Ką teismui pasakos neblaivus įkliuvęs teisėjas – nepavyks sužinoti

Praėjusiais metais girtas prie vairo įkliuvęs buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas A. Daugėla neigia savo kaltę, tačiau ką pasakos jo bylą atvertusiam teismui – visuomenei bent kol kas nepavyks sužinoti.

Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų kolegija nusprendė buvusio kolegos A. Daugėlos bylą nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose, kad juose negalėtų dalyvauti žiniasklaidos atstovai. Motyvuodama asmeninio gyvenimo aplinkybėmis, kurios tikriausiai bus aptarinėjamos posėdžių metu, to prašė buvusio teisėjo advokatė.

„Parodymai susiję su privataus gyvenimo aplinkybėmis. Prašau posėdį paskelbti uždaru ir pašalinti iš teismo salės pašalinius asmenis“, – kalbėjo teisiamo teisėjo A. Daugėlos gynėja.

Valstybės kaltinimą byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Edvinas Alosevičius prašė šį gynėjos prašymą atmesti ir bylą toliau nagrinėti viešai. Tačiau sprendimą priėmusi teisėjų kolegija buvo kitos nuomonės.

Alkoholio matuoklis užfiksavo 1,82 promilių girtumą

Buvęs Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjas A. Daugėla policijos patruliams įkliuvo 2021 metų birželio 1-osios popietę.

Sulaukę pranešimą apie kelyje VilniusKlaipėda pavojingai manevruojantį „Mercedes – Benz“ markės automobilį policininkai jį patikrinimui sustabdė Kauno rajone, ties Grabuciškėmis.

Prie vairo sėdėjusiam teisėjui A. Daugėlai alkoholio matuokliu buvo nustatytas 1,82 promilės girtumas.

Nesutikdamas su šiais parodymais teisėjas kartu su policijos pareigūnais nuvyko į gydymo įstaigą, kur tyrimui buvo paimti jo kraujo mėginiai.

Pripažino girtavęs prieš kelionę

Pats A. Daugėla yra pasakojęs, kad birželio 1 dieną, apie 14 val., iš Klaipėdos į Vilnių vyko suplanuotai, beveik dvejus metus taip važinėja.

„Kelionė buvo be incidentų. Medžiagoje minima, kad pilietis pastebėjo keistai judantį mano automobilį. Man sunku spręsti, man atrodo normaliai, visą laiką laikiausi greičio, esu ramaus būdo vairuotojas“, – teigė teisėjas.

Pasak jo, kai sustabdė policija ir parodė alkoholio kiekio matuoklio rodmenis, jam buvo didelis šokas. A. Daugėla stebėjosi, kad buvo labai saugomas policijos, pareigūnai net lydėjo, kai jis panoro pasiimti vandens iš savo automobilio.

Teisėjas pripažino, kad dėl asmeninės stresinės situacijos kelias dienas iki įvykio vartojo alkoholį.

Arvydas Daugėla

Atleistas iš darbo bylinėjosi su Seimu ir prezidentu

Neblaiviam prie vairo įkliuvus itin aukšto rango teisėjui, šalies vadovas Gitanas Nausėda inicijavo jo atleidimą iš užimamų pareigų pažeminus teisėjo vardą.

„Teisėjo reputacija negali būti matuojama promilėmis. (..) Girtumo faktas yra nesuderinamas su pareigomis“, – prezidento nuomonę perteikė jo patarėja Jūratė Šovienė.

A. Daugėlos likimas buvo sprendžiamas birželį sušauktame neeiliniame Teisėjų tarybos posėdyje. Už tai, kad teisėjas būtų atleistas kaip savo poelgiu pažeminęs teisėjo vardą, balsavo visi 16 tarybos narių.

Už tai, kad teisėjas būtų atleistas kaip savo poelgiu pažeminęs teisėjo vardą, balsavo visi 16 tarybos narių.

Už vairavimą išgėrus atleistas tuometinis Aukščiausiojo Teismo teisėjas A. Daugėla su šiuo sprendimu nesutiko.

Dėl atleidimo iš darbo jis į teismą padavė Teisėjų tarybą, Seimą, prezidentą dėl atleidimo iš darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)