„Mūsų užduotis – 2023 m. gegužę atverti pirmuosius penkis viešbučius. Vėliau judėsime į priekį, atidarydami po penkis – šešis viešbučius per metus“, – sakė F. Askerovas.

Skelbiama, kad nerijoje tarp Sasyko ežero ir Juodosios jūros planuojama įkurti ištisus metus veikiantį kurortą su lošimų zona „Dunaya“. 500 ha plote siūloma atidaryti 95 viešbučius ir infrastruktūros objektus. Ateityje šie viešbučiai, galintys sutalpinti 20 tūkst. žmonių, leis kasmet pritraukti apie 6 mln. turistų. A. Askerovo teigimu, nerijoje įgyvendinamas projektas sukurs apie 25 tūkst. naujų darbo vietų, be to, inicijuos iki 100 tūkst. darbo vietų susijusiose pramonės šakose. „Dunaya Resort Ukraine“ projektas demonstruojamas Ukrainos paviljone parodoje EXPO 2020.

Pasak A. Askerovo, pirmajame etape VĮ „Dunaya“ uždaviniai bus įregistruoti žemės sklypą, parengti galimybių studiją ir teritorijos plėtros detalųjį planą. „Kad pritrauktume investuotojų, būtina parengti preliminarų projektą. Iš esmės pirmajame etape VĮ „Dunaya“ atliks investicijų agentės funkcijas. Juk jei dabar pritrauktume investuotojus, kol nėra išspręstas sklypo statusas, tai dokumentų tvarkymas jiems truktų 15 metų“, – aiškino jis.

Prasidėjus projekto įgyvendinimui, VĮ „Dunaya“ taps valdančiąja įmone – prižiūrės investicinių sutarčių laikymąsi ir valdys infrastruktūros objektus.

A.Askerovas pabrėžė, kad kuriant šią koncepciją, buvo atsižvelgta į šešių šalių, kurios per pastaruosius 25 metus atvėrė lošimų zonas, patirtį. Tai buvo Šri Lanka, Vietnamas, Pietų Korėja, Gruzija, Kazachstanas ir Rusija.

„Kad išvengtume klaidų, išanalizavome šių projektų patirtį. Pavyzdžiui, Batumis iki šiol gailisi, kad įsileido lošimų namus į miestą, be to, jie neturėjo kompleksinio sprendimo ir kilusias problemas sprendė eigos metu. Šri Lankoje iš pradžių nebuvo skiriama pakankamai dėmesio ekologijos klausimams, jiems teko taisyti šiuos momentus jau realizuojant projektą. Mes atsižvelgėme į visus šiuos klausimus, todėl galutinėje koncepcijoje nutolome nuo „lošimų miesto“. Mes nekuriame azartinių lošimų zonos. Kuriame kurortinį miestelį su ekologine filosofija, kuriame bus galimybė ir palošti“, – pasakojo A. Askerovas.

Anot jo, nemažai dėmesio bus skiriama sportui ir sveikatai. „Planuojame, pavyzdžiui, panaudoti gydomąjį purvą, kuriuo garsėja Sasykas. Tai bus kurortas, kuris veiks ištisus metus", – sakė A. Askerovas.

Pasak jo, šiandien jau yra gauta daugiau kaip 30 pasiūlymų statyti penkių žvaigždučių viešbučius. Juos parengė bendrovės, jau turinčios panašių projektų patirties. Tarp jų yra tiek vidaus, tiek užsienio įmonių. Norą dalyvauti šiame projekte yra išreiškę ir daugiau vystytojų.

Ekspertas pastebi, kad užsienio investuotojų susidomėjimą skatina ir vidaus turizmo perspektyvos. „Ukrainoje gyvena apie 40 mln. žmonių, iš kurių 20 proc. (apie 8 mln. gyventojų) aktyviai keliauja. Tai geras rodiklis, pandemijos metu nėra priklausomybės nuo užsienio turistų, kaip, pavyzdžiui, Egipte“, – aiškino A. Askerovas.

Jis teigia, kad į „Dunaya“ objektus bus investuota 2,5 mlrd. JAV dolerių, o bendra šio projekto investicijų suma per 10 – 15 metų viršys 10 – 12 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)