti kito nuomonę, lavina kritinį mąstymą, kūrybiškumą – svarbias ir darbe, ir asmeniniame gyvenime savybes.

Greta tikslinių „be neriMO: 4 patyrimai” ir „Skirtingos perspektyvos“ užsiėmimų galima rinktis ir muziejaus gidų vedamas ekskursijas po MO muziejuje eksponuojamas parodas, taip pat virtualias ekskursijas po jau įvykusias parodas. Įmonėms, darbuotojams, jų šeimos nariams muziejus siūlo šeimos bilietus ar netgi metines muziejaus narystes – MOdernistus – kad rūpinimasis emocine sveikata būtų ne vienkartinis tikslas, o ilgalaikė galimybė.

Prioritetas – visada žmonės

„Rūpinimasis darbuotojais, visų pirma, kaip asmenybėmis – įmonių prioritetas. Kiekvienas darbuotojas prisideda prie įmonės rezultatų, taigi ir kiekvieno iš jų gerovė yra svarbi. Juk būtent žmonės veda sėkmės link. Tikiu, kad šiame kelyje vis daugiau įmonių atras muziejaus atveriamas galimybes puoselėjant tiek viso kolektyvo, tiek ir kiekvieno darbuotojo asmeninę emocinę sveikatą“, – priduria MO muziejaus vadovė.

Apie MO muziejaus užsiėmimus suaugusiesiems daugiau sužinoti galima čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją